Bērna drošība mājās: VIDEOfilmiņas

Bērna drošība mājās: VIDEOfilmiņas

16. Oct 2017, 10:45 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

 

“Aizvadītajā diennaktī septiņu mēnešu vecs zīdainis norijis podziņbateriju" – šāds virsraksts atkal kā viens no galvenajiem lielākajos ziņu portālos Latvijā. 

Slimību profilakses un kontroles centrs sadarbībā ar Veselības ministriju aicina pievērst pastiprināti uzmanību bērnu drošībai un traumatismam. Galvenais traumu iemesls bērniem ir nedroša vide mājās, nepietiekama bērnu uzraudzība, kā arī vecāku zināšanu trūkums par traumu gūšanas riskiem un iespējām savu bērnu pasargāt.

Vērsiet uzmanību - apskatiet vidoeo un pārbaudiet - vai Jūsu mājās ir mazulim un bērnam droši! Jo mēs nekad nevaram zināt, kad var notikt nelaime. Un labāk to nesagaidīt!

Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra 2016.gada statistikas dati, bērni vecumā līdz pieciem gadiem 77% gadījumu traumas gūst tieši mājās – dzīvojamā zonā, guļamistabā, virtuvē vai dārzā. Galvenais traumu iemesls bērniem ir nedroša vide mājās, nepietiekama bērnu uzraudzība, kā arī vecāku zināšanu trūkums par traumu gūšanas riskiem un iespējām savu bērnu pasargāt.

Katrs rīts un vakars ģimenē sākas ar rīta duši, zobu tīrīšānu, roku un mutes mazgāšanu. Kamēr vien bērns ir kopā ar Jums vannasistabā, bet vai tad, kad viņš tur nokļūst viens pats - nav iespēja, ka viņam būs pieejams kāds mazgāšanas līdzeklis, veļas mazgāšanas kapsulas vai vēl, kas tāds, kas viņam noteikti nav vajadzīgs.

 

Ikdienas rutīnā mēs nereti aizmirstam, ka virtuve ir tā vieta, kurā mēs mācam bērniem cept pirmās piparkūkas un sagriezt dārzeņus pusdienām. Bet arī tad, kad mēs neesam klāt, bērnam virtuve ir viena no interesantākajām vietām, kur papētīt - kādus dārgumus, tad mamma un tētis glabā skapīšos. Kur novietojam produktus, kur stāv galda piederumi. Sadzīves ķīmija, naži, atkritumu konteineris un vēl un vēl un vēl. 

Vieta mājās, kurā tiek pavadīts visvairāk kopīgā laika, noteikti ir viesistaba. Bet arī tajā - bīstamību bērnam ir gana daudz. Tāpēc, lai izvairītos no tām - atceris, ka ir lietas, kurām ir nepieciešams papildus nodrošinājums - mēs reizēm pat nenojaušam ar kādu spēku un enerģiju mazais var mēģināt palūkoties, kas atrodas aiz kāda skapīša vai televizora.

Diena gara, vienmēr pienāk vakars, kad visi ir saguruši un laiks doties pie miera. Lai cik mīksta un droša ir gulta, kurā dodamies gulēt paši vai liekam gulēt mazulīti - arī guļamistabā mazais, pasauli izznāt vēlošais bērns, vienmēr var atrast kaut ko, kam, mēs, pieaugušie, iespējams neesam pievērsuši uzmanību. 

Koridoris ir tā vieta, kurā ik dienas, katrs ģimenes loceklis nokļūst vairākas reizes. Koridorī tiek atstāti apavi, novilktas virsdrēbes, bet reizēm tētis tur atstāj kādu instrumentu kasti, tiek nolikti iepirkuma maisiņi. Vai Tavs koridoris ir bērnam drošs?

Ja ģimene dzīvo privātmājā, tad pilnīgi iespējams blakus mājai ir arī garāža. kura ir paradīze mazam, zinātkāram bērnam. Tik daudz brīnumu un neredzētu lietu, bet tajā pašā laikā - tik daudz bīstamības. Turiet bērnam garāžu nepieejamu vai parūpējieties par to, lai tajā nokļūstot, bērns netiktu pie lietām, kas nav tam piemērotas. 

Lai gan vaaras sezona aiz muguras un lietainaias laiks arvien vairāk laika liek pavadīt mājās, tomēr - tajās saulainajās dienās mēs mēdzam izskriet pagalmā un bērni - vienmēr spēj atrast lietas, kuras mūsu acīm paliek npamanītas. 

“Lielāko daļu no traumām mēs varam novērst paši, un tas nebūt neprasa lielus naudas līdzekļus, kā varbūt varētu domāt. Daudz svarīgāk ir, lai katrā ģimenē tiktu sasniegtas “dzirdīgas ausis”, kas apzināsies potenciālos riskus un gribēs tos novērst, lai nodrošinātu saviem bērniem drošu vidi tur, kur bērni jūtas vispasargātākie, – savās mājās,” stāsta bērnu traumu, ortopēdijas un mugurkaula ķirurgs Jānis Upenieks.

Un kā ar Jums? Vai vide, kurā ik dienas uzturas Jūsu bērns ir droša? Pasargāsim savus bērnus, lai arī viņi nekļūst par daļu no drūmās bērnu traumatisma statisktikas.