Dienas fzioterapeita raksts: Kā izvēlēties vasaras apavus bērniem?

Dienas fzioterapeita raksts: Kā izvēlēties vasaras apavus bērniem?

31. Jul 2015, 20:42 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai mūsu mazie staigātāji vasarā justos labi un spertu droši pirmos soļus, svarīgi, lai viņiem kājās būtu piemēroti apavi, it īpaši, ja viņi sper savus pirmos solīšus.  Vairāk stāsta fizioterapeite Kristīne Stalīdzāne.

Kā uzsver fizioterapeite, pirmajiem apaviem vajadzētu būt vajadzīgajā izmērā- apavi nedrīkst būt ne pārāk lieli, ne arī spiest pirkstiņus, tāpēc vislabāk izvēlēties apavus ar atvērtu purngalu, lai pirkstiņi būtu redzami.

Tāpat noteikti svarīga ir apava pamatne, kas satur bērniņa pēdiņu, kā arī neliels supinators.

Lai gan ļoti skaistas meitenītēm ir tā saucamās „ballerinas” jeb laiviņas, ikdienas valkāšanai tās nav piemērotas, jo, bērnam ejot, līdzi staigā arī pēdiņa.

Vasara ir īstais laiks, lai stiprinātu pēdas muskuļus,kas ir svarīgi bērniem, mācoties staigāt. Lai gan ortopēdu un fizioterapeitu viedoklis par apavu valkāšanu atšķiras- pēdējie uzskata, ka jāmācās staigāt ar basām kājiņām, fizioterapeite Kristīne Baranova to apstiprina: „Ja pēdiņa apavos ir stabilizēta, tad pēdiņa ir nofiksēta un darbā tik daudz neiesaistās muskuļi, saites un dažādi receptori, tomēr, sākot bērniem staigāt, ir ļoti svarīgi nostiprināt pēdas muskuļus, lai bērns varētu adekvāti staigāt un turpināt tālāk attīstīties, jo no pēdām ir atkarīga gūžu locītavas attīstība, savukārt no gūžu locītavu attīstības būs atkarīga visa mugurkaula attīstība. Tieši tas ir iemesls, kāpēc fizioterapeiti uzskata, ka bērnam pēc iespējas vairāk būtu jāstaigā ar basām kājiņām.” 

Viena no pirmajām problēmām, ar ko varētu nākties cīnīties ir bērniņa plakanā pēda.To ir iespējams noteikt, kad bērns ir sasniedzis 3 gadu vecumu, ne ātrāk. Lai izvairītos no plakanās pēdas, ir jādomā, kā attīstīt mazuļa peciņas un jāizvēlas piemēroti apavi.

„Mūsu dzīvokļu mīnuss ir tas, ka tajos ir perfekti līdzenas grīdas, tādējādi bērna pēdai nav kur attīstīties,” secina fizioterapeite. „Es ieteiktu iegādāties dažādus paklājiņus, ieviest virsmas ar dažādām faktūrām, lai bērnam būtu pa kurieni vienkārši staigāt un just dažādas virsmas.”

Taujāta par apavu iegādāšanos, kuras valkājis jau kāds cits bērns, fizioterapeite ir skeptiska: „Bērnam būtu jāiegādājas tikai jaunas kurpītes, jo tad, kad bērns attīstās, katram pēdiņa attīstās atšķirīgi, tāpēc valkājot apavus, kuras ir valkājis kāds cits, var tikt veicināta nepareiza pēdas attīstība.”

Bērnu apaviņiem ne vienmēr ir jābūt dārgiem, toties tiem jābūt stabiliem un ērtiem. Lai mēs saprastu, ka mūsu bērns apavos jūtas ērti, mēs atļausim veikalā tos viņam piemērīt, jo mēs taču, piemēram, pērkot sev apavus.

Tātad vasaras apaviem ieteicams jābūt ar atvērtu purngalu, ar nelielu supinatoru, tomēr jāatceras, ka vasara ir laiks, kad bērnu droši var laist ar basām kājiņām!

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

Kādi ir Tava bērna šīs vasaras apavi?

20140522122608-97895.jpg

Huggies® Pants – superelastīgas autiņbiksītes - biksītes

radītas bērniem, kuri jau sākuši sēdēt, rāpot un staigāt!