Bērnu komunikācija un spēles rotaļu laukumā. Mūsu pieredze.

29. Jun 2015, 10:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Arī mums (un mums ne tapēc, ka es mūsojos, bet tiešām-mums) ir pienācis tas vecums un laiks, kad sākam apmeklēt rotaļu laukumu. Un līdz ar rotaļu laukuma apmeklējumu, dzīvē ienāk sava veida jauns posms mūsu ģimenē. Sākas komunikācija un jebkāda veida saskarsme rotaļu laukumā ar citiem bērniem.

Tad kā mums iet un kādi ir mani novērojumi?

Vasaru iesākām ar aiziešanu uz spēļu laukumu. Tieši rati bija saplīsuši, un nolēmu, ka garās pastaigas, kad meitu ratos stūmu, ir jānomaina ar īsākām pastaigām kopā. Pirmais mērķis bija tuvākais rotaļu laukums. Tajā dienā bija labs laiciņš un līdz ar to arī daudz mammu ar mazuļiem. Gandrīz ikvienam bija līdzi kāda manta-smiltīm, bumba, bērnu ratiņi ar lelli, mašīnas. Neapšaubāmi manam bērnam vajadzēja tās mantas arī "paspēlēt". Un te nu ir jautājums kā man kā mammai(tiesa reizēm naivai, jo tomēr 1. bērniņš) reaģēt-atļaut spēlēties, stāstīt, ka tās ir svešas, un nedrīkst aiztikt? Es izvēlējos vieglāko ceļu, un atļāvu paņemt , piemēram, cita bērna lāpstiņu, kas gulēja smilšu kastē. Mana doma šādai rīcībai bija tāda, ka, pirmkārt, es negribēju, lai mans bērns raud, jo pretējā gadījumā mums tur nav ko darīt, jo tur bija daudz mantu, otrkārt, mēs paši arī dalītos ar savām(tajā dienā nebija paņemtas līdz, bet citreiz ņemam), treškārt, ja kādam ir iebildumi, nav jau grūti atdot atpakaļ vai neņemt. Manam vīram šajā jautājumā ir radikāli pretēja nostāja manam viedoklim, kas ir aptuveni šāds-paņēma, nu kas tur tāds ir. Viņš uzskata, ka kategoriski nedrīkst aiztikt, piemēram, to lāpstiņu, jo tā taču nav tava. Tiesa, kad vīrs viens pieskata bērnu, viņš rotaļu laukumus neapmeklē. Diez kapēc?:D

Nezinu, iespējams mana nostāja nav pareiza. Bet atkal no otras puses-kur ir noteikts kā ir pareizi?

Kāda ir citu bērnu reakcija? Pirmkārt, jau bērni līdz 2 gadiem savas mantas atstāj rotaļu laukumā un reti kad ar tām spēlējas. Mana meita savas mantas aiznes, nespēlējas, bet ņem svešas, jo savas redz neinteresē. To pašu aptuveni esmu novērojusi citiem mazuļiem līdz 2 gadu vecumam. Savukārt lielākiem bērniem ir raksturīga privātīpašnieciska attiekme. Savu nedos, pasarg dievs! Arī bija gadījums, kad vienkārši apstājāmies blakus cita bērna mammai, sīcis (palielāks) momentā metās agresīvi virsū, kliedzot maja mama! Mammai protams "pilnas bikses aiz laimes", ka bērniņš viņu mīl, tomēr es šeit saskatīju lielu fui-mesties virsū svešiem cilvēkiem.

Kopumā man rotaļlaukumi patīk, tikai ar izņēmumu, kad tajos ir minimāls skaits bērnu vai to nav vispār. Mani kā mammu nogurdina tā sava veida komunikācija, tava lāpstiņa, mana utt. Bieži vien ir sava veida konfliktsituācijas it sevišķi ar vecākiem bērniem(un ne jau tapēc, ka mēs viņu mantas ņemtu). Labāk izvēlos pastaigu pa mežu, paku, pļavu vai kādu citu vietu. Mazas paltības spēļu laukums, kurš ir pilns ar bērniem un 100 mantām, kurām labāk tomēr nepieskarties, mums lielākoties beidzas ar asarām, man sabojātu garstāvokli. Diemžēl.

zacc zacc 30. Jun 2015, 08:17

Jā, komunicēt nākas padaudz, ja vēl gadās kāda runīga vecmāmiņa (parasti gan cenšos diži neielaisties sarunās 😀)

zacc zacc 30. Jun 2015, 08:16

Laukumiņā parasti visi noliek mantas smiltīs un spēlējas, kurš ar ko grib. Bieži vien īpašnieks skraida kaut kur citur, nav, kam paprasīt atļauju. Jā, ja īpašnieks nāk un saka "mans", tad priekšroka tā kā īpašniekam, bet parasti jau mammas ierosina, lai ļauj otram paspēlēties.
Neļauju ņemt riteņus, leļļu ratiņus un citus braucamos - tie jau parasti ļoti svarīgi īpašniekam. Bet parastās smilškastes lāpstiņas un mašīnas, bumbas ļauju, protams, neļauju ņemt nost, ja kāds tajā brīdī ar to spēlējas.

29. Jun 2015, 13:02 lauvinja

Man nav problemu.Izklastu savu pieredzi.

29. Jun 2015, 13:01 angeluss

Mums pie majas ir gan ta domajosi,gan tadi,kas nedalas.
.

lauvinja lauvinja 29. Jun 2015, 12:48

Svešas mantas bez atļaujas nav ņemamas, neviens tak neliedz uzjautāt bērna mamai vai pašam bērnam un parotaļāties. Kaut kā no šā problēmas netaisīju. Parasti gan bērnam kokeltīvajā smilšu kastē spēlēties neļāvu viss, jo tur atrast var visu ko, arī to ko bērniem aiztikt nevajadzētu.

īgLa īgLa 29. Jun 2015, 11:13

Pilnīgi piekrītu. Cenšos rotaļlaukumus apmeklēt reti vai arī ar pazīstamām mammām un pazīstamiem mazuļiem,jo tad vismaz var prognozēt kāda būs situācija. Jo manam puikam arī vecums tāds,ka patīk citu mantas,citi bērni. Dzīvoju mazpilsētā, nosacīti daudzdzīvokļu ēkā (8 dzīvokļi),tad risinājums bija tāds,ka uztaisījām paši savu smilšu kasti,kur var izspēlēties no sirds un nevienam netraucējam. Un arī pie omēm ir smilškastes.

29. Jun 2015, 10:55

paku=parku