Cik vērtīgas ir olas?

Cik vērtīgas ir olas?

13. Apr 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

20160325173135-67344.jpgOlas Lieldienās jāēd, lai visu gadu varētu dzīvot pārticībā – tā vēsta latviešu tautas ticējums, taču ne bez iemesla. Kā izrādās ola patiesi ir auglības simbols, jo sevī slēpj daudz un dažādas mūsu organismam nepieciešamās vielas.Stāsta uztura speciāliste Inese Siksna.

Kā stāsta uztura speciāliste Inese Siksna, olas būtībā ir tāds brīnumains produkts- ola tiek uzskatīta par 100% bioloģisko olbaltumu, mūsu organisms to olbaltumu saprot, ļoti labi uzņem un tas pilnībā tiek izmantots. "Atšķirības ir starp olas baltumu un dzeltenumu," skaidro uztura speciāliste. "Baltumā ir vairāk tauku un vairāk taukos šķīstošo vitamīnu – E un K, svarīgās Omega3 taukskābes, kuras meklējam zivtiņās, bet tās ir arī olā. Tāpat jāatzīmē, ka atšķiras vitamīnu un Omega 3 daudzums starp vistām, ka sprostā dzīvojušas un tās, kas ganījušās brīvībā. Tāpat arī D vitamīns būs vairāk gan saulītes ietekmē, gan arī Omega3 taukskābju daudzums būs lielāks."

Šīs Liedienas, iespējams, mūsu mazuļiem būs tā īstā svētku diena, kad pirmo reizi tiks nogaršota ola. Ja mazais jau pazīst dārzenīšus, augļus un varbūt arī gaļu, tad olu var droši iekļaut viņa ēdienkartē.

Iepazīstināšanu ar olu vajadzētu sākt, piedāvājot olas dzeltenumu,kas ir vitamīniem bagātāks, salīdzinot ar olu baltumu. Tāpat tiek uzskatīts, ka olu dzeltenums ir mazāk alerģisks nekā olas baltums. "Ja olas dzeltenumu var piedāvāt jau pirmajā dzīves gadā, tad olas kā tādas var sākt ēst pēc gada vecuma," stāsta Inese Siksna.

Olu pagatavošana bērniem

Gatavojot mazulim ola pirmo reizi, noteikti vajadzētu tās pasniegt vārītā veidā, uzvārot olas 100 grādu temperatūrā, kas nodrošinās, ka ola tiek pienācīgi pagatavota un nav kaitīgo mikroorganismu, ar ko varētu inficēties.Uztura speciāliste zina stāstīt,ka cepta ola bērniem nemaz negaršotu. "Arī jēlas olas mēs saviem mazuļiem nepiedāvājam tieši šo nevēlamo mikro organismu dēļ, turklāt no jēlas olas olbaltumvielas mūsu organismā uzsūcas sliktāk, nekā no vārītas olas," papildina eksperte. "Vārītas olas olbaltumvielas organisms saprot 98%, tad no jēlas olas tie vairs ir 50%, būtībā tiek zaudēta diezgan liela uzturvērtība."

Pietiek, ja bērnam olu pasniedz reizi nedēļā, bet, ja bērnam olas ļoti garšo, nekas nenotiks, ja tās būs arī 2-4 reizes nedēļā. Tomēr uztura speciāliste atgādina, ka jāskatās visa ēdienkarte kopskatā,lai nebūtu tā, ka bērns pārtiek tikai no olām un tiek aizmirstas citas būtiskas uzturvielas.

Protams, arī mums – pieaugušajiem, vēlams olas lietot savā uzturā. Ieteicamais daudzums būtu pa oliņai vai divām divas līdz četras reizes nedēļā.

Ja bērnam ir alerģija pret olām, tad visbiežāk alerģija izpaudīsies kā caureja, izsitumi, elpas trūkums, tāpēc vienmēr kā ikviens piebarojums jāsāk ar mazumiņu.Ja mūsu mazulim no olām neparādās alerģiska reakcija, ar laiku varam viņam piedāvāt arvien interesantākus olu ēdienus, piemēram, olu salātus.

Cik olu ēst Lieldienās? 

"Jā, uz šiem svētkiem parasti var atļauties ēst olas vairāk, bet svarīgi, lai pārējās reizēs nedominētu olbaltumvielu produkti," uzsver uztura speciāliste. "Tā kā olas ir bagātas ar olbaltumvielām, mēs varam daudz mazāk ēst biezpienu, pienu un kefīru un varam gaļu samazināt pilnīgi droši, ēdot vairāk dārzeņus, augļus, zaļumus."

Māmiņu Klubs

Pastāsti, kādā veidā pasniegtas olas garšo Tavam mazulim?