Alerģija pret dzīvo eglīti

Alerģija pret dzīvo eglīti

23. Dec 2015, 15:44 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dzīvās eglītes var izraisīt ne tikai alerģisku reakciju, bet arī astmas lēkmni. Tāda alerģija var būt cilvēkiem, kam ir polinoze, tātad - alerģija pret augu putekšņiem. Bez tam, alergēni var būt gan putekļu ērcītes, gan arī pelējuma sēnītes, kas ir uz skujiņām.

Lai samazinātu alerģijas rašanās risku, var rīkoties šādi:

  • turiet eglīti līdz pat pēdējam brīdim ārā, piemēram, uz balkona
  • pirms nesat eglīti telpā, apslaciet to ar ūdeni, pēc tam kārtīgi nopuriniet
  • atšķaidiet istabas temperatūras ūdeni ar hloru attiecībā 20 pret 1 un ar šo šķīdumu apslaciet koka stumbru
  • notīriet un izžāvējiet eglītes statīvu
  • ja eglīte stāvēs ūdenī, mainiet ūdeni ik pēc 3 dienām

Skuju koki ir dažādi, ir eglītes, ir priedes un kadiķi. Katram kokam ir sava neatkārtojamā smarža un savas ēteriskās eļļas. Dažas no tām biežāk izraisa alerģijas kā citas.

Ja ziniet, ka jums parādās alerģiskas reakcijas, ja sanāk "tikties" ar viena veida skuju kokiem, izmēģiniet izmantot citus. Neaizmirstiet, ka, ja esat izvēlējušies savu svētku skaistuli tirgū, jūs uzreiz varat nesaprast, vai alerģija pret konkrēto kociņu jums būs vai nē. Tas būs skaidrs tikai tad, kad eglīte būs jau mājās.

Ja māju nolemjat rotāt ar dzīviem egļu zariņiem, jārīkojas tieši tāpat, kā ar eglīti. Pelējuma sēnītēm patīk mūžzaļie augi, tāpēc egļu zari jānoskalo, jāizžāvē pirms te tiek likti vāzēs vai pie sienām.

Aromāts, kas nāk no dzīvajām eglītēm, ir neaizmirstams, un tas vienmēr rada īstu svētku sajūtu. Bet grūtniecības laikā riskēt nevajadzētu. Vislabākā izeja šādos gadījumos tad ir mākslīgā eglīte.

Svarīgākais ir  atcerēties, ka mākslīgās eglītes arī uzkrāj putekļus, un arī putekļi var izraisīt alerģisku reakciju vai pat atsmas lēkmi. Tāpēc pirms izrotājat savu mākslīgo eglīti, arī tā ir jānomazgā un jāattīra no putekļiem. Un tikai tad, kad eglīte jau sausa, to var nest telpā un rotāt.

Ja darīts viss iespējamais, un alerģija tik un tā moka, palūdziet savam terapeitam izrakstīt zāles, kas aptur alerģiskās reakcijas un ieteicamas lietošanai pat grūtniecības laikā, ja gadījumā esat gaidībās.

Māmiņu Klubs