Alergoloģe: bērnam augot, alerģiju izraisošie faktori var mainīties!

Alergoloģe: bērnam augot, alerģiju izraisošie faktori var mainīties!

23. Jan 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Alerģija pret dzīvnieku spalvām un pārtikas produktiem manam bērniņam ir jau kopš dzimšanas. Tā izpaužas kā ādas nieze, bieži vien, mainoties laika apstākļiem. Pēdējos gados ir veikti vairāki alergēnu testi, tai skaitā asins analīzes, bet ikreiz to rezultāti atšķiras. Vēlos uzzināt, kāpēc,” jautā kāda māmiņa. 

Uz jautājumu atbild Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas alergoloģe pulmonoloģe Ieva Cīrule.

„Ir normāli, ka bērnam augot, alerģiju izraisošie faktori mainās. Neoficiāli to mēdz dēvēt par „alerģisko maršu”.

Tad, ja bērniņa imūnsistēma ir spēcīga, mainoties vecumam, izmainās tās reaktivitāte, un laika gaitā kāds no alerģiju izraisošajiem faktoriem izzūd, bet tā vietā rodas cits,” skaidro alergoloģe.

Daļai bērnu alerģija mēdz būt tikai pirmajā un otrajā dzīves gadā, bet pēc tam tā izzūd.

Tiem, kuriem ir alerģija pret pārtiku, to mēdz nomainīt, piemēram, ziedputekšņu alerģija, bet pēcāk var attīstīties arī alerģija pret kādu medikamentu vai kukaiņu kodumiem. Ieva Cīrule uzsver, ka katrā gadījumā tas ir ļoti atšķirīgi.

Procesu, kad viena alerģija nomaina citu, ietekmē iedzimtas, ģenētiski noteiktas imūnsistēmas īpatnības un apkārtējā vide.

Kā apgalvo alergoloģe, iepriekš nekad nav iespējams paredzēt, kāda alerģija attīstīsies nākamā, bet ir zināms - jo ātrāks un smagāks ir alerģiju sākums, jo sliktākas prognozes paredzamas. Turpretī, jo vēlāks un mazāk izteikts ir alerģijas sākuma posms, jo labāka ir nākotnes prognoze.

„Tā kā analīžu rezultāti katrreiz mainās, lai noteiktu alergēnu, nepieciešams veikt plašākus izmeklējumus, jo analīzes vien vēl neuzrāda problēmas patieso cēloni!

Katrā konkrētā gadījumā sūdzības ir jāskata pie ārsta, kurš noteiks, kādi papildus izmeklējumi vēl ir nepieciešami.

Pats būtiskākais, kas šajā situācijā jāvērtē, ir sūdzības. Tas, ko uzrāda analīžu rezultāti, nebūt nenozīmē to, ka tieši šis ir cēlonis sūdzībām, jo skaitļi vien neko neizsaka,” tā Ieva Cīrule.

Māmiņu Klubs