Bērnu slimnīcas fonds šogad palīdzējis  57 bērniem, kuriem bijusi nepieciešama medicīniskā palīdzība ārpus Latvijas

Bērnu slimnīcas fonds šogad palīdzējis 57 bērniem, kuriem bijusi nepieciešama medicīniskā palīdzība ārpus Latvijas

28. Jul 2016, 09:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērnu slimnīcas fonds šogad ir palīdzējis 57 bērniem saņemt nepieciešamo medicīnisko palīdzību ārpus Latvijas, šim mērķim izlietojot 65 972, 68 eiro.

Katru gadu VSIA “Bērnu klīniskā universitātes slimnīca” ārstējas aptuveni 100 bērni, kuru veiksmīgai ārstēšanai nepieciešami papildus izmeklējumi, kādus nevar nodrošināt Latvijā, medikamenti, kuri nav valsts apmaksāti, vai arī bērna veselības stāvoklis ir tāds, ka ārstniecība jāturpina ārpus Latvijas.

2016.gadā visbiežāk palīdzība bijusi nepieciešama onkoloģijas pacientiem – 27 bērniem vecumā no 1 gadiņa līdz pat 17 gadiem. Bērniem bijusi nepieciešama gan ārstniecība ārpus Latvijas, gan izmeklējumi un medikamenti, kādus valsts nenodrošina un neapmaksā. Ar aknu saslimšanām palīdzība bijusi nepieciešama 5 bērniem, no kuriem trim bērniem ārpus Latvijas veikta aknu transplantācija. Vēl palīdzība bijusi nepieciešama 2 neonatoloģijas pacientiem, 4 nefroloģijas pacientiem, 2 kardioloģijas pacientiem, 4 diabēta pacientiem, 1 psihiatrijas pacientam, pulmonoloģijas, neiroloģijas un citu profilu pacientiem. Visa sniegtā palīdzība ir bijusi saskaņota ar katra bērna ārstējošo ārstu Bērnu slimnīcā vai arī pamatota ar ārstu konsīlija lēmumu.

Kopumā visu profilu pacientiem – 29 bērniem, visbiežāk bijuši nepieciešami izmeklējumi, kādus nevar veikt Latvijā, bet kuri ir nozīmīgi bērna turpmākās ārstēšanas noteikšanā. Precīzas analīzes un diagnostika būtiski ietekmē ārstniecības rezultātu, tamdēļ, lai bērnu varētu veiksmīgi ārstēt, ir svarīgi veikt papildus izmeklējumus, ja tādi nepieciešami. Tādejādi gan bērna vecāki, gan ārsti var būt pāliecināti par nozīmētās ārstniecības efektivitāti un pozitīvu rezultātu. Arī izmaksu ziņā gandrīz puse izlietoto līdzekļu – 31 785,57 eiro ir bijuši nepieciešami tieši izmeklējumu veikšanai ārpus Latvijas. 15 pacientiem bijuši nepieciešami medikamenti, kādus valsts nekompensē, un to sagādei izlietoti 15 718,96 eiro. 12 pacientiem bijis nepieciešams ārstniecību turpināt ārpus Latvijas, un fonds sedza transporta un uzturēšanās izdevumus bērnam un vienam no vecākiem, kā arī donoram, ja bija nepieciešama aknu transplantācija, kopumā mērķim izlietojot vairāk nekā 10 000 eiro. Ņemot vērā, ka ārstniecība ārpus Latvijas viesbiežāk ir ilglaicīga, atbalsts konkrētajiem bērniem turpināsies arī nākamjos mēnešos. Vairākiem pacientiem veselības stāvoklis ir bijis tik smags un sarežģīts, ka nepieciešami bijuši gan izmeklējumi, gan medikamenti, gan došanās ārstēties ārpus Latvijas.

Bērnu slimnīcas fonds ir nodrošinājis iespēju tiem pacientiem, kuriem būtu jādodas ārstēties ārpus Latvijas, palīdzību saņemt arī tepat Bērnu slimnīcā. Jūnijā otro gadu pēc kārtas Bērnu slimnīcā viesojās prof.Rintala no Helsinku Bērnu slimnīcas, šoreiz līdzi ņemot savu kolēģi, urologu, prof. Taskinenu, lai veiktu 5 pacientiem sarežģītas operācijas un izmeklējumus. Bērnu slimnīcas fonds sedza transporta un uzturēšanās izdevumus, kā arī honorāru par darbu abiem profesoriem, mērķim izlietojot gandrīz 7000 eiro. Ņemot vērā, ka pacientiem ceļš un uzturēšanās ārvalstu klīnikā izmaksā ievērojami vairāk, kā arī sagādā fiziskas un emocionālas grūtības, ārvalstu mediķu viesošanās Latvijā un medicīnisku manipulāciju veikšana Bērnu slimnīcā ir veiksmīgs risinājums. Šādi gan nav iespējams palīdzēt visiem bērniem, kuriem nepieciešama ārstniecība, kādu Latvijā nevar nodrošināt.

Kopējais uzkrājums ārkārtas gadījumiem šobrīd sastāda 173 301,99 EUR. Šie līdzekļi arī turpmāk tiks novirzīti bērniem, kuriem nepieciešama medicīniskā palīdzība ārpus Latvijas, un sabiedrība arī turpmāk tiks informēta par ziedojumu izlietojumu.