Huggies@ Brīnumu istaba: Kas notiek bērna attīstībā 16 līdz 24 mēnešu vecumā?

05. Dec 2014, 11:27 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubā kopā ar fizioterapeiti Klaudiju Hēlu esam izveidojuši Brīnumu istabu – telpu, kurā bērniem ir ineteresanti rotaļāties un pētīt sevi, savas prasmes.

Bērns šajā vecumā jau aktīvi drabojas ar priekšmetiem, atrodot tiem dažādu pielietojumu, atdarināšana ir ļoti būtiska bērna attīstībā. Bērns rotaļājoties un attīstoties garīgi, attīsta arī savas fiziskās spējas – šīs abas sfēras ir cieši saistītas.

Bērna rotaļām ir tieša saistība ar viņa fizisko spēju attīstīšanu 

Ja bērniņš nav iemācījies ievietot vienu priekšmetu otrā, tas nozīmē, ka arī sevi viņš nemēģinās nekur ievietot, proti, viņš nemēģinās izzināt kastes, kofera vai plaukta dziļumu, jo viņam šādu iemaņu vienkārši vēl nebūs – tāpēc rotaļām ar priekšmetiem ir liela nozīme. 

Lai bērniņš prastu iet atmuguriski, viņam jāprot pār plecu aizmest rotaļlietu. Lai bērniņš varētu pārrāpties pāri šķērslim vai ierāpties kastē, viņam tas viss vispirms ir jāizspēlē ar rotaļlietām.

Bērnam svarīgi tiekties augšup 

Bērns, kurš no rāpotāja kļuvis par staigātāju arvien vairāk izrādīs tieksmi tiekties augšup – viņu interesēs tas, kas novietots augtākos plauktos, viņš gribēs zināt, kas atrodas uz galda, jo beidzot to var izpētīt. Tāpēc bērna rotaļu laukumā svarīgi, lai priekšmeti arastos dažādos līmeņos, lai mazais var apmierināt savu vēlmi izzināt to, kas atridas tur augšā.

Bērns sāk apzināties, ko nozīmē daudz un kas ir maz 

Bērns šajā laikā eksperimentē ar daudzumu – cik daudz kastaņu es varēšu salikt šajā bļodā. Vai šīs zīles es varēšu iebērt šajā traukā? Jā, man izdodas! Un kā ir ar šī trauka piepildīšanu? Viņš pēta to vai, piemēram, bumbas sader ar citiem apaļiem priekšmetiem. Norit aktīva rotaļu priekšmetu šķirošana – bērns apgūst matemātiku un fiziku, lai gan mums no malas skatoties tā varētu nešķist.

Plikas pēdiņas – jorpojām nozīmigs veids kā izzināt pasauli

Šķiet, ka bērns jau ir paaudzies un tas nozīmē, ka mazās pēdiņa svaram ieslēpt kurpītes, jā, apaviem ir sava funkcija un tos mēs valkāsim visu turpmāko dzīvi, taču ļoti svarīgi, lai bērniem arī pustora un divu gadu vecumā būtu iespēja rotaļāties plikām pēdiņām. Mazie kāju pirkstiņi ir tik pat kustīgi, cik roku – ar tiem iespējams atsperties, skrāpēt, pat pieturēties. 

Bērns pats vēlas apgūt, kas ir droši, kas ir bīstami 

Bērns šajā vecumā jau sāk apzināties, kas ir droši un kur kāpt ir salīdiznoši bīstami. Mēs, protams, nevarēsim izvairīties no pirmajiem puniem, kas tiks iegūti rotaļu laikā, taču būt pārāk sargājošiem un nemitīgi teikt – sargies, bīstami, uzmanīgi, nekrīti, nav nepieciešamības, bērnam jāļauj izzināt apkārtējā vide, jāļauj viņam doties ārpus sava komforta zonas.

Piedāvāja pēc iespējas plašāku izvēli bērna rotaļām 

Tas, ko mēs, vecāki, varam darīt – mēs varam novērot, kādas rotaļas mūsu bērnam patīk visvairāk – vai viņš eksperimentē ar skaņām vai vairāk darbojas ar mašīnām un vingrina mazos pirkstiņus, vai bērniņš vairāk sēž un pēta vai tomēr rotaļās aktīvāk iesaista savu ķermeni. Kādas rotaļas dominanti mēs varam pamanīt bērna darbībās līdz viņa divu gadu jubilejai, taču pateikt vai mazais būs futbolists, mūziķis vai fizikas skolotājs – vēl ir pāragri. 

Mūsu uzdevums ir piedāvāt plašu iespēju spektru, bērns pats izvēlēsies, kas viņam interesē visvairāk. Ja mēs mazajam piedāvāsim tikai viena veida rotaļlietas, piemēram, bumbas, viņam nekas cits neatliks kā ar tām rotaļāties, taču tas nenozīmēs, ka viņš pieaugot kļūs par talantīgu sportistu. 

Mēs varam kā vecāki, protams, varam likt savam bērnam piepildīt mūsu sapņus par labāko hokejistu vai futbolistu vai dziedātāju, mēs varam piedāvāt pēc 3 gadu sasniegšanas savam bērnam šāda veida nodarbības, bet patiesībā mums vajadzētu patiesi vērot savu bērnu un respektēt viņa izvēli. Ja viņš hokeju vietā labāk izvēlēsies dziedāt, lai to dara, priecāsimies par viņa izvēli!

Lai katrā mājā ienāk mūsu radīta brīnumu istaba un lai mūsu bērniem ir iespēja piedzīvot brīnumus, iepazīstot sevi.

Māmiņu Klubs

20141205112032-75476.jpg