DARI PATS. Rotaļlietas ar pievienoto vērtību

DARI PATS. Rotaļlietas ar pievienoto vērtību

11. Oct 2017, 22:12 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

 

     Šobrīd ne tikai par modes lietu vai tendenci ir kļuvusi DIY (do it yourself) rotaļlietu kustība. Tā ir kļuvusi par nepieciešamību. Speciālisti atkal un atkal mums atgādina, cik ļoti svarīgs ir ar bērnu kopā pavadītais laiks. Un mēs taču saprotam, ka nerunājam par  kopīgu TV skatīšanos.

     Iesaistot mazuli kopīgās aktivitātes, viņa interese par rotaļlietām, ko pagatavosiet kopā būs krietni lielāka par tām, kas iegādātas veikalā. Bērns ļoti novērtē vecāku iesaisti un nepaies ne mirklis, līdz pamanīsiet, ka kādu laiku neesat bijuši veikalā iegādāties jaunas rotaļlietas, jo Jums pilnīgi pietiek ar tām, ko esat pagatavojuši paši.

     Nereti ir tā, ka vecākiem vienkārši trūkst iedvesmas un nodarbes, kas varētu būt interesantas bērniem, tādas nešķiet pašiem. Tad – ieskaties, kādas aktivitātes tumšajos un aukstajos rudens vakaros piedāvājam izmēģināt kopā ar bērnu.

Emociju un seju grāmata 

Ļaujieties radošajam garam un kopā ar bērnu izveidojiet grāmatu, kas veiks ne tikai izklaidējošu, bet arī izglītojošu funkciju. Ar šādas grāmatas palīdzību Jūs noteikti, ne tikai kvalitatīvi pavadīsiet laiku kopā ar bērnu, bet iemācīsiet viņam arī dažādas emocijas, varēsiet ilustratīvi pastāstīt, ka cilvēki ir dažādi –ar gariem deguniem, īsiem deguniem, vasaras raibumiem, priecīgām un bēdīgām sejām. Vēlāk bērnam, ja tas jūtas slikti vai nespēj Jums izskaidrot savas emocijas – palūdziet un iedrošiniet, lai viņš ar grāmatiņā izveidotajām emocijām parāda to kā jūtas.

20171011124440-33013.jpg

Nepieciešamais:

  • Kartons – daudzums atkarīgs no tā, cik biezu grāmatiņu vēlaties izveidot
  • Trīs lieli metāla riņķi – ja tādus nav iespēja atrast, noteikti var izmantot kādu lielo dokumentu mapi no mammas vai tēta krājumiem
  • Caurumduris – lai grāmatiņas lappusēs izveidotu caurumus
  • Marķieri, zīmuļi, flomāsteri
  • Šķēres
  • Acu uzlīmes (ja tādu nav, dažādas actiņas varat sazīmēt arī paši)

Pagatavošana:  Kartona lapas sagriežam vienāda izmēra taisnstūros, un sadalām trīs vienādās daļās. Viena no daļām būs acis, otra daļa, deguns, trešā – mute. Ļaujieties radošumam, gatavošanas laikā runājiet un stāstiet bērnam par emocijām, ko zīmējat, krāsām ko attēlojat, jautājiet, ko viņš vēl gribētu attēlot, ļaujiet arī viņam darboties.

Mazo pirkstiņu zooloģiskais dārzs

Dzīvnieku tēma ir aktuāla jebkurā vecuma posmā, tāpēc vēl vairāk iegūsiet, ja kopā ar bērnu iepazīsiet dzīvnieku pasauli, tos izveidojot paši. Arī šeit – iztēlei nav robežu. Gatavojiet zebras, žirafes un ziloņus vai izgatavojiet dzīvnieciņus, kas sastopami mūsu laukos – cūkas, aitas, govis, zirgus, kazas u.c. Būtiskākais šajā kopdarbā ir tas, ka zvēriņi pēc izgatavošanas nenoguls plauktā pie citiem bērna zīmējumiem, bet tiks izmantoti turpmākās aktivitātēs. Spēlējiet lomu spēles – pagatavojiet dzīvnieku mammas un tētus, mazuļus, atainojiet ar dzīvniekiem savu ģimeni, izspēlējiet ikdienišķas situācijas, palīdziet bērnam caur šādām spēlēm izprast dažādos procesus un lietu kārtību ikdienā.

20171011114602-17570.jpg

Nepieciešamais:

  • Ciets kartons – daudzums atkarīgs no vēlamā dzīvnieku skaita
  • Krāsas – droši var izmantot jebkādas krāsas, kas atrodamas mājās
  • Krāsainais papīrs
  • Dažādi diedziņi, dzija -  var izmantot arī lupatiņas
  • Šķēres
  • PVA līme (bērnam noteikti ērtāks būs līmes zīmulis)
  • Čakli pirkstiņi

Pagatavošana – šajā uzdevumā pats galvenais ir izveidot sarakstu ar dzīvnieciņiem, ko vēlaties pagatavot. Cik lieli vai mazi, resni vai tievi – varat izvēlēties paši.

Uz kartona izveidojiet kontūras – varat veidot tās atsevišķi dzīvnieciņa rumpim un kaklam ar galvu, varat veidot kā vienu veselu. Galvenais – paredzēt vietu dzīvnieciņa punča apakšā četriem caurumiem, kuros ievietotie pirksti kļūst par dzīvnieciņu kājām.

Izsalkušais aligators

     Burtu mācīšanās, vēlāk arī lasītprasme, ir aktuāla ikvienam mazulim jau sākot apgūt pirmās zilbes un katrs jauns pateikts vārds noteikti iepriecina vecākus un liek tiem kļūt lepniem no prieka. Kāds ir veids kā palīdzēt bērnam saprast burtus, salikt tos kopā, lai izveidotos vārdus? Var izmantot dažādus veidus – grāmatiņas, kartiņas, zilbju kartiņas, bet šis burtus, vārdus ēdošais aligators, ko pagatavosiet kopā, noteikti bērna piesaistīšanu mācīšanās procesam padarīs krietni vieglāku.  

  Sākumā izveidojiet burtus, vēlāk, kad burti apgūti, aligatoru varat sākt barot ar vārdiņiem, veidojot teikumus.  Pavisam mazākiem bērniņiem var pagatavot aligatoru, kurš ēd dārzeņus, augļus (to attēlus līmējot un attēlot uz aligatora barības klucīšiem, aplīšiem)

20171011124623-80038.jpg20171011124635-23682.jpg

Nepieciešamais:

  •       Kastīte, kuras vāciņam viena puse atverama
  •       Krāsa
  •       Otas
  •       Korķīši, kartona aplīši, mazi koka klucīši (materiāli, uz kuriem līmēt burtiņus, attēlus)
  •       Šķēres
  •       Līme (nepieciešama gan PVA, gan karstā līme)
  •       Balts kartons vai kāds biezāks materiāls aligatora zobu pagatavošanai

 

Pagatavošana – Kastīti, kas kļūs par aligatoru nokrāsojam zaļā krāsā, izgriežam zobiņus, kurus uzlīmējam mutes iekšpusē gar augšējo un apakšējo malu. (mute ir kastītes daļa, kas veras vaļā). Pielimejam acis – ja nav gatavas uzlīmes, droši tās zīmējam paši. Aligatoram varat pagatavot arī kājas un asti, izgriežot tās no papīra un pielīmējot.

Uz korķīšiem salīmējiet burtiņu attēlus, uzrakstiet vārdus, dārzeņu un augļu simbolus. Daudzum – neierobežots. Nu tā, lai aligatoram vēderā pietiek vietas!

Ka pabarot aligatoru? – Pastāstiet bērnam, ka aligators ir izsalcis un vēlas, lai viņu pabaro, piemēram ar vārdiņu M-A-M-M-M-A. Bērniņš meklē pareizos burtiņus un dod aligatoram.

Dzimtas koks

Reizi pa reizei mēs iedomājamies, ka ir nepieciešams sev atgādināt, gan bērnam pastāstīt par to, kas mēs esam, no kurienes esam nākuši un kas ir tie cilveki, kas mūs ir izveidojuši par to, kas esam. Gribam iemācīt un paskaidrot, ka sir omīte, ka sir krustmāte, ka sir māsīcas un brālēni.. Sevišķi aktuāli bērns par šo sāk interesēties pēc divu gadu vecuma, kad sāk izprast savu būtību, sevi kā kādas lielākas savienības sastāvdaļu, sāk izprast piederību ģimenei un cilvēkiem, kas apkārt.

Dzimtas koks veidots kopā ar bērnu var kļūt par brīnišķīgu interjera priekšmetu pašu mājās, tāpat – tādu pagatavojot, ierāmējot varat dāvināt saviem mīļajiem (omītēm, opīšiem, radiem, kas dzīvo kaut kur tālāk un, kuri satiekami reti)

 20171011115634-14975.jpg

Nepieciešamais:

  • A3 formāta lapa
  • Zīmuļi, krāsas koka zīmēšanai
  • Zīmogu krāsu spilventiņu (pilnīgi droši var izmnatot arī guaša vai ūdenskrāsas)
  • Kāda mīļa saruna pie tējas tases ar omīti, kas pastāsta par visiem radiem, kas varbūt piemirsti
  • Nedaudz pacietības
Foto un vairāk idejas meklē -----> 

Skaties Māmiņu kluba raidījumu šo svētdien, kanālā TV3, plkst.8:55 un uzzini, kādas rotaļlietas vēl vari pagatavot kopā ar savu mazuli.

Aicinām arī Tevi piedalīties BLOGU KONKURSĀ   -----> parādi, kā Tu izgatavo rotaļlietas savam mazulim