Elektroencefologrāfija miegā. Pārbaude, kurai jāsagatavojas

Elektroencefologrāfija miegā. Pārbaude, kurai jāsagatavojas

04. Feb 2018, 21:19 Liene MāmiņuKlubs.lv Liene MāmiņuKlubs.lv

Elektroencefologrāfija miegā ir proecedūra uz kuru ir jāstāv garās rindās, valsts apmaksātā iespēja veikt šo pārbaudi beidzas jau pirmajā rindas atvēršanas dienā, bet vispār - procedūra, kura ir ļoti nepieciešama, jo iemeslu, kāpēc tā veicama ir daudz. 

Bērnu klīniskās universitātes slinīcas mājas lapā arī ir informācija par to, kādos gadījumos šo izmeklējumu ārsts iesaka veikt: 

  • epilepsijas un  citu lēkmjveidīgu stāvokļu diagnostika
  • nervu sistēmas slimības
  • galvas sāpes
  • uzvedības traucējumi,
  • uzmanības noturēšanas traucējumi

Nekad jau Tev kā mammai nešķiet, ka varētu pienākt tā diena, kad vajadzēs bērnu pakļaut šādām pārbaudēm, jo mēs svēti ticam, ka ar mūsu bērniem NEKAD nekas nenotiks. Paruna "nekad nesaki nekad" darbojas pēc saviem labākajiem principiem, diemžēl arī šajā gadījumā.

Es negribu sīki un smalki aprakstīt iemeslus, kāpēc ar Līnu Grietu esam nonākuši līdz šādām pārbaudēm, jo atbildes vēl tikai meklējam. Nu jau ir pagājis gandrīz gads, kopš pirmās reizes, kad sākām meklēt atbildes uz šiem jautājumiem un vienīgais, ko savā dzīvē nevēlējos piedzīvot bija zvans no mājām, es tajā brīdī bij universitātē, lekcijās, zvanīja vīrs un teica - izsaucu ātros, Līnu jāved uz slimnīcu. Melnā bilde, pazudušais laiks, neviens nesaprot, kas noticis... un tas mirklis, kad braucot pie mājas Tu redzi, ka tur stāv ātrās palīdzības automašīna ar zilajām bākugunīm.. Manuprāt, viena no briesmīgākajām sajūtām, ko vecāki var piedzīvot! 

Ja kādai mammītei akurāt gribas zināt, uzrakstiet komentāros, es padalīšos ar mūsu pieredzi. Bet nepieciešamība bija un to mums nozīmēja daktere Svetlana Bērziņa BKUS. Neiroloģe, strādā ar bērniem. Un vispār - es ārstiem uzticos, tapēc, nekādu šaubu par nepieciešamību nebija. Citi iemesli tika izslēgti ar dažādu citu analīžu un pārbaužu rezultātiem. 

20180202202100-39182.jpg

Šī jau bija otrā reize, kad devamies uz EEG miegā. Pirmā reize bija pirms dažiem mēnešiem, kad veicām šo pārbaudi pirmo reizi, lai vispār saprastu, kas tajā mazajā galviņā nav kartībā. Līna Grieta uz to devās kopā ar tēti, jo man tajā laikā bija jābūt universitātē.  Ņemot vērā, ka vecākiem saņemot informaciju par šādas pārbaudes nepieciešamību ir vēlme visu noskaidrot pēc iespējas ātrāk, atkal pārliecinājāmies, ka, diemžēl, mūsu valsts bezmaksas medicīna bērniem ir nosacīts jēdziens. Tas nu ir tāds neliels rūgtums, ko noteikti nevar attiecināt uz ārstiem. Tajos es neesmu vīlusies un vienmēr, pat vispārpildītākajās un vīrusiem pārņemtākajās dienās, dakteri caur savu nogurumu un pārslodzi dara visu, kas viņu spēkos. 

Tātad - maksas pārbaude, jo zvanot uz BKUS un mēģinot tikt rindā, protams - jāgaida mēneši. Daudz. Laika nav. gaidīt negribam. Problēma jārisina, kamēr ir akūta. Devāmies uz privāto poliklīniku un veicām pārbaudi, saņēmām rezultātus, pēc kuru apskates, daktere izrakstīja nosūtījumu atkārtotai pārbaudei pēc 6 mēnešiem, lai varētu ilgtermiņā redzēt, kas notiek. Uzrādīja epileptisko aktivitāti vienā galvas pusīte. Paldies Dievam, ka jautājumos, kas skar bērnu veselību, esmu iemācījusies emocijas nolikt otrā planā, pieņemam situāciju un gaidām, kad tiks atvērta jaunā rinda, ko minēja daktere vizītes laikā, lai jau laicīgi pieteiktos uz pārbaudi nepieciešamajā laikā. 

20180202202834-36945.jpg

Pienāca novembris. rindas atvēršanas diena. Biju to sev pierakstījusi vairākās vietās, lai neaizmirstas. Zvanu, lai pierakstītos uz Janvāri, kā ieteica daktere un diemžēl, saņemu atbildi, ka rinda ir pilna jau līdz vēlam pavasarim. Pirmajā atvēršanas dienā! Nu nopietni? Neko darīt.. uz jautājumu, kā ir ar maksas iespējām? Saņemu atbildi ar pretjautājumu - Kurā datumā gribēsiet. Ehh.. Nu labi - 50 eiro un tiksim uz pārbaudi tad, kad dakteris noteicis. 

Vispār jau nav tā, ka esmu dusmīga vai apvainojusies, jo kamēr rokas ir un strādāt var un vēl kāds maksā algu, bērnu veselībai kaut kā galīgi nav žēļ, bet, nākas atzīt, ka šo situāciju nākas izmantot pārāk bieži.. 

Bet nu par pašu procedūru. Šoreiz to veicām BKUS un jau vairs nebija noslēpums kā tai sagatavoties, lai izmeklējums noritētu veiskmīgi. 

Bērns nedrīkst  izgulēties pirms procedūras, jo tad viņiem būs grūti atkārtoti iemigt, tāpēc ir jāievēro speciāls miega režīms. Līna Grieta iepriekšējā vakarā nomodā bija līdz 1 naktī. Protams,  nācās viņu izklaidēt. Izdevās. Grūti gan bija no rīta, kad bija jāmodina, lai dotos uz bērnudārzu. Līdzīgs stast arī par automasīnu. Pa ceļam nācās viņu izklaidēt, lai neiemieg. No bērnudārza tētis viņu izņēma pirms pusdienas laika un abi brauca man pakaļ uz darbu. 

Poliklīnikā jau ierastā kārtībā, reģistrācija un gaidīšana. Te gan ieteikums - ja piesakoties kādai pārbaudei Jums saka, ierodieties agrāk, dariet tā, jo noslodze, sevišķi BKUS ir milzīga. Tur ir kā skudru pūznī. Visu laiku. 

20180202205338-28448.jpg

EEG izmeklejums notiek miegā. Bērniņam, atkarībā no tā vecuma pirms pārbaudes tiek iedots nomierinošs sīrupiņš. Tāpēc dakteri iesaka paņemt līdzi ko dzeramu, ja pavisam mazs berniņš, tad pudelīti, ja lielāks, tad suliņu vai ūdenīti, ar ko kopā tad šo sīrupiņu iedzert. Māsiņa ļoti jauka, apjautājas vai izdevās sagatavoties proecedūrai kā nepieciešams, ar velo gulētiešanu un agro celšnos. Vien mirklītis un tiekam aicināti kabinetā. 

Kas vēl jāņem vērā dodoties uz pārbaudi?

Līdzi jāņem neirologa vai psihiatra norīkojums. Līdzi jābūt tējai, ūdenim vai sulai, lai būtu vieglāk iedzert zāles, un dvielītim. Izmeklējuma laikā pacientam jābūt labi paēdušam, labā noskaņojumā. 8h pirms izmeklējuma nav ieteicams lietot kofeīnu saturošus produktus (kafiju, tēju, kolu, šokolādi). Izmeklējuma dienā zāles, ko pacients lieto regulāri, ir jāiedzer kā parasti, izņemot gadījumus, kad ārsts ir teicis savādāk.

20180202205814-50915.jpg

Izmeklējuma norise:

Kabinetā ir daktere un māsiņa. Abas jaukas un ļoti uzmanīgas. Līna tiek uzsēdināta uz kušetes. Līdzi iekšā var doties viens no vecākiem. Viens pēc otra uz Līnas galvas tiek likti elektrodi. milzīga sauja ar vadiņiem, īpaša želeja un māsiņa, kura vienu pēc otra pievienojot elektrodus, meklē īstos punktus, kur tos stiprināt. Līna mierīga, jo šī procedūra viņai nav svēša. Iepriekšējā vakarā stastījām, caur spēlēm un jokiem, ka rīt jabrauc pie krāsainajiem vadiņiem pačučēt. Tā psiholoģiskā sagatavošana palīdz gan vecākiem, gan bērniem. Vadiņi ir daudz un dažādās krāsās, bet īpašas nozīmes vai atšķirības tiem nav, vienīgi - dakterīte saka, ka tā vieglāk tos atšķirt. 

Kad vadiņi salikti, Līna lēnām sāk iemigt.. Paliek galīgi gurdena un mierīga, lēnām iekārtojas uz kušetes, dakterīte iedeva sedziņu, lai sajūta vēl omulīgāka un teica, ka sedziņu vecāki drīkst paņemt līdzi arī savu, lai bērniņam drošāk. Un tad sākas pusstunda miega.. vai ja nepieciešams ilgāk, līdz pat stundai. Līna guļ. Daktere aizver žalūziju un telpā iestājas pilnīgs klusums.. vien dzirdami pavisam klusi datora klaviatūras klikšķi. Dakterīte aizpilda nepieciešamos papīrus. 

Es dodos samaksāt par izmeklējumu. 

Kad pagājušas jau 30 minūtes, varbūt nedaudz vairāk, esmu jau atpakaļ un lēnam modinu Līnu. Dakterīte no galviņas noņem visus elektrodus, mati paliek pilni ar nedaudz ķēpīgu želeju un mēs varam doties projām. Bet te nu nāk pats svarīgākais. Pēc procedūras bērniņš, ticamākais būs nedaudz saguris, gurdens un miegains. Nekādā gadījumā nevajag atstāt ne bez uzraudzības, ne palaist vienu pašu. Turam pie rokas, bet ja varam - nesam klēpī. Tas dēļ nomierinošajiem līzekļiem, ko bērniņam iedod pirms pārbaudes. 

Līna bija ļoti priecīga, jo pēc pamošanās, dakterīte atļāva viņai paturēt dinozauru elektrodus, kas bija pielīmēti pie rociņām. divas dienas viņa ar tiem staigāja un neļāva ņemt nost.

20180202211510-63012.jpg

Dakterīte mums pastāsta, ka pēc nedēļas varēsim saņemt rezultātus, tepat uz vietas, elektroniski tos nesūta un jābrauc pakaļ pašiem. Pieļauju iespēju, ka tad, un ja, e-veselības sistēma tiks sakārtota, ši informācijas apmaiņa noteikti kļūs daudz efektīvāka. 

Jebkurā gadījumā - es zinu tikai to, ka esmu ārkārtīgi pateicīga speciālistiem, kuriem ik dienas ir jātiek galā gan ar dažādajām dizgnozēm, gan nervoziem bērnu vecākiem, kas, manuprāt, ir viens no grūtākajiem uzdevumiem. Bet ne jau dakteriem ir jārisina sistēmas problēmas, vai ne? Dakteriem ir mums jāpalīdz. Un viņi to dara. Cik vien viņu spēkos. 

Vēlos vēl izteikt arī īpašu paldies BKUS komunikācijas nodaļas vadītājai Vitai par to, ka bija atsaucīga un atļāva iemūžināt šo pārbaudi fotogrāfijās.

Un šeit - BKUS mājas lapā varat atrast visu informāciju, kas jāņēm vērā, dodoties uz EEG izmeklējumu. 

Lai mums priecīgas un skaistas brīvdienas, mīļās mammas. 

 

07. Feb 2018, 15:34 zane_zanīte

Prieks dzirdēt, Zane.
Dakteri jau arī nereti saka, ka, ir bērniņi, kuriem tas pāriet.
Mēs gaidām rezultātus un ceram uz to pašu 😉

zane_zanīte zane_zanīte 07. Feb 2018, 13:33

Norīte mūs aizsūtija mājās no uzņemšanas. Nezinu cik prātīgi tas bija. Strautmanis uz reiz pateica, ka EEG un MR jātaisa.

zane_zanīte zane_zanīte 07. Feb 2018, 13:32

Strautmanis ir ļoti labs ārsts. Mēs esam 3 taisījuši EEG miegā. Meitiņai bija daži mēneši un tas ko atrada bija līdzīgs - epileptiski signāli. Bet nu mums jau viss ir labi. Lai veicas!

mamma27 mamma27 05. Feb 2018, 18:19

Man ar šo pārbaudi arī bijusi saskarsme- taisīja puikam piecu gadu vecumā,bet ne miegā,jo par spīti UDS viņš varēja nogulēt mierīgi un nebija jāiemidzina.
Pilnīgi piekrītu- ja ir runa par bērnu,tad brīžam cenai nav nozīmes,bet ja tas ir pārāk bieži,tas sāk palikt par grūtu ,ņemot vērā,ka bēniem mūsu valstī medicīna bez maksas.

04. Feb 2018, 21:57 cecii

Paldies par jaukiem vārdiem 🌷

04. Feb 2018, 21:57 Klintasmamma

Klintasmamm, uzrakstiet man privāti, varbūt facebook??
to, ka Dr. Norīte ir brīnišķīga esmu dzirdējusi vairākkārt un jau bija plāns pēc rezultātu saņemšanas pakonsultēties arī ar viņu, bet kāpēc ne pie Bērziņas? Neizvēlējāmies gan viņu paši, kad rakstījāmies BKUS, viņi pierakstīja pie viņas. Esam bijuši pie viņas tik vienu reizi. Īsti nav par ko sūdzēties.

04. Feb 2018, 21:54 minniite

Ir labi, kad ir tāds labs ģimenes ārsts, kas to visu ātri nokārto 😀 Tādi jātur ciet! 😀

04. Feb 2018, 21:53 sigigi

Sveika.

Ir labi, ja varam gaidīt mēnešus un dažreiz jau arī varam.
Bet, man šķiet, jebkuram vecākam nonākot līdz šādai vajadzībai būtu svarīgi saņemt atbildes uz jautājumiem ja ne uzreiz, tad tuvākajā brīdī un ne par īpašu samaksu.

Par pašu pārbaudi - tas gan, daktere minēja, ka šī pēc procedūras "atiešana" ir ļoti individuāla un bērniņš, lai cik normāls izskatās, tomēr jāvēro un jāpieskata. Ja nočuč visu vakaru - forši 😀 Kārtīgs miegs 😀

cecii cecii 04. Feb 2018, 12:02

Paldies šī izsmeļošā raksta autorei. Prieks lasīt tik kvalitatīvu, labā valodā uzrakstītu tekstu.

Klintasmamma Klintasmamma 03. Feb 2018, 23:21

Negribu publiski rakstīt iemeslus, bet mūciet no Bērziņas. Strautmanis, Norīte, Dīriks ir tie 3 ārsti, ko varu ieteikt kā izcilus neirologus, pie Bērziņas brīdina neiet pat viņas pašas kolēģi no BKUS.

LaimīgāPriede LaimīgāPriede 03. Feb 2018, 18:17

Meitai taisīja pagājušā gadā, kad noģība. Bet neko ilgi negaidījām. ģimenes ārsts iekārtoja BUKS neiroloģiskajā nodaļā un viss tika izdarīts esot nodaļā.