Grupējam priekšmetus pēc krāsām un figūrām

Grupējam priekšmetus pēc krāsām un figūrām

17. Oct 2017, 10:55 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs zinām, ka mazulis nepārtraukti mācās, mēs zinām, ka augot bērns pamazām apgūst pasauli – redzot, dzirdot, sajūtot un izgaršojot. Bet kā bērnam ielikt savaldīšanās un pasaulīgās izpratnes pamatus? Kā identificēt tā talantus? Balstoties uz Montesori sensitīvajiem attīstības periodiem.

Bērna attīstība par pamatu izmantojot Montesori pedagoģiju ir pazīstama gandrīz katrai māmiņai. Montesori ir mācīšanās filozofija, kuras pamatā ir ticība bērna radošajam potenciālam, viņu vēlmei mācīties un tam, ka katrs bērns jāuzskata par indivīdu. Šī sistēma  ļoti plaši šobrīd tiek izmantota mūsdienās.

Izvēlamies bērna attīstībai atbilstošas aktivitātes un materiālus, kas ir loģiski, saprotami un sturkturēti.

Šķirotājs

Šāda šķirotāja izveidošana palīdz bērniem uzlabot koordināciju un roku veiklību. Tāpat – tiek attīstīta bērna sīkā motorika, pirkstu kustības un vizuāli-figurālo domāšanu. Paralēli šīm prasmēm bērniņš iepazīst ģeometriskas figūras un apgūst pirmās matemātikas iemaņas.

Montessori attīstības centra vadītāja, Montessori skolotāja Rīgā – Olga Strautiņa stāsta, ka tas, cik sarezgītu šķirotāju piedāvājam bērniņam, ir atkarīgs no tā vecuma. Jo mazāks bērniņš, jo mazāk priekšmetuu šķirošanai mēs viņam piedāvājam.  Visvienkāršākais variants - kastīte un tajā ir atvere - pievērsiet uzmanību - tikai viena. Bērniņš liek tajā klucīti - trijstūrīti vai aplīti un uzdevums ir izpildīts. 

20171007153037-82413.jpg

Šajā gadījumā, apskatot šķirotāju, noteikti pamanījāt, ka tas ir izveidots kā atvilkne. Un tieši tā tam arī ir jābūt. Svarīgi ir ne tikai iemest rotaļu elementus kastītē, bet arī pēc tam izņemt viņus ārā. Un bērnam tā kļūst par aizraujošu spēli - viņš klucīšus iemet, pēc tam atverot atvilktnīti - tos atkal var izņemt. Bērniem vienmēr ir interesanti paskatīties, kas tad slēpjas aiz noslēpumainajām durvīm (vismaz mammas skapīsi vilina vienmēr, tad piedāvājam berniņam skapīti, kuru viņš var virināt pēc sirds patikas). Un galu galā - šāda spēle ne tikai izklaidē, bet arī izglīto.

20171007153006-83355.jpg

No 1.5 gada vecuma bērnam var sākt piedāvāt lielāku dažādību - šķirot pēc krāsām un mest iekšā dažādu formu elementus. 

Ja šādi materiāli nav pieejami mājās, tos pavisam vienkārši var pagatavot arī mājas apstākļos. Nepieciešams - kartons no kura izgriezt krāsainus aplīšus. Bērniņam paaugoties var piedāvāt arī lielas un krāsainas pogas. 

Kad šķirojamais materiāls sagatavots -  meklējam kartona kasti, izveidojam tajā atveri un rotaļas var sākties. Ja nav kartona kastes - izmantojam krājkasīti, pielāgojot iekšā metamo kartona žetoniņu izmēru. Bet ļoti svarīgi ir tas, lai krājkasīte un kartona kaste, ko izmantojat rotaļām - būtu atverama arī pašam bērniņam. 

20171007153128-74208.jpg

Šķirot var arī šādā veidā. Iesakumā visas figūras ir sasķirotas pa krāsām un saliktas kastītēs. Šajā gadījumā arī kastītes ir sadalītas pa krāsām, izmantojot krāsainas pamatnītes. Nakamis solis - mēs sajaucam kopā visu krāsu figūras - un šķirojam tās kastītēs. Varam uzcelt arī piramīdas - galvenais nosacījums - katrai piramīdai sava krāsa.

20171007153151-51318.jpg

Tāpat - ļoti vienkāršs un visiem pieejams veids ir kartiņas, kuras var sagatavot un izmantot kā palīgmateriālu, darbojoties kopā ar bērniņu. Nav noteikts kādā veidā tām jābūt sagatavotām - varat tās uzzīmēt, izveidot no aplikāciju papīra, varat arī izdrukāt. 

20171007153348-85714.jpg

Kartiņas var izmantot kā rotaļu papildinājumu. Viss ir ļoti vienkārši. Tomēr savā vienkāršībā ģeniālais ir tas, ka šī vienkāršā rotaļāšanās palīdz attīstīties. 

20171007153326-81181.jpg

Cilindru bloks

Komplekts sastāv no četriem blokiem, kas igzgatavoti no koka. Šādi cilindru bloki arīdzan ir iekļauti Montessori pamata sajūtu materiālu sastavā.

20171007153512-43756.jpg

Šāds komplekts ļauj bērnam iemācīties vizuāli uztvert priekšmetu lielumu, atrast pārus: Ciindrs un atvere blokā. Šāds komplekts netieši attīsta sīko motoriku un sagatavo mazo rociņu rakstīšanai. Papētot cilindru rokturīšus - pamanīsiet, ka tie ir īpaši izveidoti tā, lai bērniņam tos satvertu, pirkstiņi tiktu izvietoti pareizi.

20171007153554-84521.jpg

No viena gada vecuma mēs varam mazulim piedāvāt cilindru blokus, bez kādiem īpašiem noteikumiem vai nosacījumiem. Bērns pats izvēlas - kā ar tiem spēlēties.

1.5 gadu vecumā mēs piedāvājam bērnam atrast pareizos caurumus, piedāvājot viņam 2-3 cilindrus un palūdzot tos novietot pareizajās vietās. 

2 līdz 2.5 gadu vecumā mēs jau varam bērnam piedāvāt iespēju iepazīties ar "liels-mazs" , "augsts - zems", "resns-tievs" un rotaļās iesaistīt kartiņas. Tāpat - šajā vecumā - mainam krāsas un formas. 

20171007153213-24257.jpg

Katra darbība, ko bērns veic rotaļājoties ar cilindriem, pozitīvi ietekmē viņu attīstību. 

Kad bērniņš paliek vecāks - varam pamēģināt sajaukt kopā visus cilindrus. Uzdevums? - atrodi katram cilindram īsto vieto. 

 Majas apstākļos, ja nav pieejamas šādas speciālās attīstošās rotaļlietas jūs varat izveidot šķirotāju no kādas tukšas kastītes, noderīgs būs arī sķīvis, kuru varat sadalīt vairākās daļās (ar kŗāsu palīdzību vai iegādājoties gatavu - tādi ir gan augļiem, gan veselīga uztura cienītājiem) vai izmantojot vienkāršu krāsu paleti, kurā mainot materiālus un krāsas mēs dodam iespēju bērniņam šķirot, izvēlēties un kārtot. 

Izmantot varam visdažādākos materiālus - kastaņus, ozolzīles, oļus, dārzeņi, pārtikas produktu vāciņus, monētas, uzlīmes, papīra saspraudes, lupatas, krelles, pogas, plastikāta kartes, pupas, makaroni u.c. 

Tātad, dažādi šķirotāji un krājkasītes:

  • apmierina bērna vajadzību manipulēt ar maziem priekšmetiem, tādējādi attīstot sīko motoriku
  • sniedz dažādas maņu sajūtas (forma, krāsa, materiāls)
  • koordinē roku kustības
  • attīstīt bērna uzmanības koncentrāciju
  • veicina domāšanas attīstību, cēloņsakarību un seku izveidošanu starp savām darbībām.

Periodiski mainiet krājkasīti vai kastīes un šķirojamos elementus,  lai saglabātu bērna interesi!

 

 HUGGIES Rotaļzemē - daudz un dažādu ieteikumu

kā pavadīt laiku kopā ar bērnu,

palīdzot viņam attīstīties un

pavadot laiku kopā. 

 

20171017103819-50701.jpg