Bronhiālā astma

Bronhiālā astma

26. Jun 2017, 11:12 DaceT DaceT

Sveikas mammas.

Pirmkārt, vēlos pastāstīt, kā vispār līdz šādai "diagnozei"  esam nonākuši. Kad mazajam palika kādi 4 mēneši, vinš sāka slimot. Un kā likums, vienmēr viss beidzas ar nereālu klepu, kas izraisa vemšanu un pie tā visa nāk klāt apgrūtināta elpošana, temperatūra. No 4 mēnešu vecuma tā arī cīnamies, sākumā skraidījām uz slimnīcu taisīt inhalācijas, tad apnika katru mēnesi, nedēļas garumā, dienā pa 3 reizēm skriet uz slimnīcu, inhalatoru nopirkām paši. Kad mazajam palika 8 mēneši, mūs nosūtīja pie alergologa, viņa bērnu izklausījās, bet tā kā viņš bija vēl pārāk maziņš ne uz kādām papildus analīzēm vai citiem izmeklējumiem nesūtīja. Uzrakstīja cedeli, ka mums ir bronhiālā astma un viss. Kopš tā laika mums dod Ventolinu un pulmicortu bez maksas. Bet ar to jau nekas nav līdzēts. 

 

Bērnam tagad būs trīs gadi, bet tiko dabū kaut mazāko saaukstēšanos viss pāriet uz plaušām un beidzas ar bronhītu vai plaušu karsoni. Katru reizi rentgeni, antibiotikas. 

 

Vēlējos, lai mammas, kuru bērņukiem arī diagnosticēta bronhiālā astma, padalās savā pieredzē. Kā ar to sadzīvojat? Kādas zāles lietojat? Ko saka ārsti?Būšu pateicīga par Jūsu pieredzes stāstiem :)

Kurkuleens :) Kurkuleens :) 27. Jun 2017, 16:52

Manam puikam astmu atklāja ap 2 gadu vecumu,arī uzstādīja diagnozi - bronhiālā astma.Mūsu gadījumā tā iet pa gēnu līniju,gan no manas puses,gan no vīra.Pati ar hronisku nātreni staigāju,kas protams ir astmas iniciators.Bet iemesli var būt daudz un dažādi.3 gadus ar to sadzīvojām.Kad palika 5 gadi,viss pārgāja.2016.gada rudenī pēc analīzēm uzstādīja diagnozi jaukta tipa astma,kad palika tie 5 gadi.Tie bija 3 smagi gadi - slimnīcas,ļoti biežas smagas slimošanas,bērns 3 dienas dārziņā,2 ned mājās,bija pārs reizes pa slimnīcu,jo nepalīdzēja Ventolin + Flixotide.Bērns tiešām smaka,vēlāk iemācījos kontrolēt.Pirmajā stundā Ventolin 2x pa 10 pūtieniem ik pa 20min,pēc tam ik pa 4h Ventolin 2x pa 10 pūtieniem.3xdienā Flixotide.Tā bij pirmās 3 dienas,kamēr tā lēkme,pēc tam jau 2x dienā Ventolin + Flixotide.Degunam Nasonex vai speciālas aptiekā sataisītas zālītes(vienīgās,kas palīdzēja,neatceros nosukumu),un alerģijas zāles bij jādzer Zyrtec vai Fenkarol.Un protams,tējas - kumelīšu,liepziedu,aveņu kātu,mežrozīšu 😀

Cielavinna Cielavinna 26. Jun 2017, 11:53

Mums mazajam tas sākās aptuveni no 1,5 gada. Īpašas analīzes ar netaisīja. Zāles dzeram tās pašas, bet nu mazajam lēkmes laikā Pulmicorts ir vienīgais kas palīdz, pie tā, ka to pērkam par pilnu samaksu un viņš nav no lētā gala, bet to ko valsts apmaksā Ventolinu un Flixotidu nekādas jēgas no tā nav.

Tad kad mazais paaugsies iesaku viņu fiziski nodarbināt, jo mums daktere teica, ka asmātiķiem sports nāk par labu un tā arī ir, jo kā mazais sāka spēlēt futbolu var teikt lēkmes ir ar vien retāk.

Arī mums no parasta klepus dikti ātri viss aiziet uz bronhiem un plaušām, tapēc mēs jau uzreiz dodam pie klepus paša sākuma gan sīrupus, C vitamīnu, tējas, lai neielaistu dziļāk, bet ja jūtam ka nav labi uzreiz dodam elpot Pulmicortu.

Pa šo visu laiku tas ir 5 gadi, mazajam ir ņemtas tik asins analīzes, kas uzrāda augstu IGE, kas pie astmas var būt, jo astma bieži ir uz alerģijas fona. Pie alergaloga veiktas parastās alerģijas analīzes un uz pārtkas produktiem. Neko neatrada un pateica, ka tā var gadīties, kad nevar atrast uz ko ir alerģija.