Homeopātija: alternatīva medicīnas sistēma

28. Apr 2015, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par homeopātiju iespējams ir dzirdēts daudz, taču bieži vien uzskati par to, kas ir homeopātija mēdz būt maldīga, jo nereti homeopātija tiek jaukta ar fitoterapiju. Nē, homeopātijā ārstēšana nenotiek ar zāļu tējām, lai gan homeopātiskie preparāti patiesi tiek iegūti no dabas vielām.

Konsultē homeopāts, pediatrs Edgars Mednis.

"Mēs visi nākam no dabas. Homeopātiskie preparāti tiek iegūti, izmantojot zālīšu uzlējumus, minerālus, dzīvnieku produktus, vārdu sakot, visu, kas pieejams dabā. Tas tiek apstrādāts, atšķaidīts un potencēts, iegūstot homeopātisku preparātu," stāsta homeopāts Edgars Mednis.

Homeopātija ir alternatīvā medicīnas sistēma, kurai ir vairāk nekā divsimt gadu sena vēsture. Tās pieeja cilvēku ārstēšanā krasi atšķiras no klasiskās medicīnas uzskatiem, jo netiek ārstēta slimība, tiek ārstēts cilvēks. Tāpēc homeopāti nedomā: ko izrakstīt pret konkrēto slimību. Homeopātiem jāprot ieraudzīt cilvēku kopumā, jāspēj uzzīmēt cilvēka portrets, jāizprot viņa būtība, lai tiktu pie viena preparāta.

Bieži vien cilvēki homeopātiju ir gatavi izmēģināt tad, kad nekas cits vairs nelīdz. Runājot par homeopātiju, pastāv kāds dziļi iesakņojies mīts, ka homeopātija nepalīdz akūtos gadījumos – tad, kad nepieciešama steidzama palīdzība, tā var līdzēt tikai tad, ja ir hroniskas saslimšanas, jo homeopātija strādā lēni un ar augstu temperatūru tā vispār nespēj tikt galā. Tomēr tā nebūt nav.

"No temperatūras nav jābaidās. Temperatūra ir normāla kermeņa aizsargreakcija; ja cilvēks ir slims, temperatūrai jābūt,"uzskata homeopāts.  Tāpat ārsti – homeopāti saka, ka ar homeopātiju ir iespēja palīdzēt tādās reizēs, kad klasiskās medicīnas piekritēji visticamāk lietotu antibiotikas. Homeopātiski tiek radīta vide, kurā dod iespēju organismam atpazīt bacili, aktivizēt aizsardzības spējas un organisms pats tiek galā ar šo bacili.

Vizīte pie homeopāta ļoti atšķiras no vizītes pie ģimenes ārsta, tā ir arī daudz ilgāka: stunda, pusotra, reizēm pat divas stundas: "Vēsture sākās ar mammu un tēti, tie ir tie pirmsākumi cilvēkam, tad grūtniecība, dzemdības, tad ir paša bērna izpausmes."

Diemžēl nereti,dodoties pie ģimenes ārsta, pacienti netiek uzklausīti un nav iedziļināšanās jautājumos. Homeopātam jāizprot pacienta emocionālais portrets, interesē gaita, kā ir nonācis līdz slimībai. 

Lai kādas ārstēšanas metodes mēs izvēlētos, svarīgākais vai mēs uzticamies ārstam, pie kura ejam, vai mums ir pieeja šim speciālistam brīdī, kad nezinām, kā rīkoties. Tāpat der atcerēties, ka pasaulē nav vienas patiesības, ja mēs rīkojamies citādāk nekā vairums cilvēku, tas noteikti nenozīmē to, ka mēs darām kaut ko nepareizi, jo mums vienmēr ir iespēja izvēlēties.

Māmiņu Klubs