Bērniņš labprāt guļ kails. Ko par to saka psihologs?

Bērniņš labprāt guļ kails. Ko par to saka psihologs?

08. Apr 2018, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāda Māmiņu Kluba māmiņa ir uztraukta, jo viņas pirmsskolnieks mājās guļ naktīs kails. Vai tas tā var būt? Griezāmies pēc atbildes pie psiholoģes Diānas Zandes.

Jautājums:

Mūsu dēliņam ir 3 gadi un viņš naktīs mēdz gulēt kails- aiziet gulēt ar pidžamiņu, bet pamostas bez tās. Vai tas ir normāli, ka tik mazs bērns neguļ ar naktstērpu?

Atbild psiholoģe Diāna Zande:

„Augot bērni paši sāk just, kā viņiem ir ērtāk- ir bērni, kuriem ir ērti pidžamā, bet ir bērni, kuri labāk jūtas kaili. Līdzīgi ir arī ar pieaugušajiem,” skaidro psiholoģe Diāna Zande.

Psiholoģe iesaka pavērot, vai bērns konstanti velk nost vienu un to pašu naktskreklu vai pidžamiņu nost, kas varētu norādīt, ka viņš ir jutīgs tieši uz šī auduma pidžamiņu vai bērns velk nost jebko, kas viņam ir mugurā.

Ja šī gulēšana kailam nav regulāra, iespējams, to var saistīt ar iepriekšējā dienā piedzīvoto un šādi guļot bez apģērba mazulis vēlas atbrīvoties no emocijām un spriedzes, kas radusies dienas gaitā. 

„Vēl nav izslēgts variants, ka mazulim vienkārši ir karsti un viņš vakarā vai nakts laikā novelk drēbes,” min psiholoģe.

Ja bērns jau prot runāt, viņam var pajautāt- „Bet kā Tev labāk patīk gulēt?” Ja mazulis arī dienas laikā labprātāk nēsā brīvu apģērbu, patīk izbaudīt gaisa peldes, tad visticamāk, bērns ir sensori jūtīgs un viņš labāk jutīsies kails, bet ar siltāku sedziņu.

Bērna gulēšana kailam var būt saistīta arī ar vecāku ieradumu- kā guļ viņi paši. Ja vecāki ir bez aizspriedumiem un arī paši guļ kaili, tad visticamāk,ka arī bērns jutīsies pietiekami brīvs, lai gulētu bez drēbēm.

Kā Tavs mazulis guļ? Vai viņam patīk gulēt kailam?

 
Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā