Gatavie biezenīši - iespēja mazulim nogaršot augļus un dārzeņus arī nesezonas laikā

20. Jan 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tavs mazais jau ar lielu interesi vēro tevi ēdam un ar skatienu seko līdzi katrai ēdiena karotei, kas nonāk tavā mutē? Iespējams, mazulis ir gatavs paplašināt savu garšu pasauli, iepazīstoties ar piebarojumu.

Bērniem, kuri ēduši piena maisījumu, piebarojumu var piedāvāt jau no 4 mēnešu vecuma, savukārt mazuļi, kuri ekskluzīvi zīdīti ar māmiņas pienu, ar papildēdienu var sākt iepazīties 6 mēnešu vecumā.

Sāc ar dārzeņiem

VCA poliklīnikas ārste, rezidente Polina Popeiko atgādina, ka sākotnēji bērniņš jāiepazīstina ar dārzeņiem, un tikai pēc tam var sekot augļi, ogas un pārējās pārtikas grupas. “Dažreiz māmiņas un tēti vēlas bērnam piedāvāt ko saldāku un garšīgāku, taču zīdaiņiem ir savādāka garšas uztvere,” norāda P. Popeiko, uzsverot, ka šī iemesla dēļ saldos augļus nevajadzētu piedāvāt kā pirmo piebarojumu. Viņa piebilst, ka pirmie augļi, kurus 6-7 mēnešu vecumā var piedāvāt bērnam, ir termiski apstrādātas plūmes, bumbieri un āboli, savukārt mellenes, kazenes, kā arī tādas koši sarkanās ogas kā zemenes un ķirši jāatstāj uz laiku, kad bērns būs sasniedzis gada vecuma, jo šīs ogas mēdz izsaukt alerģiskas reakcijas.

Visvērtīgākie augļi un dārzeņi ir sezonālie, taču, ja piebarošanas periods iekrīt laika posmā, kad vietējā raža ir beigusies, ārste par labu alternatīvu atzīst arī jau gatavos bērniem paredzētos biezeņus, kurus var iegādāties veikalos. “Šie biezeņi tiek gatavoti ražas laikā, kas ļauj to pagatavošanas laikā saglabāt augstāku produkta uzturvērtību,” teic ārste P. Popeiko, vienlaikus norādot, ka obligāti jāseko līdzi tam, vai ēdienam klāt papildus nav pievienots cukurs.

Ēdienam jābūt daudzveidīgam

Gatavojot bērnam ēdienu, atceries, ka tam jābūt pēc iespējas dažādākam. Tas nozīmē, ka katru nedēļu bērna uzturā vari ieviest jaunu produktu, sākotnēji bērnam piedāvājot vienu karotīti jaunā produkta, bet tālāk tā daudzumu pakāpeniski palielinot. “To ir svarīgi darīt, lai bērnam būtu daudzveidīgs ēdiens, tāpēc bērnu nedrīkst barot tikai ar dārzeņiem, augļiem vai gaļu. Ēdienam jābūt pilnvērtīgam, tajā jābūt gan vitamīniem, gan olbaltumvielām, gan labajiem ogļhidrātiem,” uzsver ārste.

Põnn kontakti

www.facebook.com/ponnlatvia

 www.salvest.ee/en/ponn/