Bērna redzi ir būtiski pasargāt savlaicīgi!

Bērna redzi ir būtiski pasargāt savlaicīgi!

27. Jul 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ar redzes palīdzību cilvēks saņem visvairāk informācijas par apkārtējo vidi, taču tajā pašā laikā tas ir arī pats trauslākais ārējās pasaules analizators, un tieši tas ir galvenais iemesls, kādēļ par bērniņa redzi jāparūpējas savlaicīgi!

Vairāk par to stāsta Aīda Macijevska, Dr. Solomatina acu rehabilitācijas un redzes korekcijas centra bērnu acu ārste. 

Redzes attīstībā īpaši svarīgi ir tieši pirmie dzīves gadi, kad acis un bērna organisms kopumā ir īpaši jutīgs gan pret iekšējo, gan pret ārējo faktoru ietekmi!

Turklāt attīstības laikā, acīm ir būtiska ietekme praktiski uz visām dzīvībai svarīgām struktūrām galvas smadzenēs.

„Ja bērnam agrā vecumā ir bijuši acu attīstības traucējumi, tad viņam draud slikta redze uz visu mūžu, un, ja savlaicīgi netiek diagnosticēta draudošā patoloģija, bieži tie ir neatgriezeniski procesi,” stāsta Aīda Macijevska.

Acs attīstības galvenais posms ir no dzimšanas brīža līdz trim gadiem. Ārste skaidro, ka šajā laikā galvas smadzenēs aktīvi attīstās redzes garozas centri, kas saņem informāciju par apkārtējo vidi. Vienlaicīgi trenējas arī acu kustības, attīstās ķermeņa kustības vizuālajā kontrolē, kā arī piepildās vizuālo tēlu „bibliotēka”.

Ja šajā dzīves posmā rodas problēmas ar gaismas nokļūšanu acs tīklenē (piemēram, tuvredzība, tālredzība, astigmatisms, šķielēšana, katarakta) vai vizuālo tēlu uztveršanu (redzes nervu bojājums, galvas smadzeņu redzes centru bojājums), tad acu attīstība var apstāties sākuma stadijā.

Tādēļ Aīda Macijevska rosina vecākus laicīgi vest bērnus pie acu ārsta, lai savlaicīgi apstādinātu patoloģijas procesu, ja tāds tiek atklāts.

„Bērns par šādām problēmām pats žēlojas ļoti reti, tādēļ bērniem ir nepieciešamas profilaktiskās vizītes pie ārsta viena gada vecumā, kā arī trīs gadu vecumā.

Ir svarīgi zināt - ja pat ārsts ir konstatējis patoloģiju, tas vēl nav iemesls panikai! Pie savlaicīgas diagnostikas redzes orgānu funkciju traucējumus lielākoties ir iespējams novērst.

Šodien ļoti veiksmīgi tiek pielietota optiskā korekcija, medikamentozā ārstēšana, fizioterapija, izmantojot arī speciālas datorizētas ierīces, kā arī nepieciešamības gadījumā - ķirurģiskā ārstēšana,“ stāsta bērnu acu ārste.  

No kāda vecuma un cik bieži Tu savu bērniņu ved pie acu ārsta?