Dēliņa papildus izglītošana (nodarbību apmeklēšana kopā ar vecākiem)

Dēliņa papildus izglītošana (nodarbību apmeklēšana kopā ar vecākiem)

04. Sep 2017, 10:34 Maaminja Diaana Maaminja Diaana

     Tā kā šobrīd aktuāls temats ir mācības, jo ir sācies skolas laiks, tad savā blogā vēlos padalīties ar tām nodarbībām, kuras apmeklējam kopā ar dēliņu, kā arī ar tām, kuras plānojam apmeklēt.

     Mūsu aktuālās nodarbības pašlaik un (tuvākā) nākotnē:
          1. "Yamaha" Mūzikas skola Imantā (grupiņa "Robis") - godīgi sakot, šo skoliņu sākām apmeklēt vairāk jau manis dēļ, jo vīrs bija devies darba reisā, bet mēs ar dēliņu palikām mājās.. Tā kā katra diena šķita vienāda, nevēlējos ieslīgt rutīnā, gribēju ieviest kaut ko citādāku, tā teikt, iziet sabiedrībā. Par šo skoliņu uzzināju no draudzenes, kura pati tur mācās jau no pamatskolas laikiem. Ar dēliņu to sākām apmeklēt, kad viņam bija gandrīz 6 mēneši (gribējām jau ātrāk, bet bijām pieteikušies uz nodarbībām filiālē, kura atrodas Āgenskalnā, tur mūs informēja, ka zvanīs, kad būs nokomplektējusies grupiņa, bet diemžēl tā arī neviens līdz pat šim brīdim nav zvanījis..). Tā nu meklējām vēl šīs skoliņas filiāles, kuras būtu tuvāk mums, un atsaucās pasniedzēja Silvija, kura organizē nodarbības Imantā - tur tad arī uzsākām savu kopīgo muzikālo piedzīvojumu.
Kas mums patīk šajā skoliņā?
     Tā ir lieliska vieta, kur socializēties - grupiņā neesam daudz, līdz ar to nav saspiestības sajūta, katram tiek veltīta uzmanība, pašas nodarbības ir ļoti interesantas, kā arī (manuprāt, pats galvenais) - ir krasi palielinājies mans dziesmu krājums, ko dziedāt dēliņam. Es neesmu nekāda dziedātāja, tāpēc mans dziesmu krājums sākotnēji bija pavisam niecīgs. Esmu priecīga, ka dēliņš tiešām izrāda to, ka viņam ļoti patīk mūzika - viņš pie tās dejo, cenšās dziedāt līdzi, applaudē, ar mūziku viņu varu nomierināt, ja ir satraucies (bieži vien to izmantoju kā nomierināšanas līdzekli). Tāpat no šīs skoliņas esmu "aizguvusi" idejas, kā rotaļāties ar dēliņu, paralēli viņu mācot iepazīt gan savu ķermenīti, gan apkārtējo vidi (piemēram, ar saraino bumbiņu masēt dēliņa ķermenīti un dziedāt par katru ķermenīša daļiņu). 
     Tā kā skoliņā arī bija vasaras pārtraukums, ar nepacietību gaidām pirmo nodarbību, kura notiks šā gada 5.septembrī plkst. 11:00 (interesanti būs pavērot dēliņa reakciju, kad atsāksim šīs nodarbības, jo ir bijis gana ilgs pārtraukums).
Izmaksas: 10 EUR iestāšanās maksa (jaunajiem dalībniekiem, šis maksājums jāveic tikai pie iestāšanās, proti, vienu reizi) + 30 EUR mēneša maksa (nodarbības notiek reizi nedēļā) + ir iespēja iegādāties disku un dziesmu grāmatu (iespēja darboties ar mazuli arī mājās, tikai cenu šim komplektam neatceros - ja nemaldos, bija 12 vai 14 EUR).
     Sīkāka informācija par šo skolu: http://yamahaskola.lv/robis.html;
          2. Ik pa laikam apmeklējam arī Māmiņu Kluba vecāku skolu (īpaši fizioterapeites Klaudijas Hēlas vadītās nodarbības, jo ļoti patīk viņas domu gājiens un pasniegšanas stils). Arī tagad esam pieteikušies uz Klaudijas Hēlas nodarbību "Kā rotaļaties ar mazuli mājās", kura notiks šā gada 7.septembrī plkst. 16:30.
Izmaksas: 15 EUR par nodarbību (iešu kopā ar dēliņu).
          3. No septembra vidus uzsāksim apmeklēt arī Bērna vispusīgās attīstības studiju (kopā ar vecākiem) Bērnu un jauniešu centrā, Imantā. Nodarbības paredzētas bērniem no 1 gada vecuma, darbošanās notiek kopā ar vienu no vecākiem. Pagaidām nodarbību laiki nav saskaņoti, bet, kā mani informēja, tad tās pagaidam tiek plānotas katru otrdienu plkst. 10:00 (ilgst stundu).
Izmaksas: 15 EUR mēnesī.
          4 . Tā kā dēliņam ļoti patīk ūdens, nolēmām, ka varētu mēģināt viņu vest arī uz fiziskām aktivitātēm, proti, peldētapmācībām. Esam sazinājušies ar treneri Sintu Skurbu, kura ir ar mieru trenēt mūsu dēliņu, nodarbību laikus saskaņosim septembra vidū, tās notiks Ķīpsalas baseinā (mazajā baseinā. Šeit trenere mums jau sākotnēji paskaidroja, ka tās īsti nebūs peldēšanas apmācības tik mazam bērnam, bet gan viņa iepazīstināšana ar baseina ūdeni un imunitātes stiprināšana. Pirmās nodarbības plānojam ņemt individuālās, pēc tam jau skatīsimies - ja dēliņam patiks, tad izmēģināsim arī grupas nodarbības (kas arī izmaksu ziņā parasti ir izdevīgākas).
Izmaksas: vēl nav zināmas
     Sīkāka informācija par Ķīpsalas baseinu: http://baseins.rtu.lv/timetable/#mazais-baseins
          5. Kopš dēliņam palika 10 mēneši, kamēr gatavoju brokastis, esam ieviesuši jau kā tradīciju uzslēgt viņam video dziesmiņas angļu valodā. Pašlaik dēliņam TOPā ir Dave&Ava dziesmiņas (manuprāt, ļoti jauki video). Tā kā plānojam dēliņu sūtīt dārziņā (iespējams arī skolā), kur mācības galvenokārt notiek angļu valodā (tiek mācīta arī latviešu valoda), jo dzīvē neizslēdzam iespēju braukt (uz laiku vai pilnībā) uz ārzemēm, līdz tam gribētu arī apmeklēt nodarbības angļu valodā, kuras būtu paredzētas vecākiem kopā ar mazuli, bet diemžēl tuvākajā apkārtnē ar tik maziem bērniem šādas nodarbības netiek piedāvātas (vismaz, cik esmu meklējusi informāciju, nav izdevies tādu atrast). Ar laiku labprāt arī apmeklētu nodarbības krievu valodā, jo, manuprāt, papildus svešvalodu zināšanas nekad nevar būt par daudz... Un, kā jau zināms - ja valodas tiek mācītas jau bērnībā, bērnam ir vieglāk tās iemācīties.
     Varbūt Tu vari ieteikt kādus noderīgus, interesantus un pamācošus video bērniem papildus valodu apgūšanai (arī latviešu)?
          6. Cik esmu novērojusi, daudzi pulciņi ir paredzētu bērniem no 3 gadu vecuma (vismaz), kad paralēli visbiežak jau tiek uzsāktas dārziņa gaitas, līdz ar to ir jāizvērtē, vai šīs papildus nodarbības nav pārak liela slodze mazajam. Es labprāt ar mazo jau nākamgad (no 2 gadu vecuma) ietu uz kādām futbola nodarbībām - paspārdīt bumbu kopā ar vienaudzīšiem, jo dēliņam jau tagad ļoti patīk spert ar kājiņu pa bumbu, bet tik jauniem gan vēl nav paredzētas šādas nodarbības, tāpēc atliek vien spārdīt bumbu pašiem un gaidīt dēliņa 3 gadu vecumu, tad arī skatīties un izvertēt viņa tā laika intereses un slodzi.
 
     Mani galvenie argumenti, kāpēc dēliņam izvēlos papildus nodarbības ārpus mājas:
          + tā ir mazuļa pilnveidošana, attīstīšana (man nav nekāda lielā pieredze, darbojoties mājās ar mazuli - to iegūstu, apmeklējot papildus nodarbības);
          + papildus ideju smelšanās iespējas, ka darboties ar mazuli;
          + darbošanās kopā ar deliņu;
          + iziešana ārpus mājas (svaigs gaiss, jauna vide);
          + iepazīšanās ar citām ģimenēm, cilvēkiem;
          + mazuļa radināšana pie nodarbībām noteiktos laikos;
          + informācijas apmaiņa (uzzinu daudz jauna, kā arī dalos ar savu pieredzi);
          + mazuļa socializēšanās ar vienaudžiem.
 
     Un - jā, man ir doma arī pašai (ar draudzeņu un viņu mazuļu atbalstu) izveidot tādu kā "bēbīšu skoliņu mājās", kur tiekamies reizi nedēļā un darbojamies kopā ar bērniem - iespēja mazajiem apgūt jaunu vārdu krājumu (plānos ir arī svešvalodu apmācība), pasniedzot šo mācīšanos kā rotaļu. Bet šis projektiņš pašlaik ir izstrādes stadijā, jo vēl apkopoju idejas. Kad jau viss būs uzsākts, noteikti padalīšos ar pieredzi savos blogos.
 
     Arī šis blogs piedalās konkursā (konkursa noteikumus skatīt šeit: http://www.maminuklubs.lv/mazulis/konkurss-281571/). 
     Lūdzu, padalies savā pieredzē par bērniņa papildus izglītošanas nodarbībām - Tavuprāt, vai tās ir nepieciešamas (pamatojot savu atbildi)? Varbūt no savas puses vari ieteikt ārpus mājas nodarbības bērniem (neaizmirsti pieminēt arī atrašanās vietu un kādam vecumam nodarbības paredzētas)?

 
#balva_oktobri
Maaminja Diaana Maaminja Diaana 29. Sep 2017, 22:04 sandux

Paldies, par šo pulciņu nebiju dzirdējusi, būs jāpalasa, kas un kā tur notiek 😀

sandux sandux 29. Sep 2017, 14:23

Savu trīsgadnieku gribēju vest uz folkloras iepazīšanas pulciņu pie I. Reiznieces, bet diemžēl tas laiks mums galīgi nederēja... Nodarbības ir pirmdienās O. Vācieša muzejā.

Maaminja Diaana Maaminja Diaana 28. Sep 2017, 14:12 nosiguldas

Paldies par pieredzi 😀
Protams, katrs vecāks pats izvērtē, kas ir labāks bērniņam 😀 es atkal vairāk sliecos uz svešvalodas apguvi agrīnā vecumā 😀

nosiguldas nosiguldas 28. Sep 2017, 12:57 Maaminja Diaana

es gan esmu pretiniece papildus valodu apguvei kamēr bērns vēl nav apguvis pamatvalodu.

nosiguldas nosiguldas 28. Sep 2017, 12:56

Katrīnei bija 3. gadi, kad viņa sāka dejot un arī Gustavs no trīs gadu vecuma iet dejot tautiskās dejas. Katrīnei ar to pietika, jo man tas neradīja papildus problēmas, dejošana bija b/d telpās, bet Gustavam tagad ir 4.5 un es redzu, ka ar dejošanu ir pa maz, vajadzētu vēl kādas fiziskas aktivitātes, bet tā kā tam nepieciešams viņu papildus vadāt, mums tādu iespēju nav. Dzīvojam Inčukalna novadā bet visi strādājam Rīgā.

Maaminja Diaana Maaminja Diaana 28. Sep 2017, 10:01 Ilvija82

Paldies par viedokli 😀 svešvalodu apguve noteikti ir vērtīga darbība 😉

Ilvija82 Ilvija82 28. Sep 2017, 09:54

Sveiki! Uzskatu, ka trīsgadniekam gana daudz darba ir dārziņā, tāpēc pagaidām neuzskatu, ka ir viņam ir nepieciešami kādi papildus pulciņi, bet kad paaugsies, tad gan noteikti zinu, ka viens no pirmajiem būs angļu valodas pulciņš! Un tālāk jau skatīsimies, kas bērnam vairāk patīk!

Maaminja Diaana Maaminja Diaana 22. Sep 2017, 13:56 Ievas_mamma

Ha, nesen satiku sava dēliņa dakteres māsiņu, kura teica, ka mums jau jāapsver doma sūtīt mazo uz dārziņu, laiks socializēties, uz ko atbildēju, ka jau socializējamies, ejam uz Yamahas nodarbībām 😃 redz, ka ir šādi viedokļi 😃 man jau šķiet, ka mans dēliņš vēl nav gatavs uzsākt dārziņa gaitas.. un mums arī nav, kur steigties, tāpēc neatbalstu šo māsiņas viedokli, pieturos pie sava 😀
Tā jau ir, ka mājās mazie ļoti daudz apgūst paši, bet es jūtu, ka man ir jāpamaina ikdienā tas ritms ar kaut kādām nodarbībām, savādāk jūtu enerģijas trūkumu, šī došanās uz nodarbībām mani nedaudz arī uzlādē 😀

Ievas_mamma Ievas_mamma 20. Sep 2017, 17:32

Neuzskatu, ka šī papildus izglītošana ir ļoti nepieciešama. Tas vairāk ir mammas ikdienas dažādošanai. Bērniņš lieliski mācās un apgūst pats, turklāt vecāki tāpat, lielākoties, visu dienu ar mazo darbojas. Tad nu arī notiek lielā mācīšanās un izzināšana. 😀 Un kontakts ar pārējiem bērniem vēl nav tik nozīmīgs - galvenie tomēr vēl ir vecāki. 😀
Bet tas ir mans viedoklis. 😀

Maaminja Diaana Maaminja Diaana 05. Sep 2017, 23:45 SantaMa

Paldies par viedokli 😀
Tas gan - papildus izmaksas sanāk, plus tam visam klāt vēl ceļa izdevumi, ja nav tuvumā.. Bet bez šīs te socializēšanās es nevarētu, tā man ir sava veida "uzlādēšanās", iziešana no ikdienas rutīnas, kaut kas jauns, ko pārspriest ar savējiem - ar šo gribēju pateikt, ka šādas nodarbības nāk par labu ne tikai bērniņa attīstībai, bet arī man pašai tās ir nepieciešamas 😀

Maaminja Diaana Maaminja Diaana 04. Sep 2017, 22:06 Mamm.mamm

Hmm, zinu, ka Iļģuciemā ir baseiniņš bez hlora, bet viņš ir salīdzinoši maziņš, tur ir kaut kādas apmācības, bet nezinu nevienu no tām trenerēm, dēliņam vairāk vadījāmies pēc atsauksmēm par treneri 😀
Par Yamahu - manuprāt, līdz 2 gadu vecumam vairāk sanāk mammu dziedāšana, pēc tam īsti vēl nezinu, kā tur viss mainās, jo tas mums vēl būs tikai priekšā 😀

Maaminja Diaana Maaminja Diaana 04. Sep 2017, 22:00 mamma27

Paldies par pieredzes stāstu 😀 par latviešu valodu vairāk biju domājusi, ka varbūt ir neatklāti interesanti video (multfilmu veidā) kā pamācības, ko drīkst darīt, ko nē - tas pašai arī būtu labs špikeris, jo ir situācijas, kuras par neienāk prātā 😀 un TV mums ir ierobežotā daudzumā - to neliekam fonā 😀

04. Sep 2017, 21:51

Manuprāt, vajag pēc iespējas ātrāk bērnam ļaut apgūt pēc iespējas dažādākas prasmes. Nodarbības ir iespēja dažādot ikdienu un bērnam pieejamos informācijas avotus. Tā kā sev līdzīgi domājošas māmiņas nezinu, neloloju ilūzijas par socializēšanos un draudzeņu atrašanu. Nodarbības, manuprāt, ir vajadzīgas bērnam.
Ļoti gribētu bērnu vest uz baseinu. BET, visi man zināmie baseini ir hlorēti un piemaisīti ar ķīmijām, no kurām man ir ādas alerģija. Tātad, mēs nevaram iet uz baseinu, lai cik ļoti, ļoti, ļoti gribētu. Bērnam arī ūdenī patīk... Vai jūs zināt kur vispār ir baseins un nodarbības tajā, kurā netiek vispār lietots hlors? Es būtu ļoti priecīga izlasīt par kādu vietu, kur mēs varētu iet. 😀 Pagaidām gaidu kad fizeoterapeite izveidos vingrošanas grupiņu mammām un bērniem, lai varam izvingroties (ja ne baseinā, tad tāpat).
Esam pieteikušies uz Yamaha mūzikas skoliņu. Es gan ceru, ka tā būs mūzikas skoliņa, nevis dziedāšana ar māmiņām. Bērns šobrīd pats spēlē (kā jau prot) klavieres. Ritma izjūta ir pārsteidzoša. Gribētos to visu attīstīt. Radīt iespēju pamēģināt citus mūzikas instrumentus.

mamma27 mamma27 04. Sep 2017, 19:39

Laikam jau tā ir pirmā bērna mānija- visur iet un visur vest! Man bija gluži tā pat. Un jā,tas ir vajadzīgs mums mammām,ne tik daudz bērniem. Ar pirmo gāju bēbīšu skoliņā Līna. Ļoti patika.Tas man kā mammai ļoti palīdzēja, Kad paaugās ,tad no 3 gadiem vedu uz Dzirnām dejot, peldēšanu,riteņbraukšanu divreiz nedēļā(riteņvasara),bet tad mazais izdega,jo bija visa kā par daudz,jo arī dārziņš bija no 2gadiem un tur bija angļu valoda un dejošana. Palikām beigās pie peldēšanas un riteņbraukšanas. Tā arī turpinājām līdz pat 6 gadiem-skolai.
Ar meitu vairs neapmeklēju bēbju skoliņu,jo nevarēju savienot. Tomēr aktīvi piedalījos Māmiņu kluba pasākumos, lekcijās, filmēšanās.
Ar mazo Hāridju loģiski nekur netiku,lai kā gribētos,jo biju taksists abiem lielajiem bērniem.
Par visu,ko raksti vairā vai mazāk piekrītu,bet vienīgi par valodu- īpaši latviešu- bērns vislabāk iemācās no mums ,no tā ko mēs runājam, kā runājam.No tv ne tik daudz,tā pēc es ieteiktu runāt ar bērnu, rādīt,stāstīt ,jo mājās ir tik daudz kā interesanta.( nu tas mans kā pedagoga viedolis) tv paspēs izskatīties,labāk reāla komunikāciju un mazāk trokšņa no malas 😀

Maaminja Diaana Maaminja Diaana 04. Sep 2017, 16:26

Paldies Jums visām par komentāriem - jau tagad, pateicoties Jums, esmu ieguvusi jaunu informāciju, kas man noderēs (īpaši par to bērna vispārējās sagatavošanas iespēju) 😀

Brīve Brīve 04. Sep 2017, 11:51

Un atlbildot uz jautājumu vai tas ir nepieciešams?! Kā kurai mammai. Man ir pirmo bērnu bija kā raxta autorei. Ar otro un trešo, nepiekrītu, ka nekur nav jāved,jo lūk brālis vai māsa jau mājās. Man tas ir laiks,ko 100% veltu TIKAI bērnam,viņam vienīgajam, tāpēc uzskatu, ka tieši tie,kas nav pirmdzimtie ir kautkur jāved.

Brīve Brīve 04. Sep 2017, 11:43

Uii. Esmu bijusi gana daudz un par šo tēmu varu runāt pagari. Centīšos īsi.
Yamaha-nepatika ne man, ne bērnam. Daudz labāk ir orff.lv vai "Pīks un Pīka" imantā. Pie Klaudijas ir feinas tās nodarbības,kur bērni paši, brīvi spēlējas, vecāks novēro, bet man patīk tomēr darboties kopā vairāk. Montessori barona ielā arī neizrunāja, vispār šī alternatīvā pieejama ir dzīvesveida vērta, nevis vnk stundas pulciņš. Ir Rīgas domes katalogs, kur ir finansētā intrešu izglītība, arī no 2g.v. Piekrītu, ka sākotnēji bērns jāattīsta vispārīgi. Ļoti patika Olimpiskajā sporta centrā sportiņš mazajiem jau no kādiem 1,6g.v. Es jau ar 3šo bērnu šogad uzsākšu Mateja bēbīšu skoliņu, tā manai gaumei atbilst par 100% Baseins ļota laba lieta. Mārupē bebiem ir ideāla vieta, lielākiem jau dažādas alternatīvas dažādos baseinos.

Klintasmamma Klintasmamma 04. Sep 2017, 11:00

Sāksim ar slikto😀 Arī bijām Yamahas skoliņā, bet nepatika. Ticu, ka atkarīgs no filiāles un pasniedzējas, taču mums katru reizi bija viena un tā pati bērnu nēsāšana uz rokām mūzikas pavadījumā, kas ātri vien apnika gan sāpošo muguru mocītajām mammām, gan bērniņiem. Arī telpas bija skolas pagrabā, vienmēr oda pēc sviedriem un bonusā vienā no pēdējām reizēm mūsu bērni cītīgi ķēra prusakus, kas laikam jau tā priecājās par mūziku skolā, ka nāca ciemos.
Un labais-K.Hēlas rotaļāšanās nodarības MK bija izcilas, mazā sajūsmā un arī mammas varēja daudz mācīties. Gājām katru nedēļu ar lielu sajūsmu. Vēl arī MK mūzikas nodarbības man ļoti patika, taču tur laikam grupiņa īsti nevarēja salasīties katru reizi.
Pašas ar meitiņu (22.09 būs 2 gadi) plānojam doties uz ritmiku RSP, kas varētu būt interesanta mazajai dancotgribētājai (nodarbības gan paredzētas bērniem no 2,5 gadiem, bet ceram, ka paņems). Vēl arī Vīlandes skoliņā gribam tikt uz Burtiņmācību, jo meitu ļoti interesē lasīšana.

Uzskatu, ka attīstošās nodarbības ir ļoti svarīgas bērniņiem, kuriem nav brāļu/māsu/paziņu bērnu, ar kuriem regulāri tikties un rotaļāties. Nav noslēpums, ka bērni mācās no bērniem un šīs nodarbības ir lieliska iespēja apgūt ko jaunu, ļaujot mammai socializēties un atpūsties, varbūt pat iegūstot jaunus draugus.

mincenee mincenee 04. Sep 2017, 10:57

Manuprāt, attīstošo nodarbību nepieciešamība nav tik viennozīmīgs jautājums. Viss atkarīgs no tā, cik paši vecāki nodarbojas mājās ar bērnu, tāpat, vai mazajiem ir brāļi/māsas vai citi rotaļu biedri.

Es meitu aizvedu uz Yamahas mūzikas skoliņu, kad bija četri mēneši. Man galīgi nepiesaistīja, jo bija toreiz iepazīšanās nodarbība ar bērniem, kuri jau staigā, kamēr mans bērns tik velties prata. Tā nu negājām. Tagad septembrī mēģināsim vēlreiz. Varbūt mans viedoklis mainīsies. Bet vispār esmu ar muzikālo izglītību, tādēļ toreiz biju pagalam vīlusies par redzēto, nesakrita ar manām domām, ko tur varētu ieraudzīt. Bet nu mājās dziedu dziesmiņas un arī youtube lieku dziesmj as. Viņai patīk, uzreiz danco, plaukšķina un priecājas.

Mēs Rīgas veselības centrā Ķengaragā ejam uz peldināšanu baseinā. Es ar meitu ūdenī kopā ar vēl citām mammām un bēbjiem, bet fizioterapeits rāda priekšā vingrinājumus. Meitai ļoti patīk, spiedz no sajūsmas un aktīvi pati pļuņčājas. Mēs arī reiz šeit rakstījām konkursiņā par šo. Sākam no apmēram septiņu mēnešu vecuma iet. Tagad ejam par maksu - viena reize 8.30eiro. Pēc gada vecuma 9 eiro.

Tā kā man piesaista Montesori pieeja pedagoģijā, tad ļoti vēlos aizvest meitiņu kādreiz uz Montesori centru Barona ielā. Šķiet, ka viena reize maksā 10 eiro. Nodarbības dažāda vecuma bērniem https://montessoriattistibascentrs.lv.

lauvinja lauvinja 04. Sep 2017, 10:53

Ja vien iespējams jebkurā vecumā peldēšanas nodarbības ir superīgas - trenē imunitāti (!!!) un iemāca bērnam nebaidīties no ūdens (dažreiz mazliet pat par daudz 😃), vēlāk iemācās peldēt. Vienu bērnu vedu peldēt jau no zīdaiņa vecuma, otru no 4 g.v. - abi nu jau skolnieki, peld ļoti labi. Zīdaiņu un mazo bērnu vecumā vedu savus uz Valeo, bet nav ne jausmas vai tur vēl kas notiek. TUr nodarbības vadīja superīga fizioterapeite. Vēlāk no 5 g.v. pļavnieku ģimnāzijas peldbaseinā pie treneres Agneses.

Valodas un ne tikai apmācībai angļu valodā var noderēt Mazais Einšteins (Little Einstein, bet spāņu valodā Dora).

2-3-4 gadu vecumā uzskatu, ka bērnam ir nepieciešama vispārējā fiziskā sagatavotības treniņš, kas ir daudz būtiskāks kā iemaņas futbolā vai kādā citā specifiskā sporta veidā. Šajā ziņā man ļoti patīk Latvija volejbola skolas attieksme, ka līdz skolas vecumam ir tikai vispārējās sagatavošanas treniņi un tikai pēc tam papildus nāk arī speciālie elementi.