Drāmas terapija bērna pašapziņai un saskarsmes iemaņām

Drāmas terapija bērna pašapziņai un saskarsmes iemaņām

05. Jun 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Psiholoģiskā metode drāmas terapija caur lomu spēlēm bērniņam māca saskarsmes iemaņas un paaugstina pašapziņu. Kā tieši tas notiek, skaidro drāmas terapeite Anna Šteina!  

Drāmas terapija gan pieaugušajiem, gan bērniem sniedz iespēju risināt dažādas psiholoģiskās problēmas. Bērniņš šo sesiju laikā galvenokārt apgūst saskarsmes iemaņas, un ar to palīdzību paaugstinās arī viņa pašvērtējums.

„Ļoti bieži vecāki stāsta, ka mājās bērna uzvedība ir viena, bet izejot sabiedrībā, viņš uzvedas citādāk. Piemēram, mājās esot, savos trīs, četros gados viņš runā kā Dievs, bet sabiedrībā nespēj pateikt ne vārda,” stāsta Anna Šteina.

To drāmas terapijas sesijās iespējams risināt, dažādas problēmsituācijas izspēlējot lomu spēlēs, un šādi bērnam ļaujot atraisīties.

Protams, ievērojamas izmaiņas nevar gaidīt uzreiz – jau pēc pirmajām nodarbībām. „Reiz lasīju par kādu pētījumu. Terapeite, kas tajā bija iesaistījusies, stāstīja, ka pirmās divas sesijas viņa ar bērnu nemaz nesarunājas. Viņi vai nu mētā bumbu, vai zīmē – tātad iesākumā terapeite ar šo bērniņu pamazām rod kontaktu.

Pēc tam, nākamajās nodarbībās, jau caur lomu spēlēm, caur dzīvnieku tēliem, bērns sāk izdot kādas skaņas.

Šādi viņam ar terapeitu, kurš patiesībā ir svešs cilvēks, pamazām izveidojas kontakts, rodas drošības sajūta un uzticēšanās. Bērns sāk just, ka šī svešā cilvēka klātbūtnē var atbrīvoties, un viņam tas arī izdodas! Pēc tam, kad bērns to apguvis, esot kopā ar terapeitu, šo prasmi viņš jau var pielietot dzīvē,” skaidro drāmas terapeite.

Kāds vācu terapeits par drāmas terapiju teicis šādi: iedomājies, ka drāmas terapija ir tāda kā laboratorija, kurā iespējams pilnīgi viss. Tajā nevar kļūdīties, toties var izmēģināt visu, ko baidies vai neuzdrīksties izmēģināt reālajā dzīvē. Šī laboratorija sniedz iespēju izmēģināt visu, ko gribi, un paskatīties, ko no tā pielietot savā dzīvē..