Bērns negrib palikt viens: kā rīkoties?

Bērns negrib palikt viens: kā rīkoties?

22. Jul 2017, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā rīkoties, ja mazulis nevēlas palikt viens un šķiršanās reizēs rodas histērijas? Konsultē psiholoģe Diāna Zande. 

Atbildot uz šo jautājumu, māmiņai vispirms jāuzdod pašai sev jautājums: "Vai es esmu mierīga, dodoties prom no mājām?" Ja uz šo jautājumu māmiņa var atbildēt ar pārliecinošu "JĀ", tad jādodas pie nākamā soļa. Noteikti bērns būtu jāatstāj pie cilvēka, ar kuru bērns kopā jūtas labi un par kuru pati māmiņa ir pārliecināta: "Mans bērns izturēs šo atšķirtības laiku."

Jā, tas vairs nav nekāds noslēpums- bērna sajūtas ir tiešā veidā atkarīgas no mammas izjūtām.

Noteikti var teikt, ka dažādos bērna attīstības posmos šī šķiršanās un vienatnes sajūta būs atšķirīga. Ap gada vecumu ir pavisam normāli, ja mazais kreņķējas, kad mamma nav blakus- mazais taču grib iepazīt pasauli KOPĀ ar māmiņu!

Viens no ieteikumiem, ko nedarīt NEVIENĀ vecumā- neuzsākt riņķa danci un neatgriezties atkal un atkal mājās, it kā lai nomierinātu bērnu. Rezultātā bērns sakreņķējas vēl vairāk un "uzvelkas" arī mamma. Šādos raudāšanas brīžos visbiežāk ir tā, ka, mammai aizejot, arī bērns nomierinās. Bet ja šis atvadu brīdis tiek stiepts un stiepts garumā, sāpes mazuļa sirsniņā palielinās.

Nobučo mazo un pasaki: "Es Tevi mīlu! Es būšu atpakaļ tikos un tikos!" Un tad dodies prom.

Kad mamma pasaka bērnam, cikos būs atpakaļ, viņa it kā arī sevi nomierina.

Augot bērnam lielākam, jāspēcina bērnā sajūta, ka viņš var palikt arī viens pats, tādējādi ierādot dažādus rituālus, kā notiks šī atvadīšanās. Lielākiem bērniem var būt grūtības šķirties, jo bērns svešā vietā nespēj tik labi un tik ātri iejusties. Šādos gadījumos bērnam var ierādīt, ka ir dažādas vides- veikali, rotaļu laukumi, kaimiņtantes mājas, bērnudārzs, skola- tajās visās ir labi!

Un vēl atgādinājums- kad šķiramies, šķiramies mierīgi!

Māmiņu Klubs

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā