VIDEO: Dzintars ģimenes fiziskajai un emocionālajai veselībai

02. Sep 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs dzintaru mēdzam dēvēt par saules akmeni vai priedes asaru, tam ir maiga, zeltaina nokrāsa, kas saulītē spoži laistās. Pirms daudziem miljoniem gadu mūsu reģionā augušas īpašas priedes, kuru sveķi ieskaloti jūrā, smēlušies saules un ūdens enerģiju, pārvērtās mirdzošos dārgumos, turklāt mūsu piekrastē atrodamais dzintars ir īpašs ar to, ka satur dzintarskābi un dzintara eļļu. 

Vairāk par dzintara labajām īpašībām stāsta Vilnis Brils, "Dzintara dziednīcas" vadītājs.

Mēs zinām, ka ir dažādas dzintara rotas ar kurām mums patīk greznoties, taču vai zinājāt, ka no dzintara ir iespējams gatavot arī tēju?

Nepieciešams:

-       tīrs dzintars

-       stikla vai keramikas trauks

-       verdošs ūdens

-       svece, jebkura sildvirsma vai sega

Pagatavošana: 

Dzintara tējas pagatavošanas princips – tīrs dzintars. Vēlams noskalot pirms pirmās lietošanas reizes.

Ieberam stikla vai keramikas traukā un aplejam ar verdošu ūdeni.

Tad vajadzētu 20 minūtes siltumā noturēt-  liekam apakšā sveci vai citu sildvirsu. Ja sveces vai sildvirsmas nav, tad var ietīt segā un turret siltumā.

Dzintara gabaliņi aplieti ar verdošu ūdeni, atdod tam dzintarskābi un dzintara eļļu, kas dezinficē un mīkstina ūdeni. Arī mūsu organisms katru dienu saražo ievērojamu daudzumu dzintarskābes, kas palīdz nodrošināt dzīvības procesus un stiprina imunitāti, tāpēc šis ūdens arī ir tik vērtīgs. Tāpat dzintars strukturē ūdeni, lai mūsu organismam to būtu vieglāk uzņemt – tā mēs iegūstam dzērienu ar nedaudz skābenu garšu, kurš ir ļoti labs ikdienas lietošanai gan mums pašiem, gan bērniem.

Šādu dzintara tēju vai ūdeni var izmantot arī kosmētiskās procedūrās sejas kopšanā tonika vietā,jo šāda veida ūdens nesausina sejas ādu.

Dzintaru, kuru izmantojam tējas gatavošanā, reizi septiņās dienās vajadzētu izlikt uz šķīvīša pagozēties saulītē vai dienas gaismā, lai bagātinās ar jaunu enerģiju. Tā šie dzintara gabaliņi būs lietojami dzēriena pagatavošanai 15 līdz 20 reizes.

Dzintars bērnkopībā 

Kādreiz dzintaru ieteica nēsāt sievietēm, kurām bija grūti tikt pie bērniņa vai topošājām māmiņām, lai būtu mierīgākas gaidības. Turklāt dzintars spēj līdzēt arī dzemdībās, jo viņam piemīt spēja līdzsvarot. Arī mazo zobiņu šķilšanās laikā, bērniņiem ap kaklu liek dzintara krellītes, lai šis notikums būtu bērniņam vieglāk panesams.

“Senāk dzintaru nesmalcināja un nezināja, ka iekšā ir dzintarskābe un eļļa. Zināja, ka dzintars harmonizē, sakārto un attīra, tāpēc to deva līdzi,” atklāj Vilnis Brils, "Dzintara dziednīcas" vadītājs. “Viena lieta ir šīs dzemdības, bet vēl dzintaru ņēma līdzi arī karavīri ar ticību, ka tas aizsargā un pasargās viņus, jo dzintars no seniem laikiem izmantots kā aizsardzības akmens.”

Pēc sastāva dzintars ir līdzīgs dzīvam organismam, tas sevī slēpj daudz mums nepieciešamo mikroelementu, turklāt tam nav kaitīgu piejaukumu, tāpēc lieliski izmantojams skaistumkopšanā.

“Sasmalcinātu dzintaru izmanto pirtī un pirts skrubjos- uz siltas, mitras āda izmanto gatavos pirts skrubīšus – medus kopā ar dzintara smiltīm un ēteriskajām eļļām, dažādas ēteriskās eļļas izmanto arī pirtī,” stāsta Vilnis Brils.

Taču vislielākais palīgs ikdienā var būt dzintara pulveris, jo masējot ar to bērniņa ādu, mēs varam likt paaugstinātai ķermeņa temperatūrai kristies. Ja ar dzintara gabaliņu paberzējam sāpošu vietu, sāpes varot pāriet pat 15 minūšu laikā. Lieliski izmantojama ir arī dzintara eļļa, kura sajaukta ar kādu no bāzes eļļām veido brīnumlīdzekli dažādiem dzīves gadījumiem, piemēram, saaukstēšanās, klepus, iesnas, kukaiņu kodumi, saules apdegumi.

Vai šis ir īsts dzintars?

Lai arī sākotnēji šķiet, ka dzintaram raksturīga zeltaina nokrāsa, patiesībā tas spēj laistīties visās varavīksnes krāsās – sūnu zaļā, baltā, sārtā, pat melnā. Izrādās Baltijas jūras krastā arodamajam dzintaram ir vairāk, nekā 250 dažādas nokrāsu nianses.

Nereti māmiņas un tēti apjūk- vai šis ir īstais dzintars? Īstajiem dzintariem ir tāda kā apsarma virsū, tas nav pulēts, slīpēts, tāpēc neviens no dzintara gabaliem nebūs spīdīgs, pulēts un apstrādāts.

Lai iegūtu mirdzošu dzintaru, nereti tiek noslīpēta dzintara virskārtiņa, kas gan ir dzintara vērtīgākā daļa, jo satur daudz vairāk dzintarskābi, nekā pats dzintars. Taču diemžēl tiek pielietotas arī citas dzintara spodrināšanas metodes

“Dzintara dzidrināšanai izmanto arī termisku apstrādi, tiek karsēts ilgāku laiku augstā temperatūrā. Protams, šādā režīmā dzintars kļūst dzidrāks un iekšpusē sāk parādīties mazi spogulīši, parādās mirdzum, vizuāli kļūst skaistāks, bet par to veselīgumu, esmu par to, ka jo dabīgāks, jo labāks,” uzsver Vilnis Brils,  "Dzintara dziednīcas" vadītājs.

Dzintars patiesi ir ļoti īpašs, par to ir dažādu stāstu un teiku, mēs noteikti no bērnības atceramies Imanta Ziedoņa "Dzintaraino pasaku" par kurmi, kurš atklāja to, ka dzintarā mēs spējam ieraudzīt sevi. :"Kad gāju prom, kurmis man ļāva izvēlēties, ko es gribu paņemt līdzi no dzintara pasakas. Es paņēmu Mīlestību. Mīlestība ir tāds dīvains dzintars, ko nekā nevar aprakstīt, ne uzzīmēt, ne izstāstīt". Lai mums katram izdodas atrast savu īpašo dzintaru!

Māmiņu Klubs