Draudi bērniem: puse vecāku kiberiebiedēšanu neuztver nopietni

Draudi bērniem: puse vecāku kiberiebiedēšanu neuztver nopietni

11. Mar 2015, 15:18 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tikai puse vecāku (48%) raizējas par to, ka viņu bērni var kļūt par kiberiebiedēšanas upuriem, — to apliecina Kaspersky Lab un neatkarīgās aģentūras B2B International kopīgā pētījuma* rezultāti.

Ar samērā jauno terminu «kiberiebiedēšana» apzīmē pazemošanu vai vajāšanu internetā. Tā kā šie draudi ir parādījušies visai nesen, daudzi vecāki nav informēti par tiem un neuzskata tos par bīstamiem, tāpēc viņi neveic nekādus pasākumus, lai aizsargātu savus bērnus no iespējamām problēmām. Piemēram, 19% aptaujāto sacīja, ka viņi «draudzējas» ar saviem bērniem sociālajos tīklos, bet savu atvašu tiešsaistes aktivitātēm seko līdzi 39%.

Latvijā par savu bērnu draugiem sociālajos tīklos ir kļuvuši 6% aptaujāto vecāku, bet bērnu darbību tīmeklī uzrauga vien 19% aptaujāto**.

Tikai 38% vecāku stāsta saviem bērniem par draudiem internetā,

bet vēl mazāk pieaugušo izmanto speciālu programmatūru, kas ļauj filtrēt bērnam nevēlamu saturu vai ierobežot viņa tīmeklī pavadīto laiku. Savukārt piektdaļa vecāku vispār neveic nevienu no minētajiem pasākumiem.

Paši bērni nelabprāt stāsta, ka ir kļuvuši par agresijas upuriem internetā — saskaņā ar pētījumu ceturtā daļa vecāku ir uzzinājuši par šādiem incidentiem ilgi pēc tam, kad tie ir notikuši. Sevišķi bīstama ir virtuālās vardarbības pārvēršanās reālajā — ar to ir saskārušies 26% aptaujāto.

Respondentu aptauja Latvijā atklāja, ka ar kiberiebiedēšanu ir sastapušies 2%.

Taču sekas tik un tā var būt ārkārtīgi negatīvas — cietušie ir guvuši tik smagu psiholoģisko traumu, ka ilgi pārdzīvoja notikušo.

Jevgeņijs Kasperskis šādi komentēja problēmu: «Ļoti žēl, ka internets atvieglo un vienkāršo ne tikai normālu savstarpējo saziņu. Tagad arvien vairāk jauniešu kļūst par veselu vajāšanas kampaņu upuriem tiešsaistes telpā. Tā ir ļoti smaga, traumatiska pieredze, un mēs gribētu dot savu ieguldījumu cīņā ar šo pretīgo parādību. Tieši tāpēc mēs piedalāmies dažādos ar šo jomu saistītos pētījumos, kā arī atklājam īpašu portālu, kur vecāki un pusaudži varēs atrast informāciju un mācīties, kā tikt galā ar šo problēmu.»

Kaspersky Lab izglītojošais portāls piedāvā daudz bezmaksas materiālu, kas ļaus pieaugušajiem saprast, kā pasargāt savus bērnus no kiberiebiedēšanas un ar to saistītajām nepatīkamajām sekām. Portālā vecāki uzzinās ne vien par jaunām tehnoloģijām, kas spēj sniegt augstu drošības līmeni, bet arī par to, kā pastāstīt bērnam par nepieciešamību tīmeklī ievērot svarīgus piesardzības pasākumus.

Pēc Kaspersky Lab pasūtījuma 2014. gada vasarā pētījumu ir veikusi tirgus izpētes aģentūra B2B International. Pētījumā tika aptaujāti 11 135 respondenti — mājas lietotāji no 16 gadu vecuma, kas dzīvo Latīņamerikas, Ziemeļamerikas, Tuvo Austrumu, Āzijas, Āfrikas un Eiropas valstīs.

** Pētījumu Baltijas valstīs ir veikusi aģentūra A. W. Olsen & Partners pēc Kaspersky Lab pasūtījuma 2014. gada oktobrī.

TVNET