Dalāmies ar rotaļlietām un infekcijām?!

Dalāmies ar rotaļlietām un infekcijām?!

15. Jun 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērni bieži vien ar savām rotaļlietām ļauj spēlēties draugiem un kopīgas mantas ir arī visiem bērnudārza grupiņas audzēkņiem. Kādi ir galvenie riski, tātad, infekcijas, ko tavs bērns var iegūt, daloties ar rotaļlietām, skaidro Māmiņu Kluba eksperte, pediatre Vizma Meikšāne.

Visas infekcijas no viena bērna otram tiek nodotas gaisa pilienu ceļā. Tas nozīmē – vai nu ar elpu vai arī ar siekalām, kas atstātas uz rotaļlietām, vai arī izdalās runāšanas laikā.

Visbiežāk ar rotaļlietām tālāk tiek nodoti dažādas izcelsmes vīrusi. „Viens no banālākajiem, ko bērnam šādi iespējams iegūt, ir iesnas. Tāpat arī dažādi kakla vīrusi, piemēram, laringīts vai angīna,” uzskaita pediatre. Tātad šie vīrusi izplatās elpojot. Vispirms bērns to izelpo gaisā un tad vīruss pieķeras rotaļlietai.

Vēl ar rotaļlietām var tikt pārnēsāti arī dažādi zarnu vīrusi. Visbīstamākais no tiem ir rota vīruss, tomēr ir arī ļoti daudzi citi, kuri, kā atzīst ārste, ne vienmēr tiek identificēti.

Izplatīts, ar rotaļlietām nodots iekaisums, ir arī konjunktivīts, kas bieži vien ir saistīts ar kādu citu saslimšanu. Tas ir mikrobs, kas izraisa acs iekaisumu un arī tas var tikt nodots otram bērnam ar rotaļlietu starpniecību, tātad – pastarpināti. No bērna rociņām tas nonāk uz mantām un, kad nākošais bērns tās ņem, tas pāriet uz viņa rociņām, kuras pieliekot pie acīm vai sejas, mikrobs tiek nodots tālāk.

Lai gan retāk kā iepriekšminētās, bet arī ādas slimības, piemēram, kašķi, ar rotaļlietām iespējams nodot no viena bērna otram. Savukārt, tādas ādas slimības kā, piemēram, ēdes, otram var nodot tikai tad, ja tās jau izveidojušās kā strutaini iekaisumi.

Jo mazāks ir bērniņš, jo viņa ādas aizsargpretestība ir mazāka. Tātad zīdainīši un bērni līdz trīs gadu vecumam ādas iekaisumu veidošanās riskam ir pakļauti vairāk kā, piemēram, skolas vecuma bērni.  

Kuras rotaļlietas nedrīkst dot citiem

Pediatre Vizma Meikšāne atzīmē, ka rotaļlietām, ar kurām spēlējas vairāki bērni, ir jābūt tādām, kuras var mazgāt bieži, pat katru dienu!

Tā kā mīkstās mantiņas katru dienu izmazgāt nevarēsi un arī uz ķīmisko tīrītavu tās tik bieži nenesīsi, var teikt, ka tās nav iespējams tīrīt un līdz ar to nav lietojamas kā koplietošanas rotaļlietas!

Tātad mīkstās mantas nav vēlams ņemt līdzi, dodoties ciemos pie citiem bērniem, kā arī nav piemērotas bērnudārziem vai bērnu rotaļu stūrīšiem.

Pats svarīgākais, lai rotaļlietas, kuras lieto arī citi bērni, ir viegli mazgājamas un tādas, kurām nelobās krāsa. Tām jābūt viegli mazgājamām ziepjūdenī un pat tad, ja tās mazgā katru dienu, rotaļlietas nedrīkstētu bojāties. Protams, spēļmantām jāatbilst arī visām drošības normām – mantiņām jābūt sertificētām.

Cik bieži mantiņas jāmazgā?

Ja arī citi bērni spēlējas ar tava bērniņa mantām, tās būtu jāmazgā katru vakaru. Savukārt, mājas apstākļos, ja bērniņš ir viens un spēļmantas rokās nav ņēmis neviens cits bērns, nav nepieciešams ievērot pārspīlētu tīrību!

Tad, ja tavam bērnam ir arī māsiņa vai brālītis, vislabākais, ja bērnu mantiņas ir iespējams nodalīt. Tad, ja tas nav iespējams, mantas nav jēgas mazgāt. Visbiežāk ģimenēs tā arī notiek – visi bērni rotaļājas kopā un kopīgi arī slimo.

Kā tu savu bērnu pasargā no dažādu infekciju riskiem, kas tiek pārnēsātas ar rotaļlietām?

Rubrika par bērnu rotaļāšanos - Huggies® Rotaļu zeme"

20170601150209-50046.jpg