Gardais starts: augļu biezenis mazuļa uzturā

Gardais starts: augļu biezenis mazuļa uzturā

12. Aug 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Iepazīšanās ar jauniem produktiem sākas nevis ar sulu, bet ar kādu biezenīti - dārzeņiem vai augļiem. To tad arī saucam par pirmo piebarojumu. Pēc tam ēdienkarti pakāpeniski papildinām, un tad jau mazulis nogaršo sastāva ziņā sarežģītākus ēdienus. Kam pievērst uzmanību, iegādājoties gatavus augļu biezeņus, noskaidrot palīdzēs uztura speciālisti no Māmiņu Kluba Vecāku skolas.

Augļu biezenītis mazuļiem sastāva ziņā un barības vielu nozīmīguma ziņā ir jāuztver teju kā suas, kas arī satur dabīgos cukurus: fruktozi, saharozi un glikozi, organiskās skābes un augu valsts izcelsmes šķiedrvielas, bet - lielā skaitā. Augļu biezeņos ir daudz minerālvielu, kālija, C vitamīna, Beta-karotīna, kā arī flavanoīdus. Kā pierādījuši pētījumi, šie visi savienojumi palīdz sakārtot vielmaiņu, palīdz izvairīties no infekcijām, kaitīgajām vielām, kas nokļūst mūsu organismos pa gaisu, pilienu veidā. Vitamīni pasargā organismu no saslimšanām, uztur labā formā arī sirds un asinsvadu sistēmas. Daži ražotāji pievieno augļu biezeņiem arī prebiotiķus - to klātbūtne mazuļa uzturā palīdz sasniegt optimālo bifidobaktēriju skaitu kuņģī un pozitīvi ietekmē vēdera izeju.

Augļu biezenis kā piebarojums bērnam ļauj paplašināt garšu izjūtas un iemāca tikt galā ar biezāku pārtiku. Uzturā iekļaut var vienu, divus vai pat vairākus augļu veidus, kas dažkārt savienojami ar kādu no dārzeņiem. Piemēram, ar ķirbi vai burkānu, ko sauc par kombinētajiem biezeņiem.

Tas, kas tev jāzin par augļu biezeņiem

1) Augļu biezenis kā piebarojums ir jāievieš bērna uzturā pakāpeniski. Tas ir kā papildinājums pamata uzturam - mammas pienam vai mākslīgā piena maisījumam. Dienas porcija tiek aprēķināta tā: bērna vecums mēnešos reiz 10.

2) Sāc ar 3-5 gramiem  (ne vairāk kā puse tējkarotes) un pakāpeniski daudzumu palielini līdz 40 gramiem, ja bērniņam ir 5 mēneši. Ņem vērā, ka tas ir tiešām tikai papildinājums, pēc kura mazajam bērniņam jādod krūts vai pudelīte.

3) Bērni, kas vecāki par 6 mēnešiem ar augļiem iepazīstas īpaši uzmanīgi, ātrāk eksperimentēt nevajadzētu. Pediatri pamatā iesaka pirmos augļus dot kopā ar pie mums tik ļoti populāro ķirbi, un kā pirmais auglis der ābols, bumbiers. Ogas jau mazlietiņ pēc 8 mēnešu vecuma, bet arī te ar daudzumu nevajadzētu pārspīlēt.

4) Atceries, ka pirms dod nākamo jauno produktu, ir jānogaida, pavērojot mazuļa organisma reakcijas - lai zinātu, vai bērniņam nav alerģiskas izpausmes. Visbiežākās no tām ir: šķidra, bieža vēdera izeja vai aizcietējums, izsitumi uz ādas, ap mutīti. Ja simptomi tuvākajā laikā neizzūd, jādodas pie ārsta, lai noteiktu vai tie radušies uztura izmaiņu dēļ, vai tomēr iemesls meklējams kur citur.

5) Pērkot augļu biezeni, lasi vienmēr produkta sastāvu. Biezeņus negatavo tikai mazulīšiem, tie ir aprēķināti dažāda vecuma bērniem, tāpēc pirmais, kas jāskatās - vai biezenis ir piemērots tieši tava vecuma bērniņam.

6) Uzmanies no piena olbaltumvielām sastāvā, jo tās var izraisīt mazulim alerģiju. Tāpat esi piesardzīga, dodot mazulim biezeni ar lielu laktozes saturu. Nekādā gadījumā nedod biezeni, kas satur pārtikas cukuru, kas pievienots. Mazuļu biezeņos drīkst būt tikai augļu cukurs. Glikoze un fruktoze ātri uzsūcas un ātri sniedz enerģiju bērnam. Vairums bērnu produktu satur tikai dabīgos cukurus, bet gadās arī tādi ražotāji, kas tomēr pievieno arī mazliet "mākslīgā" cukura. Mazuļiem, kam mēdz būt alerģiskas reakcijas, vairāk piemēroti būs produkti, kas nesatur pievienotu cukuru.

7) Vitamīna C nekad nav par daudz, tas ir lielākajā daļā biezeņu un tas palīdz stiprināt mazuļa imunitāti, kā arī pasargā bērniņu no infekcijām.

8) Mazuļiem, kas tikko sākuši iepazīties ar piebarojumu, nav ieteicams dot biezeņus, kuru sastāvā ir jebkāda veida cietes (kukurūzas, rīsu), tāpat arī nevajadzētu riskēt ar biezputrām, kas apvienotas ar biezeņiem, jo tas viss apgrūtina mazuļa puncītim ēdiena pārstrādi.

9) Kad mazulis kļūst vecāks un nogaršo jau arī auzu pārslas, jāatceras, ka tās, atšķirībā no griķu pārslām, rīsu un kukurūzas pārslām, satur glutēnu. Celiakijas riska dēļ, tās nevajadzētu ieviest bērna uzturā ātrāk par 8-9 mēnešu vecumu.

10) Augļu dārzeņi nedrīkst saturēt konservantus, mākslīgās piedevas, krāsvielas un aromatizatorus. Pretējā gadījumā - tāds lietošanai nav piemērots nekādā vecumā.

Uzturam vienmēr jābūt mazulim draudzīgam, veselīgam un pēc iespējas dabīgākam!

Māmiņu Klubs

 

20150727122605-89017.jpg

Kā veidot mazuļa ēdienkarti pēc 5 mēnešu vecuma

Bērna vadītā ēšana ar Klaudiju Hēlu