APTAUJA: Kādi ir Tavi uzskati par bērniņu vakcināciju?

APTAUJA: Kādi ir Tavi uzskati par bērniņu vakcināciju?

03. Feb 2017, 08:47 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vakcinācija ir viens no imunizācijas veidiem un ir process, kura laikā persona tiek padarīta imūna jeb rezistenta pret kādu infekciju slimību.  Šis process parasti tiek sasniegta ievadot vakcīnu. Imunizācija var būt aktīva, kā arī pasīva. Aktīvā imunizācija ar vakcīnu ierosina organismu pašu izveidot atbilstošās antivielas un ir pamats profilakses vakcinācijām visā pasaulē. Šis ir zinātniski un praktiski pierādīts veids, kā kontrolēt un izskaust dažādas infekciju slimības. Balsoties uz Pasaules Veselības Organizācijas datiem, vakcinēšana katru gadu novērš aptuveni 2-3 miljonus nāves gadījumu, kas saistīti tieši ar vakcīnkontrolējošām infekciju slimībām. 

Tomēr šie, kā dažādi Latvijā veikto aptauju dati norāda, ka katru gadu samazinās to vecāku skaits, kas vēlas vakcinēt savus bērnus. Šī iemesla dēļ, es – Rīgas Stradiņa Universitātes, Medicīnas Fakultātes, 5.kursa studente, sava Studentu Pētnieciskā darba ietvaros, esmu izveidojusi aptauju, kas palīdzētu noskaidrot vecāku uzskatus bērnu vakcinēšanas jautājumā un faktorus, kas tos ietekmē. Tāpēc aicinu visus vecākus, kam ir bērns/-i līdz 18 gadu vecumam aizpildīt šo aptauju. Tas prasīs tikai 5-10 minūtes no Jūsu laika un dos patiešām daudz šim pētījumam.

Aptauja ir anonīma un iegūtie dati tiks izmantoti un analizēti tikai apkopotā veidā, kā arī pieejami Jums šī gada aprīlī mājas lapā www.maminuklubs.lv, kad tiks veikta pirmā datu analīze.

Paldies par Jūsu atsaucību!

PIEDALIES APTAUJĀ ŠEIT->>>

lauvinja lauvinja 03. Feb 2017, 10:04

Vēl viena lieta par ko padiskutēt - ko lai domā vecāks, kurš izlasa Veselības ministrijas anotāciju dokumentam, ar kuru ievieš vakcinācijas kalendārā vakcīnu pret vējbakām un tur galvenais arguments "būs jāmaksā mazāk vecākiem, jo bērni mazāk slimos". Nē, nu tas ir svarīgi, bet ieguvumi bērnu veselībai tomēr ir primāri.

Pēc tam palasu vēl informāciju un secinu, ka ar vienu vakcinācijas reizi nevar nodrošināt imunitāti uz mūžu, vajag atkārtot - parēķinu vispirms vakcīnas iedarbība beigsies tad, kad bērns būs jau pieaudzis un kas to zin, vai vakcinācija būs par maksu vai valsts apmaksāta, otrs - jaunieši ir vieglprātīgi un ja nu neizvakcinējas otrao reizi? Slimot pieaugušā vecumā ar vējbakām kā pierādīts ir krietni smagāk!

Kā lai uzticas šādiem lēmumiem?

PS zinu, ka tagad iekļauta arī revakcinācija, bet tāpat puspatiesība sākumā nerada uzticēšanos

lauvinja lauvinja 03. Feb 2017, 09:57

Sāku pildīt, bet nepabeidzu, jo nevaru viennozīmīgi atbildēt uz jautājumiem, piem. "Vai pēc Jūsu domām vakcināciju blakusparādības ir bīstamākas, nekā pati slimība?" - man neder atbilde jā/nē/neesmu informēts, jo uzskatu, ka ir vakcīnas, kuras vajag un kuru blakusparādības var būt smagas, tomēr jāizsver visi riski, savukārt ir vakcīnas, par kuru lietderību man šķiet vēl vajadzētu padiskutēt, kā vakcinācija pret dzemdes kakla vēzi, kur kā iespējās blakusparādības pat līdz 10% gadījumu ir minēta izkaisītā skleroze, kura cik man zināms nav ārstējama, savukārt regulēri sekojot līdzi savai veselībai dzemdes kakla vēzi ir iespējams diagnosticēt agrīni un sekmīgi izārstēt.