Audzinu viena: kā saprast bērnu?

Audzinu viena: kā saprast bērnu?

19. Mar 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Diemžēl, mūsdienās vientuļās māmiņas statuss vairs nav nekāds retums. Bet tas nebūt nenozīmē, ka māmiņai ir jāieslīgst depresijā vai jākrīt izmisumā. Tādai sievietei galvenais viņas dzīvē ir bērna laime. Un gadījumā, ja mamma bērniņu audzina viena, uz viņu gulstas milzīga atbildība, kas saistīta ar pareizu bērna audzināšanu.

Konsultē psiholoģe, psihoterapeite Diāna Zande.

Protams, neskaitot atbildību par bērna audzināšanu daudzām vientuļajām māmiņām ir ļoti daudz jautājumu, kā pašām nodrošināt ģimeni un tai pat laikā veltīt bērnam pietiekoši daudz laika, mīlestības un rūpju. Bērniņam, kas nāk no nepilnas ģimenes, šie faktori ir svarīgākie viņa dzīvē.

Mammai, kas bērniņu audzina viena, ir svarīgi atcerēties, ka bērna rakstura iezīmju pamati veidojas vecumā līdz 3 gadiem. Tāpēc tieši šajā likā nepieciešams panākt cieņu pret sevi no bērna.

Nepārspīlēta mīlestība

Pats galvenais nosacījums, kas jāievēro vientuļajai māmiņai bērna audzināšanā ir samērīga mīlestība un tās izrādīšana bērnam. Mīlestība, protams, ir ļoti svarīga, bet tā nedrīkst būt pārspīlēta un tikai gadījumā, kad tā sniedz tikai pozitīvas sajūtas.

Nevajag, nekādā gadījumā izkust bērnā. Jūs esat divas dažādas personības un katram no jums ir jācenšas pašam realizēt savus sapņus un plānus. Vientuļās māmiņas uzdevums ir palīdzēt pieaugt bērnam, palīdzēt kļūt viņam par personību, lai viņš nebūtu pārmērīgi atkarīgs no mammas.

Ļoti bieži vientuļās mammas izrāda pārmērīgas rūpes par dēliem. Tas saistīts ar to, ka mamma cenšas spēlēt gan tēva, gan mammas lomu. Bet tādā veidā viņa dēlā var nonāvēt vīrišķīgās vērtības un nākotnē bērns var kļūt par beziniciatīvas cilvēku, kas nespēj pieņemt vīrišķīgus lēmumus. Tāpēc ļoti svarīgi zēna audzināšanā ir nepārspīlēt!

Vainas sajūta

Lai audzinātu pilnvērtīgu sabiedrības locekli, vientuļajai māmiņai nevajag justies vainīgai, tāpēc, ka bērns aug bez tēva. Un nevajag arī pārvilkt krustu savai privātajai dzīvei, jo viss ir iespējams! Ja mamma ir viena, tas nenozīmē, ka tas tā būs vienmēr. Vienmēr ir jātiecas uz laimi. Ja mamma ir laimīga, laimīgs ir arī bērns.

Bet, diemžēl, ir arī cita šīs situācijas puse, kad vientuļā mamma, aizmirstot par bērnu, cenšas pēc iespējas ātrāk nokārtot savu privāto dzīvi. Bērniņš tādā situācijā paliek audzināšanā pie vecmāmiņas vai kāda cita tuvinieka un jūtas pamests.

Materiālā audzināšana

Tāpat bērna audzināšanā liela loma ir materiālajam stāvoklim. Bet ir jāsaprot, ka viss audzināšanas process nav jāsaista tikai ar bērna materiālo vajadzību apmierināšanu, citādāk viss var beigties samērā bēdīgi. Daudz svarīgāk ir bērnam sniegt savu maigumu un glāstus, audzināt viņā laipnību, labsirdīgumu un iejūtību. Biežāk jārunājas ar bērnu, jāinteresējas par viņa domām, pārdzīvojumiem, jo viņam ir jājūt jūsu dalība viņa dzīvē.

Uzvedības noteikumi

Ļoti svarīgi jau kopš bērnības iemācīt bērnam, kā sabiedrībā vajadzētu uzvesties. Nevajag baidīties pie sevis aicināt viesus, tāpat nevajag izvairīties arī no bērna ņemšanas līdzi, dodoties ciemos, uz izstādēm vai teātri. Tas ir ļoti svarīgi bērna attīstībai un adaptācijai. Iespēju robežās ar bērnu pēc iespējas biežāk jādodas atpūtas izbraucienos. Dažas dienas svešā vietā kopā ar bērnu satuvinās jūs vairāk kā mēneši mājas apstākļos. Tas ļoti labai ietekmē arī ģimenes iekšējās attiecības.

Pats svarīgākais vientuļajai mammai ir nekrist izmisumā un iet pa dzīvi ar augstu paceltu galvu! Jāatceras, ka neesat vārga sieviete, bet gan patstāvīga, pašpietiekama sieviete, kas ļoti labi tiek galā viena ar sava bērna audzināšanu.

Māmiņu Klubs

20140226114001-59077.jpg

BĒBĪŠU NEDĒĻAS ATRADĪSI ŠEIT->>>

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā