Bērniņa nēsāšanas palīgierīce - "Hipseat": fizioterapeita viedoklis

Bērniņa nēsāšanas palīgierīce - "Hipseat": fizioterapeita viedoklis

18. Dec 2014, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

21.gadsimta māmiņa ir mobila māmiņa. Viņai darāmā ir daudz, cenšas visu un vienmēr pagūt, bet tai pat laikā ļoti daudz kas jādara kopā ar bērniņu. Mūsdienās ražotāji izdomā dažādas lietiņas, kas atvieglo vecāku ikdienas gaitas, piemēram, muzikālie karuselīši, šūpuļkrēsliņi, šūpolītes utt. Viens no pēdējiem ražojumiem tiek saukts par "hipsītu". Kas tas ir un kā jauninājumu vērtē speciālisti? Noskaidrosim jau tūlīt. Konsultē Māmiņu Kluba fizioterapeite Kristīne Stalīdzāne.

Hipsīts ir ierīce, kas ļauj bērnu nēsāt uz gurniem, samazinot slodzi uz muguru. Tas tā notiek ņemot vērā slodzes sadalījumu, ar hipsītu slodze nav uz vienu no gurniem, bet vienmērīgi sadalās pa visu jostasvietu ar platas jostas palīdzību. Bet ērtais plauktiņš sēdēšanai mazulim ļauj izvairīties no mugurkaula deformācijas.

Izklausās vilinoši, vai ne? Un tas ir arī ērti, droši mazulim un mammai vispār labi. Tiešām droši?

Patiesībā, bērnam jā, savukārt mammai gan pastāv liels risks.

Lai uzskatāmāk atbildētu uz šo jautājumu, nebūtu slikti nofotografēt apakšveļā kādu mammu, kam ir hipsīts uz gurniem, tad, kad tur sēž bērniņš. Mūs interesē tieši uzņēmums no aizmugures. Mugura, visdrīzā, tomēr saliecas, bet ķermenis būs mazliet sašķiebies uz vienu pusi.

Šīs mūsdienīgās ierīces aprakstā ir teikts, ka tur bērniņu var nēsāt no brīža, kad viņš prot patstāvīgi apsēsties, un arī 12 mēnešu vecumā, un pat 2 un 3 gadu vecumā. Bet šajā vecumā bērni tomēr ir jau salīdzinoši smagi. Bet hipsītā nest uz viena sāna, var nozīmēt tikt pie muskuļu, locītavu asimetrijas.

Būtu jāzin, ka pēc dzemdībām sievietei muskuļu tonuss ir atslābināts un samērā vājš ir arī saišu aparāts, attiecīgi, vāja ir gurnu daļa, tāpēc tieši hipsīts var izraisīt asimetriju un citas ar to saistītas problēmas.

Ārsti tomēr ierosina trauksmi: jauno māmiņu vidū ir ļoti izplatītas problēmas, kas saistītas ar jostasvietu, gurniem, iekšējo orgānu noslīdēšanu. Un iemesls ir sēdošs dzīvesveids, vajadzīgo muskuļu nedarbināšana un smagumu nešana.

Pat, ja sieviete ārēji izskatās sportista, tad visbiežāk tie ir ārējie muskuļi, kas tiek uzturēti formā, jo iekšējie muskuļi, kas satur jostasvietu, mugurkaulu, gurnus, attiecīgi - iekšējo korseti, ir vāji.

Diemžēl, jaunās māmiņas maz velta laiku un uzmanību sava ķermeņa atjaunošanai pēc dzemdībām. Bet to ne tikai var, bet to pat vajag  - vajag sākt stiprināt gurnu daļu, jostasvietu, jo grūtniecība und zemdības ir trauma organismam, pat, ja grūtniecība ir bijusi ideāla, dzemdības tomēr dara savu.

Sevišķi, ja grūtniecības bijušas jau vairākas. Iekšējie orgāni noslīd. Pirmās pazīmes, kas uz to norāda - urīna nesaturēšana. Sākumā tās ir dažas lāsītes, pēc tam - aizvien vairāk..

Jums jāzina, ka visas konstrukcijas, kas paredzētas liela bērna nēsāšanai uz sevis (kurš pats prot sēdēt ratos un staigāt) izraisa sāpes jostasvietā, mugurkaulā, kakla rajonā, kā arī aktualizē dažādas sievietēm raksturīgās saslimšanas, jo sievietēm smagumi vispār nebūtu jānēsā.

Atcerieties: mammām ar muskuļu vājumu vai hipermobilitātes sindromu nav ļauts nēsāt bērnu rokās jebkurā veidā.

Nēsāt bērnu uz sāna jeb gurna iesaka tikai divos gadījumos (bez jebkādām palīgierīcēm):

- ja mammai ir depresija un viņai ir svarīgi, lai bērniņš atrastos kopā ar viņu, ciešā kontaktā un nekur nevarētu likties. Bet arī te jāatceras, ka tas ir pieļaujams vien uz īsu brīdi;

- ja bērniņam ir problēmas ar gurnu locītavām.

Vienīgais palīglīdzeklis, ko iesaka fizioterapeiti ir ratiņi. Sēž tajos bērns vai nē - iespējams, ir audzināšanas jautājums, robežas, ko noteikuši vecāki, tas, cik ļoti sieviete rūpējas par sevi. Parasti mammas atceras par sevi tad, kad viņām ir jau nopietnas veselības problēmas.

Vislabāk, ja bērns, kas jau var to izdarīt PATS, PATS ierāpjas ratos, pats no tiem izkļūst, un arī šis bērniņa attīstības posms ir mammai kā atvieglojums.

Ja bērniņš, kas sēž ratos, kļūst kaprīzs, viņš ir jāņem rokās, jānomierina, bet pēc tam - jāliek ratos atpakaļ. Jā, jāapbruņojas ar pacietību, lai pieradinātu bērniņu, jo jums, dārgās māmiņas, par bērniem būs jārūpējas vēl daudzus gadus, tātad, pirmais, kas obligāti jāizdara - jāparūpējas par sevi.

Izdarot izvēli, atcerieties par savu veselību!

Māmiņu KLubs