Bērns pirmo reizi pie zobārsta. Kā tam sagatavoties?

15. Mar 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai gan pie zobārsta reti kurš dodas labprātīgi, rūpes par zobiem gan lieliem, gan maziem  ir ļoti svarīgas. Kopā ar mazo Annu dodamies pirmo reizi pie zobu higiēnista!

Lai vecāki uzzinātu, kā pareizi kopt un tīrīt bērniņa zobus, Premium Medical Zobārstniecības klīnikas zobu higiēniste Evija Mailo-Krēsliņa iesaka pirmo reizi pie zobu higiēnista atnāk, kad bērns sasniedzis gada vecumu. Savukārt turpmāk, no trīs gadu vecuma, bērnam pie zobu higiēnista vajadzētu doties divas reizes gadā.

Kā sagatavot bērnu zobu higiēnista/ zobārsta apmeklējumam?

Zobu higiēniste Evija Mailo-Krēsliņa uzsver, ka galvenais ir pirmajā vizītē radīt pozitīvas emocijas, lai bērnam turpmāk nebūtu bail atgriezties zobārsta krēslā. “Galvenais ir pastāstīt, kur dosimies un kas tiks darīts, lai bērns zinātu, ko sagaidīt. Nekādā gadījumā nedrīkst teikt, ka neko nedarīs un nesāpēs,” norāda Evija Mailo-Krēsliņa. Viņa iesaka bērnam mājās parādīt multfilmas par zobārstiem, kopīgi apskatīties grāmatiņas un ļaut rotaļāties ar  rotaļu zobārsta darba rīkiem, pārbaudot zobiņus rotaļlietām.

Līdz astoņu gadu vecumam, pēc tam, kad bērns pats iztīrījis zobus, ieteicams vecākiem tos pārtīrīt. “Kamēr bērns vēl neprot rakstīt, viņš arī vēl nesajūt, kur ir tālākais zobiņš, kam jāpieskaras, tāpēc tīrīšana nesanāk tik kvalitatīva,” stāsta zobu higiēniste Evija Mailo-Krēsliņa.