Dodamies uz pludmali atpūsties. Ko ņemt līdzi?

Dodamies uz pludmali atpūsties. Ko ņemt līdzi?

25. Jul 2019, 12:45 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasara ir lieliski piemērota kopīgai ģimenes atpūtai. Vienalga, vai dodaties uz jūru, vai arī atpūsties pie ezera vai upes, der atcerēties arī dažas pamatlietas, kas nodrošinās, lai atpūta būtu izdevusies, un pēc kopīgajām brīvdienām prātā paliktu tikai saulainas atmiņas.

Kā jūsu ģimenē notiek gatavošanās izbraucienam pie ūdens? Nedaudz haotiski, paļaujoties pašplūsmai, ka gan jau atcerēsies par visu līdzi ņemamo? Lai iztiktu bez stresa, mēs esam sagatavojuši nelielu špikeri, kas pateiks priekšā - kādas lietas obligāti jāieliek somā.

Saules aizsargkrēms

Saulīte ir viltīga un mēdz parādīt zobus, tāpēc, lai pēc brīvdienām nebūtu jākopj apdegusī āda, izbraucienā noteikti ņem līdzi saules aizsargkrēmu, jo apdegums bērnu vecumā jeb līdz 18 gadiem var pat 2-2,5 reizes palielināt saslimšanas risku ar vēzi pieaugušā vecumā.

Izvēloties saules aizsargkrēmu bērniem, vienmēr izvēlies speciāli bērniem paredzētos līdzekļus, jo tiem nebūs pievienotas vielas, kas varētu lieki kairināt bērna ādu, piemēram, smaržvielas, parabēni vai krāsvielas. Savukārt, ja ir vēlme ģimenē visiem lietot vienu līdzekli, nepērkot atsevišķi bērniem un pieaugušajiem, tad tiek ieteikts izvēlēties bērniem paredzētu saules aizsargkrēmu un visiem ģimenes locekļiem lietot to, nevis otrādi.

Raugoties pēc saules aizsargkrēma bērnam, pievērs uzmanību, lai tam būtu SPF 50+ un tas būtu ūdensnoturīgs.

Vēl viena svarīga lieta, kas jāpatur prātā, izvēloties saules aizsargkrēmu, ir krēmā esošais saules aizsargfiltrs, kas var būt gan fizikāls, gan ķīmisks. Fizikālie aizsargkrēmi atstaro gaismu un bloķē saules staru iedarbību, tāpēc ir ieteicami lietošanai bērniem. Šie krēmi būs biezāki, varbūt pat ar toni, lai mēs redzētu, cik liels ādas laukums ar to ir noklāts. Savukārt līdzekļi ar ķīmiskajiem aizsargfiltriem darbojas šūnu līmenī un palīdz aizsargāt pret šūndas kodola bojājumiem.

Speciālisti atgādina, ka mazuļiem līdz 6 mēnešu vecumam uzturēties tiešos saules staros nav ieteicams un bērns drīkst atrasties tikai ratiņos vai ēnainā vietā, savukārt bērniem līdz 3 gadu vecumam tiešie saules stari ir ļoti bīstami, tāpēc atrašānās saulē būtu pieļaujama tikai no rīta vai pēcpusdienā, un ne ilgāk par 20-30 minūtēm.

Ūdens

Raugies, lai siltajā laikā tavs mazais ik pēc 15-30 minūtēm padzertos vismaz malciņu ūdens. Protams, neaizmirstiet arī par sevi, jo ūdens pietiekošā daudzumā, jo sevišķi, ja laukā ir silti un diena tiek pavadīta fiziskās aktivitātēs, ir jādzer gan lieliem, gan maziem.

Lai arī bērni daudz labprātāk varbūt izvēlētos sulu vai limonādi, atceries, ka to sastāvā ir liels cukura daudzums, kas ir pilnīgi lieki, kā arī - saldināti dzērieni tikai pastiprinās slāpes nevis tās veldzēs.

Galvenās pazīmes, kas var liecināt, ka bērna organismam trūkst ūdens:

  • pastiprinātas slāpes, bieža vēlme padzerties;
  • samazināta aktivitāte;
  • sausa, bāla āda;
  • biezas siekalas vai arī to trūkums;
  • sausa gļotāda (lūpas, mute, mēle);
  • raupja balss, sauss klepus;
  • reta urinēšana
  • urīns tumšā krāsā vai ar stipru smaku.

Rotaļlietas

Bērni ir kustīgi un noteikti nebūs pierunājami visu laiku sēdēt uz vietas un vērot saules atspulgu ūdenī, tāpēc somā neaizmirsti ielikt arī rotaļlietas. Kādas?

Rotaļām krastā ņem līdzi:

  • lāpstiņas - raugies, lai lāpstiņas rokturis mazuļa rociņai nebūtu par īsu vai par resnu, jo tad rotaļāties būs grūtāk un mazais ātrāk nogurs. Lai rotaļāties būtu vieglāk, pašiem mazākajiem izvēlies lāpstiņu ar smailāku galu, jo ar taisnu jeb kvadrātveida lāpstu bērnam darboties būs grūtāk.
  • Formiņas - skaties, lai tās būtu dažāda veida, jo tad rotaļāšanās būs interesantāka. Dažādu smilšu figūriņu veidošana ar formiņām veicina bērna precizitātes attīstību, jo bērnam ir jāsakoncentrējas un jābūt ļoti uzmanīgam, lai izdotos formiņu veikli apgriezt un nocelt to tā, lai neizjuktu arī smilšu kūka.
  • Spainīti;
  • Sietiņu - sijājot caur sietiņu smiltis, bērns iemācās atšķirt lielas detaļas no mazām, tāpēc ir noderīgi, ja rotaļlietu arsenālā ir vairāki sietiņi ar dažāda izmēra caurumiņiem un smilšu filtrācijas pakāpēm.
  • Grābeklīti.
  • Lejkanniņu - svarīgi, lai lejkanniņa nebūtu pārāk liela vai smaga un ūdens no tās nelītu ar pārāk lielu strūklu.
  • Dzirnaviņas.
  • Automašīnu - pašizgāzēju. Lai rotaļāšanās būtu interesantāka, vari piesiet mašīnai striķīti, lai mazais to pats var vilkt.
  • Dažādas figūriņas - tās kalpos kā iedzīvotāji uzbūvētajās smilšu pilsētās. Ņem vērā, ka figūriņās nedrīkst būt caurumiņu, kurās varētu saiet smiltis, tām jābūt arī viegli nomazgājamām.

Bez smilšu rotaļām domātajām mantām neaizmirsti arī par ūdenim paredzētajām piepūšamajām rotaļlietām, piemēram, piepūšamo bumbu.

Rotaļājoties pie ūdens vienmēr atceries, ka drošība ir pirmajā vietā, tāpēc esi vienmēr modra un uzraugi rotaļāšanās laikā bērnu, jo vajadzīga tikai viena sekunde, lai ūdens jau būtu līdz ceļiem, jo mazajiem pasaules pētniekiem tā vien gribās uzzināt, kas mīt ūdens dziļumā.

Bērns var atrasties ūdenī un peldēties viens tikai tad, kad viņš ir sasniedzis apzinīgu vecumu un spēj izvērtēt savas rīcības sekas. Ideālā variantā vecākiem jāatrodas bērnam blakus peldēšanās laikā arī pusaudžu vecumā.

Ielāgo, ka bērni vecumā no 8-9 gadiem kļūst pārgalvīgāki, tāpēc šajā vecumā ar viņiem biežāk notiek dažādi negadījumi.

Maiņas apģērbs

Lai arī laiks ir saulains, gadīties var visādi, tāpēc vienmēr somā ieliec arī lieku apģērba gabalu, kuru mazais varēs uzvilkt, ja nu, dzīvojoties pie ūdens, mājās iešanai paredzētās drēbes izmirkst vai arī tiek netīšām sasmērētas.

Uzkodas

Fiziskās aktivitātes vienmēr rosina apetīti, tapēc nodrošinies ar dažādām uzkodām, kuras saulē nebojājas, ir viegli paņemamas rokā un kurām nav vajadzīga vēl papildus sagatavošana. Noderēs cepumi, sausiņi, āboli vai arī bērniem paredzētie biezenīši, kurus var ērti izsūkt no paciņas bez karotītes.

Ja gatavo ēdienu līdzņemšanai uz pludmali pati, par tā drošību jāsāk domāt jau mājās esot un gatavojot ēdienu - gatavojot jābūt tīrām rokām, tīriem traukiem un tīriem arī pašiem produktiem. Pēc speciālistu teiktā, mājās gatavotais ēdiens, kas paņemts līdzi izbraucienā, būtu jāapēd divu stundu laikā, bet, ja āra temperatūra sasniedz 30 un vairāk grādus, produkti jāizlieto stundas laikā. Tāpēc rūpīgi izvērtē, kādus produktus ņemt līdzi uz pludmali un, ja vien ir iespēja, izmanto aukstuma kasti, kas palīdzēs ilgāku laiku saglabāt produktus vēsumā.

Drošas uzkodas, kuras ņemt līdzi uz pludmali, un kuras garšos bērniem:

  • stienīšos sagriezti burkāni;
  • gurķu šķēlītes;
  • pilngraudu makaronu salāti - makaroni, kas papildināti ar sagrieztiem tomātiem, papriku, sasmalcinātiem burkāniem un cukini, pārslacīti ar olīveļļu un pievienotām garšvielām pēc izvēles;
  • pilngraudu tortiljas ar banānu un zemesriekstu sviestu;
  • dažādi augļi - ķirši, arbūza šķēlītes, āboli, bumbieri, persiki;
  • rieksti.

Piepūšamie uzroči vai riņķis

Ne piepūšamie uzroči, ne arī riņķis nav obligāti, taču mazajam peldētājam sniegs papildu drošības sajūtu un ļaus kārtīgāk izbaudīt ūdens priekus. Svarīgi, lai pieaugušais vienmēr uzraudzītu peldēšanās un ūdens prieku baudīšanas procesu.

Lielākoties bērniem patīk dzīvoties ūdenī un pat tad, kad lūpas jau kļuvušas zilas, viņi nav pierunājami nākt krastā, tāpēc vecākiem nepieciešams visu laiku vērot bērna pašsajūtu, jo visam, arī ūdens priekiem, jābūt ar mēru.

Ir svarīgi ļaut bērnam pakāpeniski palielināt ūdenī pavadīto laiku un uzraudzīt, lai pēc sauļošanās bērns strauji neieietu ūdenī, jo tas var izsaukt galvas reiboņus.

Nojumīte vai saulessargs

Mūsdienās veikalos var iegādāties speciālas nojumītes un viegli salokāmus saulessargus, kurus paņemt līdzi uz peldvietu, lai sniegtu iespēju patverties ēnā. Nereti vecāki izvēlas bērniem šim nolūkam iegādāties rotaļu teltis, taču ir svarīgi raudzīties, lai tā neradītu siltumnīcas efektu, kas nozīmē, ka bērns tajā rotaļājoties pārkarstu.

Maisiņi slapjajām drēbēm un izlietotajām autiņbiksītēm

Bieži vien par tik it kā maznozīmīgu lietu, dodoties uz pludmali, pavisam aizmirstam, bet atceramies vien tad, kad ir laiks posties uz mājām. Kur likt slapjās pelddrēbes? Te noderēs līdzi paņemts plastmasas maisiņš, kurā ievietot slapjās drēbes, arī slapjās rotaļlietas, lai tās neizmērcētu arī visas pārējās līdzpaņemtās lietas. Dodoties laukā, līdzi ņem arī vēl vienu lieku maisiņu, kurā likt izlietotās autiņbiksītes, gadījumā, ja tuvumā neatrodas atkritumu konteineru.

Peldkostīms vai peldēšanās autiņbiksītes - biksītes

Arī pludmalē, gluži tāpat kā ikdienā, ir svarīgi, lai bērns justos komfortabli, ko palīdzēs nodrošināt autiņbiksītes- peldbiksītes. Māmiņu Klubs priekšroku dod Huggies® Little Swimmers® peldbiksītēm, kas ūdenī neuzpūšas un novērš lielos negadījumus.

Vaicājot mammām, kāpēc viņas saviem mazuļiem peldēšanai un atpūtai pludmalē izvēlas tieši Huggies® Little Swimmers® peldbiksītes, viņas norāda, ka tās bērniņam nenoberž kājiņas un ļauj brīvi kustēties gan ūdenī, gan krastā, bet bērniem tās ļoti patīk dēļ košajiem zīmējumiem. Kas ne mazāk svarīgi, Huggies® Little Swimmers® peldbiksītes ir uzvelkamas pavisam vienkārši - kā biksītes. Un tieši tikpat arī viegli novelkamas, jo to sānos iestrādātas līpošas maliņas, kas ļauj tās viegli atvērt un biksītes novilkt.

Ja bērns izaudzis jau no autiņbiksītēm, neaizmirsti par peldkostīmu. Gan autiņbiksītes - peldbiksītes, gan peldkostīms palīdzēs izvairīties no inficēšanās ar nevēlamām baktērijām, dzīvojoties ūdenī un smiltiņās.

Izvēloties bērnam peldkostīmu, pievērs uzmanību:

  • tā kvalitātei - pārbaudi šuvju kvalitāti, lai redzētu, cik tās ir izturīgas un vai tās neberzīs bērna jutīgo ādu;
  • izturībai - vaicā pārdevējam, vai audums ir paredzēts gan peldēm sālsūdenī, gan arī hlorētā ūdenī, kas noderēs, dodoties uz baseinu. Daži audumi, piemēram, neilons un likra, ir izturīgāki nekā citi, tāpēc der uzdot jautājumus pārdevējam par katra auduma priekšrocībām un arī trūkumiem;
  • vai peldkostīma audumam ir UV aizsardzība - meklē par to informāciju uz peldkostīma etiķetes vai arī vaicā pārdevējam. Skaitlis var svārstīties robežās no 15 līdz pat 50+ un, jo lielāks skaitlis, jo labāka aizsardzība un audums labāk nobloķēs saules starojumu.

Saulesbrilles

Tā kā bērni aug un viņiem mainās arī galvas forma, bērniem tiek ražotas speciālas saulessbrilles. Bērnu saulesbrillēm ir īpaši veidots rāmja izliekums un briļļu siksniņas, kuras var pieregulēt - piestiprināt ap galvu, lai tās nenokrīt. Šādas saulesbrilles ir perfektas mazajiem aktīvistiem, kuri skrien, lec, rāpo, kā rezultātā parastās brilles ilgāk par dažām minūtēm nemaz nenoturētos uz acīm un tiktu saplēstas.

Saulesbrilles var iegādāties teju visur - sākot no pārtikas lielveikaliem, beidzot ar optikas saloniem. Kuras brilles ir labākas? Lētām saulesbrillēm, kuras pirktas ārpus optikas saloniem, var būt arī nekvalitatīvs materiāls, kurš, pirmkārt, ir plīstošs, un, otrkārt, var radīt kairinājumu vai alerģijas, esot saskarsmē ar ādu.

Optikas salonos tiek tirgotas pasaulē vadošo zīmolu saulesbrilles, kurām ir īpaši bērniem izstrādāti pretalerģiski, droši, elastīgi un ekoloģiski materiāli. Materiāls ir būtisks arguments, it īpaši attiecībā uz mazākiem bērniem, kuriem patīk spēlēties ar brillēm, grauzt tās un mētāt. Lietojot šādas saulesbrilles, vecāki var neuztraukties, ka bērnam saulesbrilles varētu būt bīstamas. Izvēloties saulesbrilles, ir jāpievērš uzmanība briļļu stikliņiem - parasti gan optiskajām brillēm, gan saulesbrillēm tie ir no polikarbonāta. Tas ir neplīstošs materiāls, bet, ja plīst, tad plīst lielos gabalos. Nekādā gadījumā nedrīkst bērnam pirkt saulesbrilles ar stikla lēcām, jo, krītot uz zemes, tās plīsīs smalkās lauskās.

Pirmās palīdzības aptieciņa

Lai gan parasti vadāmies pēc principa, ka viss jau būs labi, pareizākais ir nodrošināties pret dažādām sīkām ķibelēm, kas var rasties, atrodoties dabā, jo, kā zināms, bērni ir aktīvi, dažkārt nākas nokrist, piedzīvot sasitumus vai arī nobrāzt ādu. Tāpēc pirmās palīdzības aptieciņā uz pludmali ņem līdzi:

  • vates plāksnītes;
  • ausu tīrīšanas kociņus;
  • dažāda izmēra plāksterus;
  • līdzekli brūces dezinficēšanai;
  • sterilu pārsēju;
  • līdzekli pret nobrāzumiem, kukaiņu kodumiem;
  • mitrās salvetes;
  • līdzekli insektu atvairīšanai.

Apavi, ar kuriem dzīvoties pie ūdens

Arī mazākajiem atpūtniekiem ir pieejami apavi, ar kuriem var droši dzīvoties pie ūdens, nesatraucoties, ka tie mitruma ietekmē saplīsīs. Veikalos nopērkamas gan gumijas čībiņas, gan iešļūcenes, kas nodrošinās, ka mazajam neslīdēs kājiņas uz slidenas virsmas, kā arī pēdiņas neapdegs karstākās smiltīs.

Galvassega

Lai pasargātu bērnu no pārkaršanas, noteikti neaizmirsti arī par cepurīti. Vēlams, lai tai būtu pēc iespējas platākas maliņas vai arī pagarināta muguriņa, kas nodrošinās, ka mazie pleciņi siltajā saulītē neapdegs. Veikalos ir pieejamas arī cepurītes ar ultravioleto staru aizsardzību, kas ir drošākais veids, kā pasargāt mazuli.

Ja esi parūpējusies par bērna drošību pludmalē, taču novēro bērnam netipiskas pazīmes, piemēram, vēsu, mitru ādu, kāju muskuļu spazmas, slāpes vai nogurumu, tie var būt karstuma dūriena simptomi. Par karstuma dūrienu liecina:

  • paaugstināta ķermeņa temperatūra;
  • apsārtusi, karsta āda;
  • vemšana;
  • bieža, virspusēja elpošana;
  • paātrināts pulss;
  • bērna nemierīgums;
  • reiboņi;
  • bērns kļūst lēnīgs, nereaģēt uz teikto.

Šādā gadījumā noteikti jāizsauc Neatliekamo medicīnisko palīdzību un, līdz ierodas speciālisti, bērns jānoģērbj, jānovieto vēsākā vietā. Bērna ķermenis jāapslauka ar vēsā ūdenī samērcētu dvieli. Sarunājies ar bērnu un noteikti piedāvā viņam padzerties ūdeni!

Dvieļi

Dvieļus parasti somā ieliekam pirmos, taču dubults neplīst, tāpēc atgādinām par to nepieciešamību. Raugies, lai tie labi absorbētu mitrumu un būtu pietiekamā skaitā, lai pietiktu visai ģimenei.

Kas atrodas tavā somā, dodoties ar bērnu uz pludmali atpūsties?