EKO - visiem vai izredzētajiem?

EKO - visiem vai izredzētajiem?

09. Feb 2013, 11:15 [BEZsaistē] Rasa Vītola [BEZsaistē] Rasa Vītola

Eko termins pasaulē kļūs arvien populārāks. Daži to sauc par modes tendenci. Bet patiesībā, papētot dziļāk, var secināt, ka arvien vairāk cilvēku atgriežas pie patiesām un dabiskām vērtībām gan dzīves stilā, gan pārtikā, gan kosmētikā.
20130209110603-58596.jpg
Mūsu senči kopš pasaules pirmsākumiem ir vākuši augus, ziedus, augļus un ogas, saknes un mizas - visu, ko daba ir dāvājusi. EKO dzīvesstils uzreiz nenozīmē, ka Tev būtu jādzīvo zaru būdā, meža vidū un jāpārtiek no saknēm un salātiņiem vien.

20130209110842-85931.jpg

Vai man – mammai ,kura grib savam bērnam vislabāko, ir jāpadodas sintētiskās pasaules priekšā un jādod mazulim tas, kas viņam nemanot kaitē? Vai man ir jāiestāsta sev, ka maza ķīmijas deva drēbēs, autiņbiksēs, kosmētikā neko sliktu man un maniem bērniem nedarīs? Kāpēc mēs padodamies reklāmu priekšā un zinot, ka „tas produkts” nav veselīgs, bet tomēr to pērkam? Naudas līdzekļu taupīšana, vai tomēr neziņa? Arī 21. Gadsimta mamma- moderna mamma, var savam mazulim atrast kādu EKO devu pilsētvidē. Kaut vai ar EKO produktu palīdzību.
Nu tad uztaisām tēju, saberzējam rokas un lecam zaļajā pasaulē iekšā. Papētīsim, vai tiešām šīs preces ir domātas tikai „izredzētajiem”.

Kāpēc vispār izvēlēties eko produktus?

20130209111016-33723.jpg

Pirmkārt, eko zīmols nozīmē to, ka produkts ir videi nekaitīgs - ātri sadalās, neuzkrājas; minimāli alerģisks vai nealerģisks; tiek ražots tikai no atjaunojamām dabas vielām; netiek testēts uz dzīvniekiem; lielākā daļa produktu vispār nesatur dzīvnieku izcelsmes sastāvdaļas, kas padara tos veģetāriešiem un vegāniem draudzīgus (tas parasti ir norādīts uz iepakojuma vai preces aprakstā). [1.]

Otrkārt, eko prece nenozīmē tikai tās dabiskumu un nekaitīgumu. Lai precei un pašam zīmolam varētu piešķirt eko marķējumu arī rūpnīcai un visam ražošanas procesam ir jābūt dabai draudzīgam - jāizmanto alternatīvā enerģija, pārstrādājams iepakojums, telpas jāiekārto tā, lai maksimāli tiktu izmantota dienasgaisma u.tml. [1.]

Treškārt - ekoloģiskie mazgāšanas līdzekļi nebūt nav tik dārgi, kā to mēdz uzskatīt. Pārsvarā tie ir ļoti koncentrēti, mazgājot vajadzīgi mazā daudzumā un mazgā tieši tikpat labi, cik slavenie Fairy, Persil u.c., turklāt bez uzbāzīga un asa aromāta. Tādēļ, rēķinot, cik mēs maksājam par viena un tā paša tilpuma eko un neeko līdzekli un cik ātri tie izlietojas, ieguvēji ir tie, kas pērk eko līdzekļus. [1.]

Ceturtkārt - ekoloģiskā kosmētika ne vien samazina alerģiju riskus, bet arī attīra ķermeni no tajā esošajiem sārņiem. Piemēram, eko šampūni - sākotnēji tos lietojot var šķist, ka matu stāvoklis ir pasliktinājies, tie kļuvuši pūkaini vai grūti savaldāmi. Tas ir tādēļ, ka parastie šampūni matu aizķepē, eko šampūni matu zvīņas attīra. Taču ar laiku mati kļūst viegli kopjami, zīdaini un mīksti. [1.]

20130209111342-73460.jpg
Noslēgumā uzzini – cik „toksisks” ir Tavs dzīvesveids? http://www.pdf.lv/detox-tests/

Kā Tu savu ikdienu padari ekoloģiskāku? 

princesemince princesemince 10. Feb 2013, 08:17

Nebalinātas aprikozes vismaz ir ar garšu, salīdzinot ar balinātajām. Man puika ir riktīgs labo preču detektors - balinātām virsū neskatās, nebalinātās - jāslēpj, jo viens, divi pazūd 😀

Par Amway - tur jau pietiek paskatīt preču sastāvus, lai saprastu, ap ko pasaule grozās. Piemēram, veļas mazgāšanas līdzeklis, kas satur enzīmus un optiskos balinātājus. Nu labi, nav fosfātu, kas ir ļoti, ļoti, ļoti pozitīvi, taču tas pārējais, kas tur iekšā ir, noteikti nav labi cilvēka veselībai, lai arī dabai šis līdzeklis ir labāks kā plaša patēriņa pulveri.

lauvinja lauvinja 09. Feb 2013, 22:05

Es esmu par saprātīgu ekoloģiskumu, piem, esmu iecienījusi ekoloģiskos riekstus un augļus, pasūtu ar priekšapmaksu no zināmiem avotiem (ar sertifikātiem) un cenas sanāk apmēram tādas pašas kā bodēs parastajiem žāvētajiem augļiem un riekstiem. Starp citum, nebalinātas aprikozes ir gardākas 😉

lauvinja lauvinja 09. Feb 2013, 22:03

Man ir ļoti dalītas jūtas attiecībā uz ekoloģiskumu, jo reizēm daudziem patīk operēt ar daļu no datiem un reizēm ir ļoti grūti nonākt pie secinājuma - ir vai nav ekoloģiski. Piem. Lielākā daļa iedzīvotāju būs 100% pārliecināti par to, ka saules baterijas iederas sadaļā "ekoloģiski", var jau būt, ka tur kur saules ir pārpārēm viss tiešām ir ar plus zīmi ekoloģijai, bet citur būtu jārēķina vai resursi, ražošana, lietošana, un galu galā pārstrāde kopumā sanāk ekoloģiska.

Vecs piemērs: autiņbiksītes vs auduma autiņbiksēm. It kā acīmredzams, kas ir ekoloģiskāk no pirmā acu skata, bet reāli, ja sākam rēķināt visa produkta izejmateriālus, ražošana, lietošana, pārstrāde, tad rezultāts ir pārsteidzošs - no ekoloģiskuma viedokļa abiem šiem produktiem ri lielakam vienādības zīme. Vēl vairāk, lietojot mazgājamās autiņbikses, tiek tērēti nenovērtējamie, jau trūkstošie undeficītā esošie pasaules dzeramā ūdens resursi. Tiesa, Lv pagaidām problēmas ar dzeramo ūdeni nav plānotas.

lauvinja lauvinja 09. Feb 2013, 21:58 eg3107

Kas tev liek domāt, ka amway ir kāds sakars ar ekoloģiskumu? Tas, ka viņi sevi tā ri nostādījuši?

Man neviens amway konsultans nav spējis ne reizi uzrādīt kaut jel kādu oficiālu produktu eko sertifikātu. Ir viena kaut kāda vēstule no PVO vai taml. organizācijas gadus 10 atpakaļ šamiem sūtīta, bet reāls, kaut jel kādas oficiāli izsniegtas iestādes sertifikāts nav!

princesemince princesemince 09. Feb 2013, 20:21

Ļoti interesants tests 😀
Ekoloģiskāku savu ikdienu padaru ar to, ka cenšos izvairīties no pusfabrikātu vai saldētu pārtikas produktu lietošanas, lielveikalā cenšos neiegādāties dārzeņus, sezonas augļus gan tā grūtāk nepirkt tieši šeit, gatavoju mājās, sekoju līdzi E vielām (nav tā, ka izvairos no jebkā, bet skatos, lai tie E ir "normāli"😉. Tad vēl cenšos lietot arī citus sadzīvē nepieciešamus priekšmetus, kuriem vai nu ir, vai arī tie pēc sastāva pielīdzināmi eko produktiem.
Kaut kā tā.

princesemince princesemince 09. Feb 2013, 20:14 eg3107

Amway gan ne visi produkti ir ekoloģiski, taču nedaudz tīrāki tie tiešām ir 😀