Mīti un stereotipi par cilmes šūnām

01. Jun 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Cilmes šūnas ir tēma, par kuru sabiedrībā diskutēts daudz, un par kuru savs viedoklis ir katram. Taču kāpēc šīs šūnas ir tik vērtīgas un ar kādām slimībām tās var palīdzēt bērnam nākotnē cīnīties? Par to stāsta cilmes šūnu bankas LYL Biobank vadītāja Zane Roga. 

Cilmes šūnas tiek ņemtas mazuļa dzimšanas brīdī no nabassaites asinīm un audiem. Tālāk jau tās tiek sasaldētas, lai nepieciešamības gadījumā varētu izmantot bērna veselībai cīņā ar dažādām slimībām.

Kāpēc tieši nabassaites cilmes šūnas ir tik vērtīgas?

Cilmes šūnas ir unikālas ar to, ka tās ir cilvēka ķermeņa pamatšūnas, kuras spēj aizvietot un atjaunot bojātas šūnas, kā rezultātā visas dzīves garumā tās var palīdzēt cilvēkam uzturēt veselību. „ Nabassaites cilmes šūnas ir unikālas ar to, ka tās ir absolūti tīras un pilnīgi veselas šūnas. Tās spēj dalīties un pārtapt par jebkuru mūsu organismam nepieciešamo šūnu tipu, tādējādi nodrošinot neatkārtojamu ārstēšanu. Taču to paņemšana var notikt tikai vienreiz dzīvē – mazulim piedzimstot,” uz cilmes šūnu vērtību norāda LYL Biobank vadītāja Zane Roga.

Kā skaidro LYL Biobank vadītāja, patlaban pasaulē ir apstiprinātas vairāk nekā 80 dažādas slimības, kuru ārstēšanā var tikt izmantotas cilmes šūnas. Kopš 1989 gada šo šūnu izmantošana ir standartterapija tādu saslimšanu ārstēšanā kā dažādas leikēmijas formas, ļaundabīgi audzēji, piem., neiroblastoma, limfomas, anēmijas, asins vēzis, smags kombinēts imūndeficīts, kaulu smadzeņu vēzis, piemēram, mieloma.

Oficiāli sniegtie fakti liecina, ka pasaulē uz šo brīdi veiktas vairāk kā 40 000 transplantācijas, izmantojot nabassaites asins (hematopoētiskās) cilmes šūnas. Zane Roga apstiprina: “Mūsu banka Apvienotajā Karalistē lepojas ar to, ka nabassaites cilmes šūnu jau izsniegtie paraugi ir patiesi palīdzējuši. Viens piemērs no daudziem ir par pusaugu zēnu Laith, kuram tika konstatēta diagnoze Fankoni anēmija. 2010. gadā, piedzimstot viņa māsiņai, tika paņemtas cilmes šūnas un izmantotas Laith ārstēšanā. Nu Laith ir tīnis, kurš savu vaļasprieku – futbolu - ne tikai var vērot, bet arī aktīvi iesaistīties šajā spēlē.

Un ārstēšanas iespējas pie šī neapstājas!

Klīniskās izpētes procesos pašreiz ir tādu saslimšanu ārstēšana ar nabassaites audu šūnām kā cerebrālā trieka, autisms, muguras smadzeņu bojājumi, dzirdes zudums, Krona slimība, diabēts, multiplā skleroze, trieka, sirds slimības, artrīts, Alcheimers, HIV, diabēts un citas smagas saslimšanas.

Cilmes šūnu terapijai ir reāla un pamatota izmantošanas iespēja gan transplantācijā, gan reģeneratīvajā medicīnā. 2008. gadā tika aprēķināts, ka viens no 200 cilvēkiem veiks cilmes šūnu transplantāciju, nesasniedzot 70 gadu vecumu. Šobrīd faktiski ir aprēķināts, ka vismaz viens no trim cilvēkiem gūs labumu no cilmes šūnām, veicot reģeneratīvo terapiju.

Kāpēc izvēlēties sadarbību ar cilmes šūnu banku LYL BioBank?

LYL BioBank topošajiem vecākiem piedāvā paņemt un uzglabāt jaundzimušā nabassaites asins un audu cilmes šūnas.

Pieredze un kapacitāte: Future Health Biobank ir Apvienotās Karalistes pieredzes bagātākā un lielākā privātā nabassaites cilmes šūnu banka, kas uzglabā vairāk kā 125 tūkstošus cilmes šūnu paraugus. Mūsu banka ir arī pasaulē visakreditētākā – tās  darbību ir licencējušas Apvienotās Karalistes, Eiropas, Šveices, Amerikas vadošās institūcijas. Kā arī esam vienīgie, kas ir saņēmuši Lielbritānijas Karalienes apbalvojumu par izcilu pakalpojuma kvalitāti starptautiskajā sadarbībā.

Tirgus līderis: Future Health Biobank ir vienīgā privātā banka, kurai ir licencētas laboratorijas divos dažādos pasaules reģionos – Apvienotajā Karalistē un Šveicē. Abas laboratorijas ir atzītas par novatoriskām un uzticamām, līdz ar to spējīgas piedāvāt maksimālo paraugu glabāšanas drošības pakāpi. Future Health Biobankai savu mazuļu cilmes šūnu paraugus ir uzticējušas ģimenes no vairāk kā 75 valstīm.

Garantijas fonds: LYL BioBank dod garantiju, ka nepieciešamajā brīdī ģimenei būs bezmaksas pieeja sava mazuļa cilmes šūnām, nekavējoša bezmaksas nogāde līdz ārstniecības iestādei, kā arī mūsu nodrošināta un segta finansiālā palīdzība cilmes šūnu transplantācijas procedūrai mazulim EUR 50 000 apmērā.

Draudzīgākā cena: saglabājot augstākā līmeņa kvalitāti, LYL BioBank šo pakalpojumu spēj piedāvāt finansiāli pieejamāku nekā citi. Uz šo brīdi LYL BioBank piedāvā visdraudzīgāko cenu.

Lai mazinātu zināšanu trūkumu šajā jautājumā, ir vērts meklēt objektīvu informāciju par nabassaites cilmes šūnām un to pielietošanu saslimšanu ārstēšanā. Ieskaties cilmesbanka.lv, kā arī zvani pa tālr. 28 64 64 74 un nāc uz sarunu ar LYL BioBank.