Gardā sklandraušu recepte+ VIDEO

27. Mar 2015, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pavasaris patiesi ir atnācis un nav pat svarigi, kāds laiks ir aiz loga, jo mēs zinām, ka saulīte būs un tā mūs sildīs. Tāpēc par godu pavasarim šodien gatavosim ko gardu. Mums mammām ir daudz dažādu talantu, bieži vien slēptie talanti sāk izpausties tad, kad esam kļuvušas par māmiņām, tāpēc Māmiņu klubā veidojam stāstu sēriju, kurā iepazīstamies ar talantīgām māmiņām un kopā apgūstam, ko jaunu. Mēs esam gan gatavojušas rotājumus mājai, gan rotaļlietas bērniem, šoreiz saimniekosim virtuvē.

Gabrielas māmiņa Liene ir lieliska saimniece – viņa virtuvē jūtās vislabāk, tāpēc ne tikai mazā Gabriela var našķēties ar māmiņas gatavotajiem gardumiem, arī daudzi citi bērni, jo Liene gatavo maltītes mazajiem bērnudārzniekiem. 

Tā kā šis ir pavasara saulgriežu laiks, kad daba mostas un mēs pavisam drīz piedzīvosim to, ka gaismas būs vairāk nekā tumsas, nolēmām pagatavot, ko tādu, kas labi iederētos ģimenes galdā saulgriežu laikā, proti, ko apaļu un gardu, kas simbolizētu saulīti – mēs gatavosim sklandraušus. Sklandrausis ir tradicionāls latviešu ēdiens, īpaši cieņā tas ir Kurzemes pusē – tāds kā pīrāgs, kas pildīts ar kartupeļiem un burkāniem.

Sklandraušu mīkla 

250 gr. rudzu milti

100 ml silts ūdens

1 ola

2 ēd. karotes sviesta

½ ēd. karote cukura

šķipsniņa sāls

Pagatavošana: 

Vispirms jāpagatavo mīkla skalndraušu pamatnei, jo tai kādu laiku būs jāatpūšas ledusskapī. Tapēc mums būs nepieciešami 250 grami rudzu miltu, 1 ola, sviests, remdens ūdens, divas ēdamkarotes cukura un šķiprniņa sāls. 

Visvieglāk mīklu pagatavot tad, ja mājās ir mazie virtuves svarņi, taču arī mērtrauki ir gana labi.

Māmiņa Liene ir mēģinājusi aizstāt rudzu miltus ar kviešu miltiem, taču gala rezultāts ļoti atšķiras no tā, ko Kurzemē dēvē par sklandraušiem, tāpēc labāk pieturēties pie receptes.

Kad milti iebērti traukā, lejam klāt siltu ūdeni. Siltu tādēļ, lai varētu vieglāk izšķīdināt sviestu. Tad pievinojam vienu olu, pus ēdamkaroti cukura, šķipsniņu sāls un divas ēdamkarotes sviesta. Pēc ta to visu samaisām. Lai mīkla veidotos viendabīga, vislabāk to mīcīt ar rokām. Ja ir sajūta, ka mīkla ir par mitru, pievienojam vēl nedaudz rudzu miltu.

Kamēr mīkla atpūšas, mums ir pus stunda laika, lai pagatavotu sklandraušu pildījumu. Tas sastāv no vārītu kartupeļu un burkānu masas.

Kartupeļu masa sklandrauša pildījumam

150 gr vārīti, rīvēti kartupeļi

piens

1 ēd. karote sviesta

2 ēd. karotes piena

šķipsniņa sāls

Pagatavošana:

Lai pagatavotu kartupeļu masu mums būs nepieciešami 150 grami vārīti, rīvēti kartupeļi, 1 ēdamkarote sviesta, 2 ēdamkarotes piena un šķipsniņa sāls. 

Kad kartupeļi sarīvēti, pievienojam pienu, sviestu un sāli, visu rūpīgi samaisām līdz iegūta viendabīga masa.

Burkānu masa sklandraušu pildījumam 

250 gr vārīti, rīvēti burkāni

1 ola

1 ēd. karote skāba krējuma

2 – 3 ēd. karotes medus

1 ēd. karote miltu

Pagatavošana: 

Burkānu masai mēs izmantosim 250 gramus vārītu, rīvētu burkānu, 1 olu, 1 ēdamkaroti skāba krējuma, divas līdz trīs ēdamkarotes medus un 1 ēdamkaroti miltu. 

Mēs burkānus varam rīvēt, taču tik pat labi varam tos izspiest caur smalku sietiņu. Kad tas paveikts, pievienojam vienu olu. Tas, cik saldi būs mūsu sklandrauši, atkarīgs no medus daudzuma, kuru pievienosim brukānu masai – tās var būt divas vai trīs ēdamkarotes medus. Vēl atliek pievienot vienu ēdamkaroti miltu un vienu ēdamkaroti skāba krējuma. Krējumu iespējams arī ziest uz gataviem sklandraušiem, ja ir tāda vēlēšanās. Vēl pietrūkst šķipsniņas sāls un rūpīga masas samaisīšana, lai mēs varētu veidot sklandraušu pamatni un to piepildīt.

Kamēr gatavojām pildījumu mūsu gardajiem sklandraušiem, mīkla atpūtās ledusskapī. Nu laiks ir to izrullēt 2 līdz 3 milimetru biezumā un veidot apaļu pamatnes formu.

Sklandraušu izmērs parasti ir no 8 līdz 14 centimetriem diametrā, taču mums tie šoreiz padevās nedaudz mazāki. Lai varētu sklandraušus piepildīt ar kartupeļu un burkānu masu, jāveido aptuveni viena centimetra augsta maliņa. Tad liekam sklandraušu pamatnes uz pannas un pildām tās ar mūsu iepriekš sagatavoto kartupeļu un burkānu masu.

Lai saprastu, kā mums pašiem labāk garšo, ir kaut reizi jāpamēģina sklandraušus pagatavot. Nu ko, atliek mūsu gardumus likt krāsnī cepties 180 – 200 grādos kādas 15 – 20 minūtes un tad mieloties ar to, kas izdevies. Parasti sklandraušus ēd aukstus, piedzerot klāt pienu, taču arī silti tie garšo ļoti labi. 

Mīļās māmiņas, lai mums gards un saulains pavasaris, šis ir īstais laiks, lai mēs uzplauktu, tāpēc gatavosim gardas maltītes sev un mīļajiem un smelsimies saules spēku, kas visu ziemu ir pietrūcis.

20140725114727-39027.jpg