Everta istaba

Everta istaba

14. Mar 2018, 10:17 paluma.ruuta paluma.ruuta

Mana dēliņa istaba un rotaļu vide ir visa viņa pasaule, tāpēc ar vīru cenšamies to bieži pilnveidot ar dažādām inovācijām un lietām, kas rosina bērna iztēli un vēlmi apgūt jaunas lietas un pašam netraucēti rotaļāties. 

Dēliņa rotaļu vide visbiežāk ir viņa istaba, kuras vienā galā atrodas montessori tipa gultiņa-mājiņa (no kuras mazais jau diemžēl ir izaudzis un musm ļoti, ļoti noderētu šāda pati jauna, lielāka gultiņa, jo mazajam tā no sirds ir mīļa un svarīga) un viss pārējais ir rotaļu laukums ar dažādiem elementiem. Es un arī vīrs, mēs idejas gan istabas iekārtošanā, gan dažādās inovācijās rotaļu videi izmantojam protams plašo Pinterest bilžu un ideju klāstu, kur patiešām var atrast inovatīvas un aizraujošas lietas, kas ir elementāri pagatavojamas pašiem un neprasa lielas izmaksas, bet efektu rada pietiekami labi, lai bērnam būtu vēlme pašam un ilgu laiku pavadīt rotaļājoties un izdomājot jaunus veidus kā šīs lietas apspēlēt un izmantot :)

Tā kā mūsu dēliņam galvenās un svarīgākās rotaļlietas kā jau puikam ir bumbas, mašīnas un Lego, tad tā arī ir grupas, kurās iedalam rotaļlietas un arī spēļu zonas, jo mašīnām būs savi trašu un ceļu laukumi un mājas, bumbām būs savi grozi un vārti un nūjas, turklāt Lego tā jau ir pasaule kurā iesaistamies mēs visi un labprāt pavadam laiku kopīgi ceļot mājas, ceļus un veselas pilsētas. Mantu uzglabāšanai un grupēšanai lielākoties izmantojam plastmasas kastes un Ikea šūnu plauktus - nav nekāda dižā dizaina, bet toties funkcionālas un bērnam ērti lietojamas, turklāt ļoti izturīgas, kas mājās ar mazu bērnu ir ļoti svarīgi. 

Šo vidi, kā jau minēju iepriekš, mēs cenšamies ļoti bieži atjaunot un papildināt ar dažādām jaunām lietām, lai bērnam būtu aizraujoši un lietas neapniktu. Cenšamies stimulēt bērna vēlmi apgūt, uzzināt un pētīt, kā rezultātā cenšamies netikai ieviest spēles un vidi pielāgot viņa vecumam, bet pat pussoli tālāk, lai mazajam kopīgi spēlējoties varētu pamācīt un iemācīt, un lai attīstība ietu tikai uz priekšu. Bērnam augot lielākam, protams, turpināsim to darīt, kā arī jau sāksim ņemt vērā bērna paša vēlmes, ko un kā viņš gribētu redzēt, kas būtu ērtāk un arī atbilstoši viņa interesēm un hobijiem, kad tādi būs nostiprinājušies! Tas manuprāt ir ļoti svarīgi, uzklausīt bērnu un darboties kopā ar viņu, savas vides iekārtošanā - protams nejau par visu ir jāļauj mazajam lemt, taču daudzi aspekti mums kā vecākiem ir jāņem vērā, jānovēro bērnos, kas patīk, kas nepatīk un jādara viss, lai viņa ikdienu mājās un savā telpā padarītu pēc iespējas pozitīvāku un patīkamāku tur uzturēties un tas arī raisīs bērnā vēlmi pilnveidoties un runāt ar Jums, jo bērns nebaidīsies no atteikuma un novērtēs to, ka mamma vai tētis ir iepriekš ņemis vērā viņa viedokli un vispār viņu sadzird! :)

Mums mājās bērnam ir pieejamas visas rotaļlietas, mēs neuzskatam, ka tās būtu jāierobežo vai jāslēpj. Bērns pats ļoti labi apzinās, kas kur atrodas un pats lemj ar ko spēlēsies un pat reizēs, kad tiek izvilkts pilnīgi viss no plauktiem un uztaisīts istabā pilnīgs haoss - tas viss pieder pie pasaules izzināšanas un tur nav par ko dusmoties, galvenais ir vienmēr ar bērnu kopīgi visu salikt vietās un mācīties apzināties, ka sava vide ir jāsakārto. Tāpat vairumā gadījumu bērns izvēlas tik viena veida rotaļlietas ar ko spēlētie sun pēc laika maina uz citām, mums mājās ļoti reti mazais izvelk visu.

Kā jau minēju rotaļlietas parasti kārtojam mēs ar dēliņu kopīgi, jo tas ir mācīšanās process, bet ļoti bieži arī redzu, ka mazais pats jau apzinīgi saprot, ka mašīnas pēc spēlēšanās jāsabrauc stāvietās un garāžās, bumbas jāsasper vārtos un Lego jāsaliek kastēs utt. Visvairāk vakaros protams pirms taisīšanās uz gulētiešanu mēs novācam visas mantas, lai netraucētu miedziņa procesam un mamma vai tētis uz kādas nepakristu, bet arī to daram visi kopā :)