Gaisa pelžu pozitīvais efekts Tavam bēbītim

Gaisa pelžu pozitīvais efekts Tavam bēbītim

22. Feb 2016, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ārsti apgalvo, ka gaisa peldes mazuļiem ir ļoti vēlamas un pat nepieciešamas. Ko tās dod, jautājām Māmiņu Kluba ekspertei, pediatrei Vizmai Meikšānei!  

Ko gaisa peldes dod?

Gaisa pelde nozīmē, ka bērniņš tiek noģērbts un uz kādu laiku atstāts pilnīgi kails. Gaisa pelde skaitās arī tad, ja bērnam uzvilkts tikai viens plāns krekliņš, bet dibentiņš, kājiņas un rociņas ir plikas. Tā izvēdināsies viņa ādas krociņas un visas autiņbiksīšu piesegtās vietas!

Bērnu izģērbjot, mainās viņa aktivitāte – viņš kļūst emocionāli un fiziski aktīvāks un gaisa peldes mazulim rada arī patīkamas emocijas. Ja vēl bērnam līdzās ir vecāki, kas parunājas un paglāsta, tad tas ir arī lielisks emocionālā kontakta brīdis!

Vēl gaisa peldes mazulim ir arī ļoti labs norūdīšanās veids.

Laikā, kad bērniņš no siltuma, izģērbjoties, nonāk vēsumā un kādu brīdi atrodas apkārtējā telpā, pielāgojoties apkārtējai gaisa temperatūrai – tas ir treniņš viņa termoregulācijai – ādas temperatūras regulācijai!

Gaisa pelžu laikā vecāki ar mazuli var komunicēt – sēdēt blakus, parunāties vai viņu paglāstīt. Tas bērnā radīs patīkamas izjūtas un stiprinās viņa kontaktu ar vecākiem.

Gaisa peldes un ādas iekaisumi?

Ja arī regulāri veiktu gaisa pelžu laikā bērnam rodas ādas iekaisumi, tas nenozīmē, ka tās veiktas par maz!

„Vesela āda neiekaisīs arī tad, ja mazulim gaisa peldes netiks veiktas. Ja āda iekaist, tad visbiežāk ir vainojamas vai nu kļūdas diētā, vai arī atopiskais dermatīts, kas attīstās uz bērniņa ādas,” skaidro Vizma Meikšāne.

Pirmā alerģiskā reakcija rodas starpenē – kad iekaist mazuļa dibentiņš. Vesela āda, noņemot autiņbiksītes, bērnam var būt viegli apsārtusi, bet divu, trīs stundu laikā sārtumam jau jābūt pārgājušam. Tad, ja dibentiņš ir iekaisis jau vairākas dienas, vaina jāmeklē kopšanā un jāvēršas pie ārsta.

Vēdināšana jeb gaisa pelde, protams, ādai ir ļoti laba, tomēr gaisa peldes vairāk domātas, lai bērnu norūdītu un vairotu viņa emocionālo pacēlumu un prieku.

Gaisa pelžu laikā mazulim daudz veiklāk izdodas arī daudzas kustības, kuras viņš konkrētajā vecumā jau var veikt.

Bērnu izģērbjot un ar viņu parunājoties, mazulis arī nomierinās un viņā vairojas labsajūta.

„Gaisa peldes, ber šaubām ir labs bērna ādas kopšanas veids, tomēr tās vairāk paredzētas mazuļa emocionālajai labsajūtai,” uzskata Vizma Meikšāne. 

Kad tu savam mazulim veic gaisa peldes?

Eksperts