Cukurs bērna uzturā. Cik daudz drīkst?

Cukurs bērna uzturā. Cik daudz drīkst?

02. Oct 2014, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bieži vien vecāki sūdzas, ka bērnam ir pārtikas alerģija, bet tai pat laikā neatsaka viņam kārtējo bulciņu vai konfekti Chupa-chups.

Bet zināms taču, ka saldummīļiem ātrāk bojājas zobi, ir lielāks cukura diabēta rašanās risks, kā arī biežāk novērojami kuņģa - zarnu trakta traucējumi. Tāpat, saprotams, augstāks ir arī alerģiju rašanās risks, nozīmīgi  pazeminās apetīte un normāls ēdiens tiek aizvietots ar saldumiem. Jūs, droši vien, esat pamanījuši, cik ļoti pieaudzis ir to bērnu skaits, kam ir paaugstināts svars.

Dabā ir ļoti daudz cukuru, bet atšķirība ir tā, vai cukuri ir dabīgi, vai mākslīgi. Cukurs, kas produktā ir no dabas ir mazāk koncentrēts un, saprotams, mazāk kaitīgs.

Saprotama lieta, ka bez ogļhidrātiem neiztikt, attiecīgi, tas ir pamata enerģijas avots, bet labāk to iegūt no dabīgiem produktiem.

Vienmēr jācenšas atcerēties, ka cukuru bērns iegūst ne tikai no cukurtrauka. Cukurs ir arī maizē un bulciņās, sulās, augļos, dārzeņos, pusfabrikātos, nerunājot nemaz par jogurtiem, medu un žāvētajiem produktiem.

Pievērs uzmanību arī bērnu pārtikai - putrām, cepumiem, buriņēdieniem, kur arī var atrast samērā daudz cukuru.

Jo vēlāk bērns iepazīst saldinātu pārtiku, jo labāk. Līdz gadam - diviem bērniem veidojas pārtikas ieradumi un labāk, lai bērns būtu pieradis pie dabīgu produktu garšām.

Pēc Vispasaules Veselības organizācijas viedokļa cukurs (gan dabīgais, gan mākslīgi pievienotais) nedrīkst pārsniegt 10% ieteicamās diennakts devas. Atceries, ka te ir runa gan par sulām, gan par augļiem, gan dārzeņiem un citiem uztura produktiem, kas satur cukuru.

Piemēram, ja bērnam ir 2-5 gadi un viņš dienā uzņem ap 1000kkcal, tad cukurs nedrīkst dienā būt vairāk kā 25gr patērēts, tīrā veidā tās ir 5 tējkarotes cukura. Vienā sulas paciņā, kas ir 200gr tilpumā, ir aptuveni 20-25gr cukura.

20140924171358-96346.jpg

4-8 gadus vecam bērnam dienā jāuzņem 1200-1400 kkcal un tad dienā uzņemamais cukura daudzums nedrīkst pārsniegt 30-35 gr.

Tāpat arī mūsu iemīļotos piena dzērienus jāaplūko rūpīgi, kā arī biezpiena sieriņus, jo tajos katrā ir apmēram 20gr cukura. 2 biezpiena sieriņi un diennakts cukura norma ir pārsniegta, jo ēsta tiek pa dienu arī maize, augļi un dārzeņi.

20140924172245-84350.jpg

Esiet veseli un atcerieties, ka viss ir labs, kas ir ar mēru!

Māmiņu Klubs

Jerins Jerins 02. Oct 2014, 17:37 lana_19

Ir institūcijas pasaulē, kas šādu attieksmi nosauktu par vardarbību pret bērnu!!! Un tad, kad bērnam jāizrauj bojāti zobi, kad vēlāk ir cukura diabēts un sirds-asinsvadu slimības, tad valsts veselības sistēma vainīga!!!

pandulaacis pandulaacis 02. Oct 2014, 17:27

Bērniem gribas visu to, ko ēd vecāki. Ja tētis nopērk kvasu, bet mamma dzer greipfrūtu sulu ar ledu, būtu stulbi skaidrot, kāpēc mums drīkst, bet viņiem ne. Attiecīgi, lūdzu - dzer savu sulu, kas ir mazāk kaitīga alternatīva. Tā es to biju domājusi.

02. Oct 2014, 17:08

ja runājam par sulām un visiem pārējiem našķiem- bērniem tos gribas, jo vecāki paši sāk pirkt un pieradina pie tā..

pandulaacis pandulaacis 02. Oct 2014, 16:45

Daļā Kinella sulu klāt ir tikai dabīgais cukurs no augļiem - ābolu, ābolu + tēja, multiaugļu un noteikti vēl kādā retāk pieejamā. Banānu un tumšajā ar ogām cukurs ir klāt. Šo esmu izpētījusi, jo dodu meitai šķaidītu Kinellu kā alternatīvu mazajām sulām, jo bērnam jau sulu gribas, nesaprot, kāpēc nedrīkst. Sieriņus neviens neēdam, parastos jogurtus arī reti šī paša iemesla dēļ - iepazinos ar cukura daudzuma pētījumu pašmāju jogurtos. Labāk pašiem kādu vienkāršu keksu vai plātsmaizi uzcept - man uz veselu cepamformu šāds cukura daudzums nesanāk kā šeit uz 1 suliņu ☹ Tagad vakaros zobus tīrām īpaši cītīgi pēc jebkādiem saldumiem, lieliski palīdz "Mašas un lāča" sērija "Sladkaja žizņ", meita saprot, kāpēc tas nepieciešams.

cecii cecii 02. Oct 2014, 14:01

Bet pats traģiskākais, ka mammas dzīvo ilùzijā, ka tas Friso, Kinella un visādi burciņu ēdieni, kas saldināti ar cukuru, ir veselīgi. Retu reizi jau var, bet ikdienā gan nevajadzētu. Un vēl reti kurš lasa info uz iepakojuma. Kad MK deva degustēt saldos sieriņus, neviena mamma (vismaz es nemanīju), nebija pievērsusi uzmanību, ka tie katrs satur ~20g. cukura. Un tie tika doti degustēt pat zīdaiņiem.
Varu tikai pievienoties viedoklim "paštaisīts tomēr ir labāks".

cecii cecii 02. Oct 2014, 09:15

Paldies par informāciju! "Jo vēlāk bērns iepazīst saldinātu pārtiku, jo labāk"... pilnīgi piekrītu, tāpēc diez vai ir laba doma mammām testēt uz saviem zīdaiņiem tās saldās suliņas.
Vēl varu piebilst 1glāzē (250ml) saldā jogurta ir 3-6 tējkarotes cukura. Saldajās Kellogs pārslās 100g ir 3-6 tējk. cukura. 100g. kečupa ir 4 tējk. cukura.