Daudzbērnu ģimenēm domātās atlaides no 2017. gada saņems arī tie, kuri par atvasēm nerūpējas

Daudzbērnu ģimenēm domātās atlaides no 2017. gada saņems arī tie, kuri par atvasēm nerūpējas

05. Dec 2016, 08:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nodokļa atvieglojums “sliktajiem” vecākiem – transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa 50% atlaide. Minētais atvieglojums līdz šim bija paredzēts tikai tiem daudzbērnu vecākiem, kuri tiešām apgādā savus bērnus. Turpmāk atlaidi saņems arī tie, kuri tikai formāli skaitās trīs un vairāk bērnu vecāki.

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa 50% atlaide līdz šim bija domāta daudzbērnu ģimenes vecākiem, bet tikai tiem, kuriem bērni ir apgādībā, apstiprina Valsts ieņēmumu dienesta eksperte.

No nākamā gada minētā likuma norma tiek mainīta. Atlaidi varēs oficiāli saņemt arī tie, kuri par saviem bērniem nerūpējas.

Vecākus, kuri nerūpējas par saviem bērniem un nemaksā uzturlīdzekļus, ir iespējas sasniegt citādos veidos, norāda speciālisti.

Šajā reizē Valsts ieņēmumu dienesta un daudzbērnu ģimeņu pārstāvju viedokļi sakrīt. Latvijā ir aptuveni 20 000 daudzbērnu ģimeņu un atsevišķu vecāku dēļ, kuri par bērniem neizrāda interesi, nevajadzētu ietekmēt pārējo ģimeņu iespējas saņemt atvieglojumus, norāda demogrāfs.

Ilmārs Mežs, demogrāfs

Daži slikti piemēri, kas tie tēvi vai mātes, kas neapgādā savus bērnus un tik un tā saņems šo atlaidi, nu nedrīkst būt par pamatu, ka tagad visiem nogriežam un tad tās 10 ģimenes strostējam.

Tāpat no nākamā gada likumā, kur ir runa par transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa atlaidi, ir veiktas vēl vairākas izmaiņas. Vārds laulātie tiek nomainīts ar vārdu ģimenes locekļi.

Tas nozīmē, ka atvieglojumu varēs saņemt arī tās daudzbērnu ģimenes, kurās vecāki nav precēti. Vēl arī izņemts vārs nepilngadīgie bērni, jo tiek paplašināta daudzbērnu ģimenes definīcija. Uz atvieglojumiem varēs pretendēt arī tās ģimenes, kurās kāds vai kādi no trīs vai vairāk bērniem būs studenti vecumā līdz 24 gadiem.

Skaties.lv/LNT video ŠEIT>>

Māmiņu Klubs

Ilvija82 Ilvija82 05. Dec 2016, 09:54

Forši! Brauks vecāki katrs ar savu auto, brauks pilngadīgie bērni katrs ar savu auto.....vnk super!

lauvinja lauvinja 05. Dec 2016, 09:40 mamma27

Pēc likuma sanāk, ka atlaide pienākas abiem.

lauvinja lauvinja 05. Dec 2016, 09:39

Likuma redakcijā, kas stājas spēkā no 1.1.2017. nekas nav teikts par to, ka būs atlaides par bērniem līdz 24 g.v. ....

"Persona, kurai pašai vai kopā ar laulāto vai kuras laulātajam apgādībā ir trīs nepilngadīgi bērni vai vairāk, par vienu no tās īpašumā, turējumā vai valdījumā reģistrētu transportlīdzekli maksā transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli par attiecīgo kalendāra gadu 50 procentu apmērā"

mamma27 mamma27 05. Dec 2016, 09:20

Te nu es nesaprotu! Piemēram var jau būt ,ka vienam no vecākiem bērni ir apgādībā ,bet otram nav! Tas ir uz papīra,bet dzīvē jau viņi rūpējas.Iespējams viņiem ir cita ģimene. Vienīgi jautājums,vai atlaide pienākas arī tad ,ja ģimenē ir divi auto- vīrietim un sievietei ,neatkarīgi vai viņi ir kopā vai nē,bet bērni ir kopēji!!!