Audzinām mazos konstruētājus!

28. Nov 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai ko arī mēs censtos bērniņam iemācīt, svarīgi, lai tas notiek rotaļu veidā, tāpēc vairāku stāstu sērijās stāstām par rotaļām mazuļu attīstībai kopā ar Māmiņu Kluba  attīstošo nodarbību vadītāju bērniem Sabīni Bakiļinu.

Bērnu rotaļās celšana un būvēšana ir viena no svarīgākajām lietām, jo tā bērniņš attīsta sevīļoti daudz prasmju un spēju.

"Konstruktīvā darbība ir praktiska darbība, kas balstās uz konkrēta reāla priekšmeta izveidi. No atsevišķām detaļām mēs veidojam kaut ko konkrētu, vienotu," par konstruēšanu stāsta Sabīne.

Konstruējot bērnos attīstās gan radošā, gan intelektuālā domāšana. Tāpat bērni mācās mērķtiecīgi apskatīt, izpētīt un klasificēt priekšmetus. Bērni mācās salīdiznāt objektus savā starpā, ieraudzīt kopējo un atšķirīgo, piemēram, visi ir klucīši,bet tiem ir dažādas krāsas- zaļi, dzelteni un zili.

Spēlējoties ar klucīšiem, bērni gūst zināšanas par stabilitāti un līdzsvaru, kā arī tiek attīstīta telpiskuma sajūta.

"Svarīgi ir tas, ka konstruktīvai darbībai piemīt gan praktiskā virzība, gan radošais process, kā arī bērniem attīstās plānošanas prasmes,jo sākumā viņi koncentrējas būvēšanai, tad iedomājas, kāda šī celtne būs, to īstenojot," konstruēšanas kārtību uzsver Sabīne.

Interesanti tas, ka apgūstot konstruēšanas iemaņas, bērnos attīstās arī tādas personības iezīmes kā čaklums un iniciatīva.

Bērnu kopējā konstruktīvā darbībā ārkārtīgi svarīga savstarpējo attiecību veidošanā, jo tieši šis vecums - 3 līdz 4 gadi -ir tas, kad bērni sāk darboties kopā un viņi mācās sadalīt materiālu savā starpā, ceļot kopā vai atsevišķi.

Bērni, rotaļājoties ar klucīšiem mācās atšķirt dažādas detaļas, piemēram,klucīti no plāksnītes un atrod tiem pielietojumu. Mēs varam būvēt dažādas celtnes, piemēram, vārtus, turklāt šī celtne jāuzbūvē tā, lai tā būtu stabila, kas ir diezgan sarežģīts uzdevums. 

Lai attīstītu bērniņam acumēra izjūtu, mēs varam būvēt no klucīšiem rotaļu ceļus – vienu garu, otru īsu.

Konstruēšana, izmantojot pamācību, ir lielisks veids, kā bērns mācās darboties patstāvīgi, turklāt viņam pašam nākas domāt un saprast, kā uzbūvēt to, kas ir attēlots pamācībā. 

Un bērniem patīk izpausties, viss, kas jādara mums – ir jārada mazajiem šāda iespēja un mēs redzēsim, cik patiesībā radoši un talantīgi ir mūsu mazie.

Māmiņu Klubs

Būsim līdzās, kad aug mazie konstruētāji