Dvīņu audzināšana: katram citādāka uztvere

Dvīņu audzināšana: katram citādāka uztvere

30. Oct 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja dažāda vecuma bērnu vecāku uzdevums ir bērnus kaut kā emocionāli satuvināt, iemācīt viņiem dzīvot draudzīgi, iztiekot bez greizsirdības, tad ar dvīņiem viss ir citādāk: harmoniskai dvīņu attīstībai, kā arī psiholoģiskai stabilitātei visā dvīņu ģimenē, bērnus tā kā mazliet jāatdala vienu no otra psiholoģiskā un emocionālā ziņā. Viņiem jāiemācās dzīvot katram par sevi. Pretējā gadījumā divi bērniņi ap sevi izveido mājīgu pasaulīti, kas nebūs pieejama nevienam citam.

Dzīve ar dvīņiem. Diānas Zandes lekcija

Tāpēc no dvīņu dzimšanas vecākiem ir jāizturas pret katru no dvīņiem individuāli. Katrs no dvīņiem ir personība, ar savām īpašībām, ieradumiem, raksturu. Protams, laiku ietaupa abu mazuļu ēdināšana ar krūti vienlaikus. Bet dažreiz ļaujiet katram no dvīņiem atsevišķi izbaudīt mammas tuvumu. Tāpat jāiesaistās arī tētim. Kamēr mamma vienu baro, tētis otru var pārģērbt. Ieguvēji būs visi. Arī rotaļāšanās brīži var paiet atšķirīgi: vienā istabā tētis ar vienu mazuli, otrā - mamma ar otru dvīņu pāra bērniņu.

Ja bērniņš atsaucas uz brāļa vai māsas vārdiņu, jāradina pie tā, ka katram vārdiņš ir savs, un viņi nav tikai brāļi vai māsas, katrs no viņiem ir cilvēciņš ar savu vārdiņu. Senāk psihologi tieši tāpēc ieteica bērniem nedot ļoti līdzīgus vārdiņus, vai pat tādus kā kopējus vārdus, piemēram, Aleksandrs un Aleksandra vai Maija un Paija. Arī, kad bērnus saucat, sauciet viņus katru savā vārdiņā, lai arī viņiem var būt ļoti līdzīgas sejiņas, varbūt abi ir vienādi apģērbi. Palīdziet veidoties viņu individualitātei.

Ja mamma jūt, ka viens no bērniem viņai ir tuvāks, bet otrs tētim - tur nekā slikta nav. Veltiet abiem bērniem vienādu laika apjomu, un tas, ka ar katru komunikācija būs citādāka, jau nozīmēs, ka viņi arī kā personības ir atšķirīgi. Galvenais - neļaujot kādam no bērniem justies nemīlētam. 

Ir vēl viena ļoti svarīga lieta: kad bērni būs paaugušies, arī viņu hobiji jāizvēlas ļoti rūpīgi. Vienam no dvīņu pāra var patikt dejas, otram - zīmēšana vai futbols. Protams, vecākiem nebūs ērti katru bērnu vest uz savu nodarbību vietu, sevišķi, ja ģimenē ir vairāki bērni, bet dvīņiem katram kā personībai tas būs ļoti nozīmīgi. Jāatceras, ka pat ļoti vizuāli līdzīgie bērniņi var nebūt vienādi talantīgi. Vienam var padoties matemātika, otram - svešvalodas. Viens būs rekordists sportā, otrs - vijolnieks.

Nereti dvīņu pārī viens ir vadošais, otrs tāds kā izpildītājs. Lai koriģētu katra bērna uzvedību, sižetiskās rotaļās var bērniem palūgt mainīties lomām. Katrā no dvīņiem tad veidosies gan līdera īpašības, gan arī spējas pakļauties noteikumiem.

Starp citu, vecākiem arī var būt dvīņu uztveres īpatnības. Piemēram, ir vecāki, kas meklē dažādas bērnu atšķirības tieši savai ērtībai. Vienu bērniņu no pāra vecāki var uzskatīt par ļoti mierīgu un klusu, bet otru - par īstu trokšņotāju un bļāvēju. Viens pārī var tikt uztverts kā gudrāks, otrs kā maigāks, raudulīgāks pēc dabas. Viens var tikt uztverts kā aktīvāks, otrs - klusāks, varbūt pat neveiklāks. Atcerieties: arī vienolas dvīnīšiem katram raksturs būs citādāks, bet svarīgi ir nepakļauties citu uztieptam viedoklim par saviem bērniņiem, jo atšķirības viņos meklēsiet ne tikai jūs, bet arī radi un tuvākie draugi. Tas var traucēt arī jums pašiem viņus uztvert objektīvāk.

Kādi ir jūsu dvīnīši?

Māmiņu Klubs

Dzīve ar dvīņiem. Diānas Zandes lekcija