Arī negatīvas emocijas pazemina imunitāti!

Arī negatīvas emocijas pazemina imunitāti!

26. Nov 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ne tikai psihologi, bet arī pediatri atzīst, ka bērna imunitāti var vājināt arī slikts noskaņojums, satraukums vai kādi pārdzīvojumi. Pediatre Anna Birka stāsta, kāda tieši ir šī saistība, un kā savam bērniņam palīdzēt!  

Tad, kad mums ir kādas problēmas, esam noguruši un stresā, bieži vien jūtamies slikti, un arī dažādas slimības pieķeras ātrāk.

„Agrāk „Rīgas Balsī” bija raksts par to, ka iemīlējušies un optimisti retāk slimo ar gripu. Ja pavērojam, brīžos, kad ir stress, nogurums un problēmas, cilvēki patiesi mēdz slimot biežāk nekā tad, kad jūtās labi,” novērojusi Anna Birka.

Arī bērniem ir līdzīgi, vienīgi viņi par savām izjūtām nevar vai neprot pastāstīt!

Speciāliste atgādina, ka tad, ja vecākiem pašiem ir problēmas, viņiem tās nevajadzētu pārnest uz bērniem. „Nav labi, ja bērniņš tiek raustīts, uz viņu kliedz un, kad vecākiem ir grūti, viņi bērnu nosēdina pie televizora, lai netraucē!

Bērni jau visu jūt un redz. Tad, ja mēs – pieaugušie – spējam situāciju analizēt, bērns redz tikai to, ka tētis un mamma ir dusmīgi. Dažkārt bērni savu vecāku dusmas mēdz attiecināt uz sevi, jo nesaprot, ka slikta noskaņojuma un dusmu pamatā ir kādas problēmas, piemēram, trūkst nauda vai nav darba,” skaidro Anna Birka.

Tieši šī iemesla dēļ speciāliste vecākus aicina domāt par to, kādas emocijas izrāda bērniem, un kā attiecas pret viņiem.

„Jābūt vairāk pozitīvismam, bērniņu biežāk jāsamīļo un vairāk laika ir jāpavada ar viņu kopā. Var aizbraukt, piemēram, uz zooloģisko dārzu, staigāt pa mežu vai gar jūru. Runājot par skolēniem, brīdī, kad bērns ir skumīgs, vecākiem vajadzētu izrunāt problēmas, kas viņu nomāc.

Skola nav viennozīmīga, jo dažādi ir gan skolotāji, gan klasesbiedri, un tā dēļ dažkārt bērnu var mākt stress. Tāpat vecākiem savu bērniņu nevajadzētu rāt par sliktām atzīmēm, bet gan painteresēties, kāpēc viņam tādas ir! Ar bērnu ir daudz jārunā, lai viņš "atvērtos",” stāsta pediatre.

Māmiņu Klubs

Kā tu savam bērniņam palīdzi pārvarētu sliktu garastāvokli, skumjas vai satraukumu?