Bērniņš atsitis zobus: kā rīkoties?

Bērniņš atsitis zobus: kā rīkoties?

17. Jan 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ko darīt, ja bērnam pēc kritiena nolūzis zoba gabaliņš vai arī zobiņš sācis kustēties?

Ja bērniņš nupat kā sācis mācīties staigāt vai kāpt pa kāpnēm, tev nāksies vērot daudzus kritienus. Mazulis var sasist arī sejiņu, un, iespējams, kāds zobiņš var izbīdīties no vietiņas. Parasti zobiņš vietā ielien vēlāk pats. Bet vislabāk būtu tomēr vērsties pie stomatologa, lai speciālists pārbauda, vai nav kādu citu bojājumu, ko uzreiz neesi pamanījusi. Dažkārt dēļ kritiena zobiņš var tikt tā kā iedzīts smaganā vai maina savu stāvokli, un tas jāiebīda atpakaļ. Ja zobiņš nolūzis, tad, visdrīzāk, nekas ļauns nenotiks, izņemot, ja zobiņš sācis slimot. Stomatologam jāpārbauda vai nav kādas plaisas zobos vai citi mazāk pamanāmi bojājumi.

Ja smaganas asiņo, uzliec uz tām mitru marlīti un viegli piespied to uz vairākām minūtēm, vai arī līdz brīdim, kas asiņošana beidzas. Ja ietīsi ledus gabaliņu mīkstā auduma gabaliņā un pieliksi to pie bērna smaganām, tas palīdzēs tikt galā ar pietūkumu. Starp citu, sasaldēts jogurts vai saldējums sniegs to pašu rezultātu, pie viena tas novērsīs bērna uzmanību no nepatīkajamiem pārdzīvojumiem. Nākošās dažas dienas, bērna uzturā iekļauj vien mīkstus produktus. Ja viņam sāp, var dot bērnu paracetamolu. Nāksies apmēram nedēļu pasekot līdzi tam, vai bērnam neparādās kādas infekcijas pazīmes - paaugstināta ķermeņa temperatūra vai tūska. Ja tev šķiet, ka smagana ir iekaisusi, nekavējoties jāvēršas pie stomatologa.

Pēc kāda laiciņa zobiņš var kļūt pat tumšāks. Tas nav nekas briesmīgs, lai gan neizskatās sevišķi skaisti. Katram gadījumam bērnu var aizvest pie stomatologa. Bojātais zobiņš sākumā var neizrādīt nekādas iekaisuma pazīmes, tās var parādīties arī pēc tam, tāpēc bērna zobiņi ir regulāri jāapskata to tīrīšanas laikā.

Vērsieties pie stomatologa, ja zobiņš kustas. Iespējams, ārsts to izraus, lai bērniņš neaizrītos, ja nu zobiņš izkrīt pats.

Māmiņu Klubs