Attīstām mājās: Denīze sāk tipināt.

Attīstām mājās: Denīze sāk tipināt.

04. Feb 2013, 12:22 mamma27 mamma27

Denīze ir nu jau 8mēneši un divas nedēļas liela meitene. Denīze ir cītīgi sākusi ēst ēdienu gabaliņos. Ir izaudzēti pirmie divi apakšējie zobi ,un līdz ar to kaut kā vairs neēdas blenderētais ēdiens. 20130204121806-93660.jpgGabaliņos izvāru kartupeli un ķirbi un tad vai nu baroju viņu vai pašai ļauju mācīties ēst. Pašai protams patīk ēst daudz labāk.20130204121842-11121.jpg

Vēl ar vien jaukākā lieta ir slieties kājās un krāmēt visu zemē ,kur tik tiek klāt. 20130204121923-82257.jpgUn brīvdienās piefiksējām,ka vairs jau nav tikai piesliešanās kājās,bet nu jau gar gultas malu turoties tipina uz priekšu. Tā ejot var noiet pat veselu metru. Tad nu saprotu,ka meitene ir jau gana liela un pastiprināti jāuzmana,jo kājiņas jau nav stipras vēl un bail ,ka nekrīt un nesasitas.

Denīze cītīgi spēlējas ar mantām. Vislabāk patīk brāļa mašīnas un savs runājošais podiņš no kura jau krāmē ārā visus klucīšus un šad tad sanāk arī ielikt atpakaļ.

Mazajai dāmai dikti patīk arī runāties. Kad dusmojas viņa ātri rāpo man pakaļ un tad es dzirdu mamm,mamm. Bet pārsvarā tomēr it tete, attā, un ad,ad, gan ,gan. Nu jau ģērbjoties un taisoties ārā viņa saka attā. Laikam jau saprot ,ka dosimies ārā un tad nu cītīgi runā. Arī no rīta ,kad tētis dodas uz darbu un jaka ir mugurā viņa saka un abām rokām māj attā.

Kā tie bērni aug!!! Laiks skrien nemanot ,tāpēc ik dienu varam pamanīt viņu attīstībā ko jaunu un nebijušu.

Padomi ,ko lietoju es un esmu izmēģinājusi ar savu pirmo bērnu!

 

  1. Runāt ar bērnu! Runāt jau kopš viņa dzimšanas. Lai arī sākumā no malas šķiet dīvaini,ka mēs sarunājamies ,jo pretī ,tak neviens mums neko nesaka. Es runāju ar Adrianu un arī ar Denīzi gan mājās, gan ārā uz ielas. Mēs divatā ejam un stāstu viņai ,kāds ārā laiks, kur iesim ,ko darīsim. Bērns uzsūc informāciju un mācās runāt. Katru dienu dzirdot mūs vecākus runājot ,arī mazie ķipari mēģina atdarināt un runā mums līdz. Tāpēc runājot ar bērnu jāizmanto pilni vārdi un teikumi. Nedrīkst runāt bērnu valodā- ņam ,ņam  , ninn,ninn. Jo citādāk arī mazais tā teiks un neiemācīsies pareizos vārdus.  Runāsim un priecāsimies par katru mūsu mazuļa pateikto vārdiņu!
  2. Pavadīt laiku ar bērnu. Lai mazais saprastu ,ka mēs viņu tiešām mīlam, mums ir jācenšas pēc iespējas vairāk pavadīt kvalitatīvs laiks ar bērnu. Esmu novērojusi,ka gan ar mazo ,gan lielo tā ir. Ja pievēršos tikai uz mirkli un turpinu darīt savus darbus, viņi krīt kaklā un neatkāpjas. Ja apsēžos un intensīvi darbojos, spēlējos un veltu uzmanību tikai viņiem kādas 30 min. tad pēc laiciņa arī mazie var kādu laiku paspēlēties vieni paši un ļaut man padarīt savus darbus.
  3. Skaitāmpanti un dziesmiņas. Tie mazajiem patīk ļoti,tāpēc arī es katru dienu ar mazo Denīzi skaitam pantiņus. Vismīļākais pantiņš ir Cepu ,cepu kukulīti. Tiklīdz pasaku pirmos vārdus ,tā viņa smaida,jo zina ,ka tūlīt ņemšu rociņas, plaukšķināsim un darbosimies. Skaitot pantiņus attīstās gan runas prasmes, gan iemācās darboties. Sist plaukstiņas, dipināt ar kājiņām un arī labi noder kā vingrošanas elementi.
  4. Bērni mācās atdarinot. Tāpēc iesaku ierādīt jaunas un interesantas nodarbošanās. Es šobrīd Denīzei rādu un mācu kā divus klucīšus kopā sitot izveidojas skaņa. Un viņai tas ļoti patīk. Arī viņa tagad jau apsēžas, paņem savus klucīšus un sit kopā un priecājas. Tā pat iedodot plastmasas bļodu un karoti parādu kā  var bungot. Šādas it kā vienkāršas lietas mazajiem ļoti patīk un viņi iemācās jaunas darbības.
  5. Iesaistām mājas darbos. Tas gan jāattiecina uz nedaudz lielākiem bērniem, kā piemēram no gada vecuma. Adrianu mēs visur iesaistījām. 20130204122117-17053.jpgViņš jau desmit mēnešos palīdzēja rullēt mīklu un gatavot pīrāgus, devām putekļu sūcēju un ļāvām sūkt, atnest vai nolikt kādu virtuves priekšmetu. Visur kur mazās rokas var palīdzēt ļāvām viņam to darīt. Un tas atmaksājās., Jo tagad ,kad Adrians tūlīt būs jau piecus gadus vecs, viņš ļoti labi prot izrullēt mīklu gan piparkūkām,gan bulciņām un pīrāgiem, viņš prot izsūkt istabu, labprātīgi palīdz sakrāmēt drēbes veļas mašīnā un arī grīdas mazgāšana ir jaukākā nodarbe. Man ir mazs palīgs mājās. Un arī Denīzei ļausim darīt daudz darbiņus ,lai mācās un attīstās!20130204122219-40989.jpg

 

 
 
mamma27 mamma27 04. Feb 2013, 12:38 IlzeBr

😀 jā,jo lielāki jo gudrāki paliek!😃