Brīvdienas "Valguma Pasaulē"

Brīvdienas "Valguma Pasaulē"

18. Jul 2018, 11:21 PirmoreizMamma PirmoreizMamma

Sākšu ar to, kas tad ir “Valguma pasaule” Engures novada, Smārdes pagastā..
Kā var lasīt info mājaslapā - tautās laista Baltijā pirmā baskāju taka, kas šogad (nav gan minēts kurā gadā) kļuvusi garāka un interesantāka!Braucam skatīties, kas tad tur ir!

Kāpēc izvelējāmies doties uz baskāju taku?
Jo vasara ir īstais laiks kad pašiem un īpaši bērnam vajadzētu pavadīt laiku maksimāli basām kājām. Dzīvojot Rīgā, es diemžēl neuzdrošinos laukā pastaigas pavadīt ar plikām pēdām, drošības apsvērumu dēļ, tāpēc tās reizes kad ciemojamies laukos, ciemos pie draugiem privātmājās, kas visbiežāk ir tikai nedēļas nogalēs, mēs aizmirstam par apaviem. Mani ļoti priecē, ka gandrīz mēnesi, Eliots jau apmeklē Privāto bernudārziņu, un viņu slēgtajā teritorijā bērniņi pa āru skraida basām kājām un arī iekštelpās, tas mani tiešām sajūsmina un patiesi iepriecina.


Kāpēc bērnam ieteicams staigāt plikām pēdām?
* Pirmkārt, staigāšana basām kājām norūda bērnu, tādējādi tiek nostiprināta viņa vispārējā imunitāte.
* Otrkārt, šāda staigāšana basām kājām nostiprina bērna pēdiņu, veicinot pēdu velvju veidošanos un nostiprināšanos (plakanā pēda ir neizveidojušās pēdas velves).
(Ķirurga J.Upenieka ieteikums)- Upenieks norāda, ka komercnolūkos dažādu jomu speciālisti mēģina vecākiem iestāstīt, ka bērnam līdz trīs gadu vecumam esot jāstaigā slēgta tipa apavos, ar augsto kapi, lai nostiprinātu pēdu, kuras locītavas esot pārāk vaļīgas. Tas ir absolūts mīts, dusmīgi uzsver ķirurgs, kurš pie katras iespējas mēģina pārliecināt vecākus tieši par pretējo – bērnam iespējami daudz jāstaigā basām kājām. Jā, arī ziemā, ja mājās apstākļi to ļauj.

Labi, stāsts taču ir par pavisam ko citu, taču , pēc maniem uzskatiem, un izlasot Upenieka rakstu, izlēmu- kur tad vēl manam bērnam būs iespēja skriet pa zāli, grubuļiem, čiekuriem, jūras smiltīm, oļiem utt,ja ne baskāju takā!


Pastaigā līdzi aicinājām draugus un mūsu mazo ziķeri(1.8gv)
Pirms paša apmeklējuma nebiju īsti pārliecināta vai viņam patiks tik ļoti staigāt ar plikām pēdām pa dažādām virsmām! Nav jau tā, ka jāskrien tikai pa mīkstu zālīti, mūs sagaida arī daudz “nepatīkamākas” virsmas pēdu masāžai..
Liels mans pārsteigums bija, ka man bērns visas pastaigas laiku ne reizi neprasijās rokās, to tiešām nebiju ieplānojusi! Viņš ar azartu, izbrīnu un lielu ieinteresentību izbaudīja katru piedāvāto pastaigas takas celiņu. Meloju- dubļu kastes!! Tās bija vienīgās, kurām viņš meta līkumu, tur, nu nepakam neparakstījās iekāpt, taču, pa akmeņiem, stikliem, upīti, barjerām un visu ko citu piedāvā šī lieliskā atpūtas vieta, viņš izskrēja ar prieku un pats savām pēdiņām! Valguma pasaule piedāvā arī mājiņu, kur ir atrodams un pamēģināms arī izslavētais Pranamat ECO paklājiņš- gan uz krēsla, lai izgulētos, gan pēdu formā apkārt nelielam galdiņam ko apiet ar pēdām, šo, arī protams izmēģināja- pirmās sajūtas nebija īpaši patīkamas, netīšām uzkāpa, bija lielas acis un nesaprašana mūsu virzienā , taču, pēc brīža jau turpinaja skraidīt visu pētot, un pat nepamanot ka pārskrejis durstošajām pēdiņām pāri!
Mans rezumē pēc šī parka apmeklējuma ar šāda vecuma bērnu?!
Lieliski, lai neteiktu vairāk! Esmu ļoti priecīga ka Eliotam patika šāda mūsu avantūra, jo teikšu godīgi, arī pieaugušā pēdām ne visu izstaigāt bija viegli, un “nesāpīgi”, nebiju sagatavojusies ka bērnam varētu TĪĪĪĪĪK ļoti patiks ka visu patstāvīgi gribēs izskriet savām kājiņām.

Dažas bildes kā mums gāja, jo īpaši laiks nebija fotogrāfēt un iemūžināt, jo mazais pētnieks ir tik ātrs un nepacietīgs par visu apkārt:

20180718111954-49271.jpg

20180718112020-39895.jpg

20180718112052-69975.jpg

Cena- piedāvājums ir dažāds, gan papildus paņemt pastaigu goda laukumā, gan baskāju tikai papildus pievienot pēdu rituālu!
Šoreiz mēs izvelējāmies tikai teju 3km garo baskāju takas apmeklējumu, pieaugušajiem cena ir 5€, bērniem līdz 2gv bez maksas, skolēniem vien 3€.

Mēs noteikti rekomendējam šo pastaigu taku un sakām- Mīļie vecāki! Ļaujiet bērna pēdai attīstīties un laidiet mazos skriet basām kājiņām, arī paši!