Vai augļus un ogas bērns var ēst neierobežotā daudzumā?

05. May 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jau tūdaļ sāksies laiks, kad varēs ēst vietējos augļus un dārzeņus, bet arī visos šajos produktos ir cukurs, tāpēc vietā ir jautājums – vai jāierobežo arī bērna uzņemtā dabīgā cukura daudzums? To vaicājām sertificētai uztura speciālistei Lizetei Pugai.

Saldā garša ir pirmā, kuru iepazīst mazulis līdz ar māmiņas pienu, līdz ar to bieži vien tieši saldā garša ir tā, pēc kuras bērni tiecās, vēl jo vairāk tāpēc, ka cukurs ir kā pamats enerģijai un izdzīvošanai. Kā norāda uztura speciāliste, cukurs pats par sevi ir ogļhidrāts, ātrā enerģija, kuru uzņemot cilvēks ir gatavs uzreiz skriet, darboties

Sertificēta uztura speciāliste Lizete Puga: “Ir jāseko līdzi, cik daudz cukura ikdienā patērējam. No kopējās dienā ieteicamās enerģijas devas tiem vajadzētu būt 5-10%. Maziem bērniem tās ir 2-5 tējkarotes, bet augot lielākam 3-6 tējkarotes. ”

Speciāliste vērš uzmanību, ka arī dabiskie produkti satur noteiktu cukura daudzumu, piemēram, vienā banānā ir līdz divām tējkarotēm cukura, kas bērniņam vecumā no 1 līdz 3 gadiem ir gana daudz, tāpēc ļoti svarīgi ir ievērot mērenību, jo organismam ir vienalga, kādā veidā tiek uzņemts cukurs – ar augļiem, galda cukuru vai arī alternatīvajiem cukuriem kā medus, brūnais cukurs u.c., – tāpēc jāskatās uz kopējo patērētā cukura daudzumu.

“Nereti mammas uzskata, ka medus, kļavu vai agaves sīrups nav tas pats kas cukurs. Ja skatāmies no pievienotās vērtības, tad šiem produktiem tiešām ir lielāka vērtība nekā baltajam cukuram, taču tā ceļš organismā tik un tā ir līdzīgs, tāpēc arī ar šiem dabīgajiem saldinātājiem nevajadzētu pārforsēt,” saka uztura speciāliste.

Tāpat jāpievērš uzmanība arī dabīgo našķu, kuru sastāvam klāt nav pievienots papildu cukurs, piemēram, augļu, žāvēto augļu, patēriņam, jo dabīgajam cukuram cilvēka organismā ir tāds pats ceļš kā, piemēram, baltajam cukuram.

Lizete Puga atgādina, ka svarīgi ir ievērot mērenību, lai bērnam dienas laikā būtu divi šāda veida našķi, jo pretējā gadījumā, ja našķu būs vairāk, bērns var būt uzvilktāks, viņam var būt vairāk enerģijas, viņš nevarēs aiziet gulēt.

WWW.HIPP.LV