Gatavojam aktivitāšu dēli

Gatavojam aktivitāšu dēli

16. Oct 2017, 00:00 Ievas_mamma Ievas_mamma

To, ka meitai gatavosim aktivitāšu dēli, zināju jau sen. Tas bija mans lēmums, kuru dzīvesbiedrs ar lielu entuziasmu atbalstīja. Tuvojoties meitas dzimšanas dienai, sapratu, ka tieši šī būs vislabākā dāvana pirmajā jubilejā - ar mīlestību un rūpēm gatavota, pašu vecāku izveidota.

Labi gribot, dēli var uztaisīt 1 dienas laikā, tas gan atkarīgs no sarežģītības pakāpes. Tā kā paralēli šim projektam gatavoju arī dekorācijas svinībām, kopā dēlim veltījām 3 dienas. Lielāko daļu materiālu iepirkām, taču, manuprāt, šo to interesantu var atrast arī starp mājās esošajām lietām un materiāliem. Kopumā iztērējām apmēram 30 eur, bet tas tādēļ, ka paši pirkām dēli un superlīmi (katrs apmēram 5 eur). Ja šīs lietas atrodas mājās, var iekļauties 20 eur robežās. Turklāt - bez līmes var arī iztikt, ja ir elektroniskais skrūvgriezis.

20171015131605-79073.jpg

 Lielāko daļu detaļu izvēlējos tieši es, lai gan arī dzīvesbiedrs ātri "iedegās" un nāca klajā ar spožām idejām. Centāmies aptvert maksimāli lielu dažādību, iekļaujot spaidīšanu, virināšanu, slēgāšanu, pogāšanu, atvilkšanu, sasiešanu, atvēršanu utt... Tāpat liela nozīme manās acīs bija materiālu un krāsu dažādībai - ķēdes gan zelta, gan sudraba krāsā, kontaktdakšas krasi pretējos toņos, spilgti dzeltenas un atstarojošas līnijas, aukstais metāls un mīkstais filcs, baltas un melnas lentes pamīšus utt...

Dēlim piestiprinājām;

*Karabīni

*Spoguli

*Slēdzeni

*Rāvējslēdzēju

*Riteņa zvaniņu

*Pogas

*"Padzīvojušu" maku

*Eņģes

*Salokāmo celtniecības lineālu

*Gaismas slēdzi

*Bikšu jostu

*Krampīti

*Bīdāmo krampīti

*Rozeti

*Svilpīti

*Ritentiņu

*Sasienamu lakatiņu

*Atveramu un aizveramu lenti ar klipsi

*Lukturīti

Gribēju pielikt (ja nu kādam trūkst ideju);

*Mīksto klipsi (kā apģērbam)

*Spiedpogas

*Skruvējamu vāciņu

*Vītni ar skruvēm

*Interesantu virteni (ar burtiem/cipariem)

*Skaitīkļus

*Atveramu vāciņu

*Kurpju auklas (tas vecākiem bērniem)

*Mazu tāfelīti

Galvenokārt visu stiprinājām ar skruvēm, taču šis tas tika arī pielīmēts. Izmantojām "Bison" firmas celtniecības līmi, kas nav lēta, TAČU - nederēs, ja kāda no pielīmējamajām pusēm būs gluda. Šī bija mana kļūda, jo dažas detaļas šī iemesla dēļ tika norautas. Iesaku pārliecināties par līmes atbilstību darbiņam, ko veicat.

20171015133259-14011.jpg20171015133315-43967.jpg

Mūsu gadījumā dažas lietas bija kā piekariņš, to piestiprināšanai var izmantot šādu metāla nieciņu (tiešām nepateikšu, kā sauc).

20171015133523-95373.jpg

Kad dēlis gatavs, to var izrotāt. Es biju nolēmusi mūsu aktivitāšu dēli gatavot mierīgās un neitrālās krāsās ar dažiem atsevišķiem akcentiem, tādēļ par dekorējumu izvēlējos vienkāršas un tumši melnas zvaigznes ar koši dzelteniem vidiņiem. Zīmēju ar parastu "Stabilo" firmas marķieri, vidiņus pielīmēju ar karsto līmi.

20171015133803-64769.jpg

Iesākumā meitiņa uz dēli tikai dusmojās, jo neko nevarēja paņemt un aiznest. Taču vēlāk sekoja arī sajūsma. Nu, trīs nedēļas pēc dāvanas saņemšanas, mazās kājeles regulāri tipina uz otru istabu ceļojumā pie mīļā dēļa. Taču vislabāk ir tad, ja kāds no vecākiem apsēžas blalus un ierāda, kā lietiņas darbojas. Pagaidām daudz kas vēl nesanāk, tieši tādēļ aizrautība nav mazinājusies.

Mūsu dēlis nebūt nav perfekts - tam nav kājiņu, durtiņas tā arī nav pabeigtas (lai gan eņģes Ievai liekas interesantas pašas par sevi), lukturītis nav pienācīgi nostiprināts, arī kontaktdakšas ir bez vadiem. Taču tieši ar to šie dēļi ir īpaši - tos var uzlabot, mainīt, pārstrādāt un izveidot gluži savādākus.

SVARĪGI - raudzīties, lai sīkās un bīatamās detaļas ir kārtīgi piestiprinātas, lai uz dēļa nav nekā bīstama mazajiem pirkstiņiem. Vislabāk, ja darbiem piesaistīsiet tēti.

Tas var kļūt par brīnišķīgu ģimenes projektu!