Bērnu secība ģimenē – cik tā svarīga?

Bērnu secība ģimenē – cik tā svarīga?

21. Nov 2012, 13:41 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rītdien, 2012. gada 22. novembrī, RSU Psihosomatikas klīnikas Attiecību skolā notiks nodarbība, kuras galvenā tēma būs bērnu secība ģimenē un šīs secības ietekme uz bērna personības veidošanos. Lekcijā „Vecākais bērns, vidējais un pastarītis”, ko no plkst. 18.30 vadīs psihoterapeite dr. Ingrīda Rateniece, skaidros arī to, cik lielā mērā jauna mazuļa ienākšana ģimenē ietekmē tos, kas līdz šim bijuši vienīgie.

Bērna piedzimšana ģimenē vienmēr ir satraukuma pilns laiks. Tomēr katra nākamā bērna ienākšana ģimenē rada jau ar mazāku satraukumu, jo ir pieredze, kas veido pārliecību. Taču brīdī, kad ģimenē ienācis otrais, trešais vai nākamais bērniņš, vecāku uzmanībai ir jāvēršas uz bērnu attiecībām. Ne vienmēr vecāki šim aspektam piešķir vajadzīgo uzmanību, jo šķiet, ka tas ir pats par sevi saprotams, ka ir brāļi un māsas un tiem jāsadzīvo draudzīgi kā jau ģimenē pienākas.

Neviena no šīm pozīcijām – vecākais, vidējais bērns vai pastarītis – nav traģēdija, ja vecāki to izprot un spēj mierīgi, atklāti izrunāt. Attiecību skolas nodarbība palīdzēs saprast, kā pieņemt  bērna jūtas, paliekot kopā šajā izmisumā ar bērnu un, ja tas nepieciešams, kopīgi meklējot risinājumu.

Bērns izjūt greizsirdību, tās ir dabiskas jūtas, kas nav ne labas, ne sliktas. Greizsirdība ir vieglāk izprotama un pārvarama, ja vecāki bērnam to palīdz izdzīvot, droši nosaucot greizsirdību vārdā un paliekot kopā, kamēr tā izsāp.

Turpinot lekciju ciklu par pirmskolas vecuma bērniem, turpmāko nedēļu laikā tiks izrunātas arī tādas tēmas kā Kā veiksmīgi pārdzīvot zaudējumu?, Bērns bieži slimo. Bērna uzvedības problēmas.

Plašāka informācija par Attiecību skolu un iespējām pieteikties: www.psihosomatika.lv, info@psihosomatika.lv, 67625655. 

Psihosomatiskas klīnika atrodas Kapseļu ielā 23, Rīga (Pārdaugava).

Tālrunis: 67625655

E-pasts: info@psihosomatika.lv

www.psihosomatika.lv