Esiet piesardzīgi, izmantojot batutus

Esiet piesardzīgi, izmantojot batutus

07. Jul 2015, 10:54 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērnu aktivitātes vasaras mēnešos būtiski palielinās, līdz ar to atpūšoties vai sportojot, iespējami dažādi negadījumi. Saskaņā ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas sniegto informāciju vasaras aktīvajā periodā neatliekamajās palīdzības punktā dienā vēršas līdz pat 10 bērniem, kas guvuši dažādas ar batutu izmantošanu saistītas traumas – lūzumi, galvas sasitumu, muguras traumas. Negadījumu cēloņi var būt ļoti dažādi – nepietiekama pieaugušo uzraudzība, nedroša batutu lietošana, kā arī informācijas trūkums. Neapzinoties iespējamos riskus var ciest gan bērni, kas tajā brīdī aktīvi darbojas, gan citi, kas atrodas tuvumā, tādēļ Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) aicina patērētājus būt piesardzīgus.

PTAC apkopojis būtisku informāciju, kas jāņem vērā gan patērētājiem izmantojot batutus, gan komersantiem piedāvājot batuta pakalpojumus publiskās vietās. Lai mazinātu traumu gūšanas riskus lietojot batutus, būtiski ņemt vērā tā tehnisko stāvokli, izvietojumu un informāciju, norādes, brīdinājumus.

Pievērsiet uzmanību batuta tehniskajam stāvoklim:

-  vai metāla atsperēm, āķiem un rāmim ir aizsargpārklājums;

-  vai ap batutu ir drošības tīkls;

-  vai batutam nav caurumu, plīsumu vai plaisu;

-  vai nav bojāts rāmis;

-  vai batuts ir tīrs un sauss;

-  vai nav citu defektu.

 

Pievērsiet uzmanību batuta izvietojumam:

-  vai tas izvietots brīvā vietā, kurā nav potenciālu apdraudējumu, piemēram, žogi, dzīvžogi, koki, mieti vai kādi priekšmeti u.c.;

-  vai ap to ir vismaz 2,5 metrus „drošas krišanas zona”;

-  vai tas ir izvietots uz triecienu samazinošas pamatnes (piemēram, mīksts un elastīgs zāliens, smiltis, mizu mulča vai cits materiāls, kas nodrošina amortizējošu efektu);

-  batuts nedrīkst būt izvietots uz cietas pamatnes (piemēram, betona, asfalta u.tml., bez drošības tīkla vai paklāja).

 

Pievērsiet uzmanību, vai labi pieejamā, redzamā un izlasāmā veidā ir izvietota norāde par lietotāja maksimālo svaru un/vai vecumu un batutu izmantošanas noteikumi un brīdinājumi (un vai pakalpojuma sniedzējs pirms pakalpojuma sniegšanas par tiem informē), piemēram:

-  uz batuta drīkst atrasties tikai viena persona;

-  vienmēr lēkāt batuta vidū;

-  nekad nelēkt nost;

-  nekad nemest kūleņus;

-  stāvēt malā, kad kāds cits izmanto batutu;

-  nekad neiet zem batuta, kad tas tiek lietots;

-  noņemt visas rotaslietas, pulksteni, kaklarotas vai apģērbu, kas var aizķerties (piemēram, ar savelcēm, āķiem, cilpām u.c.) u.c.

 

Komersantu pienākums ir veikt bērnu uzraudzību pakalpojuma sniegšanas laikā.

Lai pasargātu bērnus no traumām, PTAC aicina ziņot par batutiem un batutu pakalpojumu sniegšanas vietām, kuras varētu būt neatbilstošas drošuma prasībām! Par bīstamajām precēm un pakalpojumiem Jūs varat ziņot pa Patērētāju traumu ziņojumu tālruni 67388639 vai sūtīt ziņu uz e-pastu ptac@ptac.gov.lv vai aizpildīt formu PTAC mājaslapā.