Garšvielas mazuļa uzturā. Kad ieviest?

Garšvielas mazuļa uzturā. Kad ieviest?

20. Jun 2017, 09:47 lauruxs87 lauruxs87

Kad man piedzima pirmais mazulis tad nesteidzos ar garšvielu pievieninošu ēdienam. Lai gan mana tante saņēma ieteikumu no dakteres pievienot sāli dārzeņiem jau no 4 mēnešu vecuma. Es sāli pakāpeniski sāku pievienot ap 1 gada vecumu. Kad jau sāku gatavot ne atsevišķi bet dot no mūsu ēdiena , tad mūsu ēdienam pievienoju mazāk sāls un arī pikantās garšvielas pievienoju tik savā šķīvī. Nu tagad kad meitiņai tuvojas gadiņš, tad sāku domāt par garšvielu ieviešanu viņas ēdienam. Mans atklājums ir Anniņas garšvielas bez sāls. Tajā ir tikai dabīgās kaltētās garšvielas kā - burkāni , sīpoli, ķiploki , dilles uc. Šo garšvielu sāku pamazām pievienot no 7 mēnešu vecuma, lai dārzeņu biezenītis nav tik pliekans. Bet nu sāku domāt par sāls un cukura ieviešanu uzturā. Protams saprātīgi daudzumos. 

Tad nu jautājums jums mammas. Kad jūs sākāt ieviest mazuļu ēdienkartē sāli?

Un kad cukuru ? Kā saldinājāt putras? 

Kad ēdienam pievienojāt pirmās garšvielas?

lauruxs87 lauruxs87 20. Jun 2017, 13:41 zacc

Es laikam esmu pieradusi pie savām putām, bet ne pārsaldinātām.
Un paldies par ieteikumu likt putrai klāt augļus par to biju aizmirsusi. 😉

zacc zacc 20. Jun 2017, 11:42

Dažreiz gan gatavoju bērniem atsevišķi, ja man sagribas kādu pikanto ēdienu. Man ir vairākas iecienītas receptes, kur garšvielas jāliek jau pašā sākumā, vēlāka pievienošana neder 😀

zacc zacc 20. Jun 2017, 11:41

Putras nesaldinu. Kad lietoju ar ūdeni aplejamo bēbīšputru, piekasīju klāt saldāku ābolīti vai banānu, vai bumbieri. Kad jau sāku dot to pašu, ko lielākajam bērnam un pašiem, tad putras mūsmājās tiek vārītas pienā un tad arī neko saldu klāt neprasās. es gan sev mēdzu pielikt ievārījumu dažreiz.

Mazdrusciņ sāls mazuļa vakariņās sāka parādīties apm 9 mēnešu vecumā, kad zupa, sautējumi jau aizgāja no kopējā katla. Bet dilles, rozmarīns, baziliks, arī sīpoli, ķiploki, citi garšaugi jau agrāk, piemēram, biezeni taisīju no cepeškrāsnī cepta ķirbja ar rozmarīnu - tādu pati ēdu, sablenderēju ar drusku ūdens arī septiņmēnešniekam.
Šie buljona kubiņi mūsmājās tiek bieži izmantoti zupām, sautējumiem - tiklīdz mazais bija visu ko jau nogaršojis un gatavs ēst dažādu dārzeņu samaisījumus, tā devu šajā buljonā gatavoto: http://bio.lv/lv/garsvielas-buljoni-etii/2069-rapunzel-darzenu-buljons-bez-sals.html

Neizmantoju garšvielas, kurās ir nātrija glutamāts. Un arī tie maisījumi, kuros klāt ir sāls, man parasti nepatīk, jo pierasts to sāli likt mazāk.

lauruxs87 lauruxs87 20. Jun 2017, 11:08 lauvinja

Es vēl gatavoju meitiņai atsevišķi. Bet mazā jau lielā uz mūsu šķīvjiem un tad cenšos dot ko uzgrauzt kādu augli vai maizīti. Pareizi sāls ir arī maizē.
Es lieku Māmiņas garšvielu bez sāls. Pat man garšo tas ko izvāru meitiņai un pati to garšvielu arī izmantoju.
Putras sākumā devu jau gatavās bēbju. Bet izvēlējos tādas kurās nav tik saldas un jauni klāt tādas kurās ir bez piena. Tagad gribu jau pāriet uz putām ko vāru pati.

lauvinja lauvinja 20. Jun 2017, 10:29

Es darīju tā - zaļus un kaltētus garšaugus pievienoju jau diezgan ātri -mazliet pirms gadiņa. Ap gada vecumu lielākoties gatavoju vienā katlā ar mūsu ēdienu, pievienoju piparus, lauru lapas, ķiploku, sīpolu, kaltētas garšvielas, īsi pirms gatavības, noņēmu bērnam viņa porciju, pārējam pievienoju visādas stiprās garšvielas un sāli.

Ar sāls likšanu neaizrāvos, tāpat sāls sastopams maizē, vai gaļas ēdienos.

Par cukuru, speciāli putrām klāt neliku, drīzāk pievienoju ievārījumu vai blenderētas ogas/augļus ar cukuru, bet speciāli arī neizvairījos.

Ņem talkā veselo saprātu un bšu labi! 😀

Starp citu bodēs ir gana daudz garšvielu bez sāls, vajag tik papētīt!