DIY Rotaļlietas mazulim

DIY Rotaļlietas mazulim

04. Oct 2017, 14:11 elizabete.termane elizabete.termane

Mūsdienās rotaļlietu veikalu klāsts ir neizmērojams un izvēles atbilstoši vecumam pieejamas ļoti daudz. Bet lai cik rotaļlietas mēs iegādātos, mazajiem pasaules izzinātājiem tās pavisam ātri apnīk un nonāk mantu kastē istabas stūrī. Mans atrisinājums, izgatavot rotaļlietas pašiem no pavisam ikdienišķām lietām, neiztērējot  lielus līdzekļus un pieskaņojot tās katra mazuļa velmēm.

Man kā radoši personībai, jau pirms mazās Emmas piedzimšanas ir paticis veidot dažādus DIY projektiņus, gan dāvanas, gan mājas dekorus. Tagad kad man tas ir tik aktuāli, pievēršos DIY Rotaļlietu izgatavošanai Emmai. Saprotu ka ne visiem ir laiks ko veltīt rotaļietu izgatavošanai un ir jāpagūst arī citi mājas darbiņi, bet laigan es to izbaudu, domāju ka šādu DIY rotaļietu veidošnas mazuļiem būtu lieliska radoši mākslinieciska nodarbe lielākajiem brāļiem un māsām, kuri palīdzot jums var izklaidēties radot ko mazajam brālim vai māsai. Atrakcija divi vienā!

Paštaisīto rotaļlietu veidi un aktivitāšu idejas ir ļoti daudz, un tāpēc gribēju ar dažām no tām padalīties ar jums.

20171004122131-39998.jpg

Kādas rotaļlietas gatavot pašiem? Viens no populārākajiem paštaisīto rotaļlietu veidiem ko māmiņas gatavo ir auduma rotaļlietas, kas izgatavotas no audumu atgriezumiem, mazuļa pirmajām drēbītēm, zeķēm, cepurītēm, kā arī vilnas, lina, un citiem ekoloģiskiem matriāliem kas nekaitē mazulim. Šīs rotaļlietas parasti kalpo kā mīļmantiņas vai ja tās piepilda ar skanošu matriālu (griķi, dabas matriāli, zvaniņi)  tās varam veidot kā grabuļus vai graužammantas. Var veidot dažādas skaņas rotaļlietas, pildot plastmasas pudeles ar dažādu skaņu radošiem priekšmetiem. Veidot spīguļainas rotaļietas kas attīsta redzi un stimulē to ar mirgojošiem vai viziļojošiem elementiem. Vienas no manām mīļākajām ir sajūtu un interaktīvās rotaļlietas, kas nodarbina vairākas maņas uzreiz un ir arī aizraujošāk veidot pašām mammām, tādi ir sajūtu dēļi un dažādas mazo pirkstiņu nodarbinošas mantas.

20171004122158-23494.jpg

Kādus matriālus izvēlēties? Pirmais kas jātaceras veidojot DIY rotaļlietas mazuļiem ir izmantot drošus un bērna dzīvību neapdraudošus matriālus. Ja mazulis ir mazāks, tad nevajadzētu izvēlēties matriālus kurus viņš var sakožļāt, norīt un aizrīties. Izvairīties no mazu priekšmetu nokļūšanas mazajās rociņām un neizmnatot plīstošus pamatus vai stikla pudeles. Ja vēlies radīt kādu ēdamu rotaļlietu tad izvēlies dabīgas mazuļiem piemērotas pārtikas krāsas. Visizplatītākie matriāli DIY rotaļlietu izgatavošanai parasti ir atrodami virtuvē, sākot no pārtikas produktiem, graudaugiem, dažādām kastēm un plastmasas pudelēm, vāciņiem un trauciņiem, tāpat vari izmantot arī virtuvē atrodamās švammītes un lupatiņas (nelietotas),koka karotes vai gumijas konditorejas traukus. Dažādus matriālus atradīsi arī atvilknēs, pārtikas plēvi, cepamo papīru un alumīnija folliju ko izmantot rotaļietu pagatvošanai. Tik pat daudz un dažādas lietas un nieciņus var atrast arī rokdarbnieku kastēs un plauktos, ko citkārt paslēpjam no mazuļiem, tad pareizi pielietojot varam ar tiem iepzīstināt savus mazos ziņkārīgos cilvēciņus. Dažādas pogas, pērlītes, lentītes, diedziņi, spalvas, pom pom bumbulīši, skariņas un citi šūšanas piederumi. Arī tētis var būt liels palīgs veidojot DIY rotaļietas jo tik pat svarīgi ir droši iepazīstināt mazos ar dažādiem matriāliem, koku, kartonu, metālu vai citiem matriāliem.


Kur iegādāties nepieciešamās lietas? DIY rotaļlietu pamatprincips ir izmantot lietas kas jau atrodas mājās, bet ne visiem mājas ir dažādām iepriekš uzskaitītās lietas, tāpat arī citas pamatvajadzības kā drošas līmes un izejmatriāli. Mani mīļākie veikali dažādu DIY projektu ideju īstenošanai ir audumu veikali, Abakhan Fabrics, ir viens no lielākajiem un cenu ziņā draudzīgākajiem audumu veikaliem, kurā atrodas ļoti daudz izejvielas dažādu rotaļlietu un, ne tikai to, pagatavošanai. Hobby Set ir veikals kur var iegādāties dažādas pamatpreces, līmes, šķeres, krāsas, pamatnes un izejmatriālus. Tiger ir viens no pazīstamākajiem veikaliem, kur atrodamas dažādas rotaļietas un to sagataves par draudzīgām cenām, un tas atrodas dažādās Rīgas vietās un ir viegli pieejams. Tāpat arī citos lielveikalos un pārtikas preču veikalos varat iegādāties DIY projektos nepieciešamās lietas.


Ceru ka šis jums palīdzēs iedvesmoties mēģināt izgatavot kādu paštaisītu rotaļlietu savam mazulim, bet es šajā Oktobra mēnesī dalīšos ar savām idejām un parādīšu soli pa solim kā es veidoju vienkāršākas un sarežģītākas DIY rotaļlietas Emmai. Emma ir 9 mēnešus veca un šobrīd aktuāli ir aptaustīt un ar saviem mazajiem pirktiņiem paņemt, pavilkt un pabakstīt visu.  Lai jums izdodas un dalieties ar savām idejām arī ar citām māmiņām.

Foto: Pinterest