Arī vecākiem jāiesaistās bērnu ēdienkaršu izveidē

Arī vecākiem jāiesaistās bērnu ēdienkaršu izveidē

09. Sep 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Biedrība “Babyroom.lv” ar sertificētu uztura specialisti Gunu Bīlandi, 7.septembra rītā, ģimenēm draudzīgā restorānā “Pagalms” aicināja sabiedriskās ēdināšanas iestādes izvērtēt veselīgāku bērnu ēdienkaršu ieviešanas iespējas un vecākus iesaistīties šajā procesā, radot pieprasījumu. Tiklīdz pieaugs pieprasījums – palielināsies ēdināšanas iestāžu skaits, kas pie piedomās pie veselīgiem ēdieniem.

20170908183300-77940.jpg 

Biedrība “Babyoom.lv”, kopā ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu, restorāna "Pagalms" šefpavāru Kristapu Sīli, un draugiem šodien aizsāka plašāku diskusiju par sabiedrisko ēdinātāju piedāvāto bērnu ēdienkaršu klāstu un to saturu. Kā norāda biedrības valdes locekle Anna Rozīte: "Mūs mājas lapā www.babyroom.lv ir atrodamas daudz un dažādas ģimenēm draudzīgas un sociāli atbildīgas vietas un liela daļa no tām ir tieši ēdināšanas uzņēmumi, kas tiešām rūpējas, lai ģimenes un bērni justos ērti un gaidīti, par to biedrības un vecāku vārdā vēlos pateikt paldies! Tomēr ģimenēm draudzīgu kafejnīcu un restorānu bērnu ēdienkaršu piedāvājums mēdz būt bērnu veselībai nepiemērots, jo bieži vien piedāvā fritētus, pārsālītus un pārsaldinātus produktus. Tāpēc vēlamies aicināt uzņēmumus izvērtēt tās, mūs bērnu nākotnes veselības vārdā." A. Rozīte arī norāda, ka ir ļoti svarīgi vecākiem sadarboties ar sabiedriskās ēdināšanas iestādēm.  Tas nozīmē – jo biežāk vecāki jautās pēc kāda veselīga piedāvājumu, jo lielāka iespējamība, ka uzņēmumi tos ieviesīs arī ēdienkartē. Tikai strādājot kopā mēs varam sasniegt zelta vidusceļu, lai apmierināti būtu visi.

Uz problēmu iziet ārpus mājas ar bērniem, neraizējoties par to vai bērnam piedāvātajā ēdienkartē viņš varēs izvēlēties arī veselīgu maltīti, norāda arī Rīgas mērs Nils Ušakovs: “Tā kā arī es esmu jaunais tētis – arī man ir īpaši svarīgi, lai izejot paēst ārpus mājas uz mums neskatīsies “šķībi”, ja bērns neuzvedīsies gluži tik rāmi, kā gribētos un šefpavārs piedomātu pie tā kā ēdiens tiek pasniegts, pat ja tie nav fritēti kartupeļi un cīsiņi.” Rīgas mērs pievienojas aicinājumam ne tikai uzņēmējiem piedomāt pie ēdienkaršu uzlabošanas, bet arī vecākiem nākt viņiem talkā, jo uzņēmējs nevar uzminēt, ko vecāki vēlētos redzēt šajās ēdienkartēs.

Kā norāda uztura speciāliste Guna Bīlande, “Šodienas pasākumā Dagmāra Legante, Katrīna Puriņa-Liberte un Kaspars Zlidnis pierādīja, ka pagatavot veselīgas uzkodas vai maltīti nav ne ilgi, ne sarežģīti, bet tādejādi tiek likts svarīgs pamats bērna uztura paradumiem un veselībai. Tā kā bērni ēd ar acīm un ausīm, ir svarīgi, lai pie bērniem servētiem ēdieniem pavārs būtu piegājis īpaši radoši, jo arī veselīgu ēdienu var pasniegt vizuāli atraktīvu un pievilcīgu. Gatavojot mājās, bērna līdzdalība ēdienreizes gatavošanā ir būtiska. Tā mazais varēs ne tikai pagaršot atsevišķās sastāvdaļas, bet gūst vērtīgas gatavošanas iemaņas un izpratni par veselīgu uzturu.”

20170908183332-97485.jpg20170908183339-74303.jpg

 

 Biedrības organizētais pasākums ir kā aicinājums visai sabiedrībai mainīt domāšanas veidu. Sākt apzināties, ko mēs paši ēdam un, ko ēst dodam saviem bērniem. Tādēļ biedrība 

“Babyroom.lv” aicina restorānus pielāgot savas ēdienkartes bērnu interesēm un veselīgam dzīvesveidam, ja tāda jau ir - publicēt informāciju mūsu mājaslapā un aicināt ģimenes ar bērniem nobaudīt īpaši sagatavotus piedāvājumus.

Šīs kampaņas ietvaros nākamās nedēļas laikā tiks nosūtīts aicinājumu visiem Latvijas ģimenēm draudzīgiem sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem piedomāt par savu uzņēmumu ēdienkaršu saturu, piemēram, bērnu ēdienkaršu esamību, un atbilstību veselīga uztura kritērijiem.