Bērnam atkal nepieciešamas jaunas brilles?

Bērnam atkal nepieciešamas jaunas brilles?

05. Sep 2014, 10:57 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs vienmēr gribētu, lai mūsu bērni ir veseli un nav redzes problēmu.

Mūsdienās joprojām pastāv dažādi mīti par briļļu izvēli, lasīšanu tumsā, pareizu briļļu stiprumu izvēli u.c. Būtiski ir nodrošināt pareizu redzes korekciju, lai bērns labi redzētu un notiktu pilnvērtīga acu un redzes funkciju attīstība. Tā pat kā bērni iemācās rāpot, staigāt un peldēt, viņiem ir arī jāiemācās pareizi redzēt. Tādēļ, gadījumos, kad ir nepieciešama redzes korekcija, tā ir jālieto. Svarīgi ir veikt redzes pārbaudes vismaz reizi gadā, lai pārliecinātos, ka esošā korekcija ir atbilstoša un nepieciešamības gadījumā tā ir jāprecizē.

Izplatītākais redzes defekts ir miopija jeb tuvredzība, kad neskaidrs attēls veidojas skatoties tālumā. Visbiežāk to koriģē ar negatīvām jeb ‘mīnus’ briļļu lēcām vai kontaktlēcām. Tuvredzības izcelsme nav pietiekami izpētīta, tomēr kā galvenie faktori tiek minēti - iedzimtība, acs ābola garuma izmaiņas un ilgstoša skatīšanās tuvumā bez acu atpūtināšanas. Tiek uzskatīts, ka labākās metodes cīņā ar tuvredzību ir veselīgs dzīvesveids, fiziskas aktivitātes svaigā gaisā, dabiskais apgaismojums, sabalansēta redzes slodze tuvumā un tālumā.

Ko darīt, kad brilles jau ir nepieciešamas?

Biežāk tuvredzība parādās un attīstās skolas vecumā. Tiek uzskatīts, ka jo agrāk tuvredzība parādās, jo vairāk tā pieaugs. Tuvredzības pieaugums parasti apstājas 15-16 gadu vecumā. Bet eksistē arī t.s. velīna tuvredzība, kad pirmās brilles var parādīties pēdējos skolas gados un redze var mainītes līdz 25-30 gadiem.

Apstiprinātu ārstniecības metožu pilnīgai tuvredzības ierobežošanai nav, tomēr pēdējo gadu lielākie pētījumi ASV, Āzijā un Eiropā ir pierādījuši, ka ar speciālā dizaina kontaktlēcām ir iespējms apstādināt vai būtiski samazināt tuvredzības pieaugumu.

Balstoties uz zinātniskiem pētījumiem, tiek uzskatīts, ka tuvredzība bērniem progresē vidēji par -0.50 D gadā. Tas nozīmē jaunas, stiprākas brilles ik gadu. 2012.gadā noslēdzās MCOS (links uz mājaslapu www.gallus....) pētījums Spānijā. 6-12 gadus veci bērni tika sadalīti 2 grupās - vieni lietoja brilles, otri lietoja nakts lēcas (ortokeratoloģija). Divu gadu laikā briļļu lietotāju grupā nepieciešamās korekcijas stiprums bija pieaudzis par -1,25 D, bet nakts lēcu lietotājiem tikai par -0,34 D.

Kā darbojas nakts lēcas

Metode ir pārbaudīta, kontrolēta un droša. Speciāla dizaina, individuāli veidotas kontaktlēcas ir jālieto katru nakti, kamēr mēs guļam, bet no rīta jānoņem. Visu dienu iespējams labi redzēt bez brillēm vai kontaktlēcām.

Noslēpums slēpjas kontaktlēcu īpašajā formā, kas nodrošina nelielas kontrolētas pārmaiņas acs priekšējā virsmā - radzenes epitēlijā. Pārmaiņas ir ļoti nelielas - aptuveni 7-10 mikronu apjomā (salīdzinājumam - cilvēka mata diametrs ir ap 70 mikroniem).

Tiek uzskatīts, ka redzamais attēls šajā gadījumā ir dabiskāks un organisms aug un attīstās vienmērīgāk. Briļļu vai mīksto kontaktlēcu gadījumā, vai arī gadījumā, kad korekcija netiek lietota, acis informāciju uztver citādāk, un tas noved pie pastiprinātas acs augšanas un miopijas pieauguma.

Neraugoties uz to, ka Nakts Lēcas iespējams neļaus redzei pasliktināties, to lietošana piedevām ir ērtāka salīdzinājumā ar citiem redzes korekcijas līdzekļiem. Šo kontaktlēcu priekšrocības ir:

 acu brīvība no kontaktlēcām vai brillēm visas dienas garumā;

 netraucē nekādām aktivitātēm, t.sk. laika pavadīšana ārā;

 stabila korekcija katru dienu;

 uzraudzība un kontaktlēcu lietošanas kontrole;

 kontrolēta kontaktlēcas un radzenes saderība.

Patreiz Nakts Lēcas pasaulē tiek pētītas kā vienīgā metode, kas dod tiešām labus rezultātus cīņā ar tuvredzības izplatību, kā arī ir droša un ērta lietošanā. Lietojot Nakts Lēcas, bērns, jaunietis vai pieaugušais kļūst par labi redzošu cilvēku un vairs nepastāv nekādu ikdienas ierobežojumu, kas saistīti ar brillēm vai kontaktlēcām. Bērni var būt aktīvāki, vairāk sportot un neuztraukties, ka kaut kas notiks ar brillēm. 

20140818155636-38616.jpg

www.gallus.lv

http://www.facebook.com/pages/Gallus-optika/415995071799574

http://www.draugiem.lv/gallusoptika/