Dosieties ceļojumā? Neaizmirsti padomāt par bērna uzturu!

23. May 2017, 00:31 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dodoties ceļojumā vai pavadot dienu ārpus mājas, ir svarīgi laikus padomāt, ar ko tiks remdēts bērnu izsalkums, jo būtiski ir ne tikai, lai līdzi paņemtais ēdiens bērnam garšotu, bet tas būtu arī veselīgs.

Ar ieteikumiem, izvēloties uzturu līdzņemšanai, dalās ārste, uztura speciāliste Irēna Putniņa.

Ēdienam jābūt drošam

Ņemot līdzi pārtiku, jo sevišķi vasarā, ļoti svarīgi ir neaizmirst tas tās drošību. Šādās reizēs drošāka izvēle būs jau gatavā pārtika, jo tā ir rūpnieciski iepakota, līdz ar to, tās uzglabāšanas temperatūra ir līdz pat +25 grādiem. Gadījumā, ja vecāki izvēlas ņemt līdzi pašu gatavotus biezeņus, ir ļoti rūpīgi jāpadomā par tā uzglabāšanu, lai saulē pārkarsušais ēdiens neradītu veselības draudus bērnam.

Vai tas būs ērti?

Ir vienkārši pagatavot ēdienu mazulim un mājās to pasniegt uz šķīvja, lai ēstu ar karoti. Ceļojuma laikā, jo sevišķi tad, ja ēsts tiek automašīnā, šāds risinājums var pārvērsties papildus laika patēriņā. Risinājums šādām situācijām ir pēdējo gadu atklājums – biezenīši tūbiņās. Salīdzinot biezeņus tūbiņās ar ēdienu burciņā vai pašu gatavoto biezeni, kuru ņemam līdzi ceļojumā, šādai maltītei nav jāņem līdzi karote un nav vajadzīgs jebkāds cits īpašs aprīkojums. To var lieliski izmantot kā uzkodu vai arī aizstāt līdz pat trim ēdienreizēm dienā. Tāpēc, dodoties ārpus mājas uz viesu dienu, tiek rekomendēts ņemt līdzi vienu saldo biezenīti tūbiņā un divus tūbiņā iepildītus pamatēdienus.

20170522144531-97802.jpg

Ceļojumā nenododies jaunu garšu eksperimentiem

Bērns pierod pie noteiktām lietām un garšas, tostarp arī pie mājās gatavota ēdiena. Tāpēc aizbraucot ceļojumā vai apciemojot vecmāmiņu, bērns var atteikties no tur piedāvātā ēdiena. Tāpat arī var gadīties, ka bērns svešā vietā atsakās no biezeņa, kurš iepriekš nav garšots. Tas skaidrojams ar to, ka daļa bērnu ir ļoti atvērti visam jaunajam, taču vairākumā ir bērni, kuri visu uztver ļoti konservatīvi. Tieši tāpēc ceļojums nav īstais brīdis, lai riskētu ar ko jaunu, un pareizākais ir ņemt līdzi biezeni, kurš ir ēsts jau iepriekš.

Vai tas būs veselīgi?

Arī rūpējoties par līdzi ņemamo pārtiku ceļojumam, svarīgi ir padomāt, lai tā būtu veselīga. Tā, piemēram, Hamanek biezeņiem nav papildus klāt pievienota cukura un tajā atradīsiet vien cukurus, kuri ir jebkurā auglī. Atkarībā no biezeņa ražošanā izmantotajiem augļiem, var atšķirties arī cukura daudzums dažādos biezeņos. Tāpēc augļu biezeņi tūbiņās ir ērts risinājums ceļojumos, kalpojot kā palīgs iziešanai ārpus mājas.

Neaizmirsti par ūdeni!

Bieži vien ūdens ceļojuma laikā rada nevajadzīgus uztraukumus. Tāpēc, dodoties ceļā ar automašīnu, ieteicams ņemt līdzi 5l ūdens. Gadījumā, ja mājās izvēlamies dzert kādu noteiktu ūdeni, šo pašu rekomendē ņemt līdzi arī ceļojumā, jo, lai gan svešā vietā pirkts nezināma ražotāja ūdens pēc garšas var neatšķirties, tas tomēr var nelabvēlīgi ietekmēt bērna vēdera darbību, labsajūtu un visu ceļojumu kopumā.

Atceries, ka augļu un dārzeņu mazgāšanai svešā vietā jāizvēlas tikai tāds ūdens, kuru uzskatām par drošu. Lieliski ja ēdiena pagatavošanai svešā vietā vari izmantot no mājām līdzi paņemtu ūdeni.

20170522145823-15089.jpg

Mammas viedoklis

Baiba, 8 mēnešus vecās Sofijas māmiņa:

„Mēs esam aktīva ģimene, kura izvēlas brīvdienas nepavadīt mājās. Regulāri dodamies ceļojumos gan uz tuvākajām kaimiņvalstīm, gan arī apceļojam Latviju un šovasar esam ieplānojuši doties ceļojumā ar auto pa Eiropu. Šādos braucienos esmu pārbaudījusi, ka labākais risinājums ir paņemt līdzi ēdienreizi tūbiņā, jo biezenīti meitiņa var ērti apēst, nav nepieciešams speciāli apstāties, lai meklētu karotīti. Simpatizē arī, ka biezenīšiem nav pievienotas mākslīgās krāsvielas, saldinātāji, tāpēc mammas sirds var būt mierīga, ka ceļojuma laikā meita būs remdējusi izsalkumu, un izvēlētais ēdiens būs gan drošs, gan arī veselīgs.”